Ένα νέο, τρίτο κόμμα, στις ΗΠΑ ιδρύουν πρώην Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί με στόχο να προσελκύσουν τις ψήφους εκατομμυρίων ψηφοφόρων, που όπως λένε, έχουν απηυδήσει με το δυσλειτουργικό δικομματικό σύστημα.

Σύμφωνα με το Reuters, δεκάδες πρώην μέλη των δύο κομμάτων που ορίζουν επί δεκαετίες τα πολιτικά πεπραγμένα στις ΗΠΑ, ένωσαν τις δυνάμεις τους ανακοινώνοντας τη δημιουργία του κόμματος «Forward» (σ.σ «Προς τα Εμπρός»), με στόχο να αποτελέσουν μία «υγιής εναλλακτική λύση» απέναντι στο υπάρχον δίπολο.

Ασφάλεια αυτοκινήτου με εγγύηση χαμηλότερης τιμής! Εως και 40% φθηνότερα!σύγκριση ανάμεσα σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες

Το τιμόνι του νέου πολιτικού φορέα θα μοιραστεί εξ ημισείας στον πρώην υποψήφιο πρόεδρο με τους Δημοκρατικούς, Άντριου Γιανγκ, αλλά και την πρώην κυβερνήτη του Νιου Τζέρζι με τους Ρεπουμπλικανούς, Κριστίν Τοντ Γουίτμαν.

Πώς σχηματίστηκε το νέο κόμμα

Το Froward δημιουργείται από τη συγχώνευση τριών πολιτικών ομάδων που αναδύθηκαν τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο ως αντίδραση στο ολοένα και πολωμένο, αδιέξοδο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ: το Renew America Movement που σχηματίστηκε την περασμένη χρονιά από δεκάδες πρώην αξιωματούχους των ρεπουμπλικανικών κυβερνήσεων του Ρόναλντ Ρίγκαν, των δύο Μπους και του Ντόναλντ Τραμπ, το Forward που ίδρυσε ο Γιανγκ, o oποίος εγκατέλειψε τους Δημοκρατικούς πέρυσι για να γίνει ανεξάρτητος και το Serve America Movement, μια ομάδα Δημοκρατικών, Ρεπουμπλικανών και ανεξάρτητων που ίδρυσε ο πρώην Ρεπουμπλικανός βουλευτής, Ντέιβιντ Τζόλυ.

Οι στόχοι του Forward

Δύο από τους πυλώνες της πλατφόρμας του Forward είναι η αναζωογόνηση «μιας δίκαιας, ακμάζουσας οικονομίας » και να δώσει «στους Αμερικανούς περισσότερες επιλογές στις εκλογές, περισσότερη εμπιστοσύνη σε μια λειτουργούσα κυβέρνηση και περισσότερο λόγο στο μέλλον μας».

Το κεντρώο κόμμα δεν έχει ακόμη χαράξει συγκεκριμένες πολιτικές, αλλά το ερώτημα που θέτει στους Αμερικανούς ψηφοφόρους είναι: «Πώς θα λύσουμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αμερική. Όχι Αριστερά. Όχι Δεξιά. Εμπρός».

Από ιστορικής άποψης τα τρίτα κόμματα δεν κατάφεραν να ευδοκιμήσουν στο αμερικανικό δικομματικό σύστημα, αν και πέτυχαν σε κάποιες προεδρικές εκλογές να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, όπως στην αναμέτρηση του 2000, όταν ο υποψήφιος των Πρασίνων, Ραλφ Νέιντερ, απέσπασε, σύμφωνα με αναλυτές, αρκετές ψήφους από τον Αλ Γκορ για να επικρατήσει τελικά ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος.

Άγνωστο παραμένει πώς το νέο κόμμα θα επηρεάσει τις εκλογικές προοπτικές των δύο «μεγάλων» σε μια βαθιά διχασμένη χώρα με τους πολιτικούς αναλυτές να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις πιθανότητες επιτυχίας του.

Το Forward στοχεύει στο να εγγραφεί μέχρι τα τέλη του 2023 στη λίστα των κομμάτων 30 Πολιτειών και σε όλες τις Πολιτείες μέχρι τα τέλη του 2024, ώστε να μετάσχει με τους υποψηφίους του στις προεδρικές εκλογές και βουλευτικές εκλογές της ίδιας χρονιάς.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ