Φωτιά τώρα: Η κατάσταση σε Κρυονέρι, Εύβοια, Κύθηρα, Χανιά και Μεσσηνία – Ολονύχτια μάχη

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η χώρα με δεκάδες μέτωπα φωτιάς σε εξέλιξη. Μέσα σε ένα μόλις 24ωρο, η Πυροσβεστική έχει κληθεί να αντιμετωπίσει περισσότερες από 50 αγροτοδασικές πυρκαγιές, με τις πιο επικίνδυνες να παραμένουν εκτός ελέγχου και να απειλούν οικισμούς, περιουσίες και ανθρώπινες ζωές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλλάδα | 26.07.2025 21:15 Φωτιά στο Κρυονέρι: Συγκλονίζει εθελοντής πυροσβέστης - «Ήταν κόλαση, είπα ότι θα καώ ζωντανός»Ελλάδα | 26.07.2025 22:20 Βίντεο-σοκ από δορυφόρο: Ο καπνός από τη φωτιά στα Κύθηρα πλησιάζει την Αφρική

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στο Κρυονέρι

Πολύ σοβαρή κατάσταση εντοπιζόταν νωρίτερα στην Αττική, όπου από το μεσημέρι του Σαββάτου η φωτιά που ξέσπασε στη Δροσοπηγή είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι φλόγες πέρασαν στο Κρυονέρι, με πληροφορίες για ζημιές σε κατοικίες και συνεχείς εκκενώσεις μέσω 112. Έχουν απεγκλωβιστεί τουλάχιστον 27 άτομα από σπίτια και αυλές, ενώ στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, με τη συμμετοχή και εθελοντών.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η φωτιά δεν έχει ενεργό μέτωπο και οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν αρκετές ενεργές εστίες. Επιπλέον ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής ότι με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, διακομίστηκαν 4 πολίτες στα νοσοκομεία Αγία Όλγα και Ευαγγελισμός και ένας πυροσβέστης διακομίστηκε με εγκαύματα στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Επιχειρούν 220 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος, 69 οχήματα, πλήθος εθελοντών και εθελοντικών ομάδων καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της περιφέρειας Αττικής.

Αργά το βράδυ καταγράφηκε αναζωπύρωση με κατεύθυνση προς το Τατόι, ενώ καταγράφηκε και μέτωπο έξω ακριβώς από το στρατόπεδο της 651 ΑΒΥΠ.

Λόγω της φωτιάς, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ, εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων στα παρακατω σημεία:

  • Κόμβος Κρυονερίου στο ύψος του βενζινάδικου «ΕΛΙΝ»
  • Οδός Λεύκης από το ύψος της λεωφόρου Κρυονερίου
  • Οδός Κολοκοτρώνη από το ύψος της λεωφόρου Κρυονερίου
  • Οδός Ιωνίας από το ύψος της Αγίας Τριάδος
  • Οδός Ιωνίας από το ύψος της Αγ. Δημητρίου

Εύβοια: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Στο Πισσώνα Ευβοίας η πυρκαγιά εξαπλώθηκε ταχύτατα σε δασική περιοχή, προκαλώντας ζημιές σε στάβλους και αγροτικές εγκαταστάσεις. Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν με 112 να απομακρυνθούν προς Αφράτι, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης από ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Στην Εύβοια με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Χαλκίδας συνολικά 6 πυροσβέστες εκ των οποίων 2 με εγκαύματα και 4 με παθολογικά προβλήματα. Στο σημείο επιχειρούν 135 πυροσβέστες με 6 ομάδες δασοκομάντος, 38 οχήματα και εθελοντές με τη συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων έργου.

Αργά το βράδυ σημειώθηκε σοβαρή αναζωπύρωση στην Τριάδα, στο σημείο όπου ξεκίνησε αρχικά η φωτιά.

Αναζωπύρωση στην Εύβοια

Φλέγονται Κύθηρα και Μεσσηνία

Πολύ δύσκολη παραμένει η κατάσταση στα Κύθηρα, όπου οι φλόγες κινούνται κοντά σε οικισμούς και παραλίες. Εκτός από τα πυροσβεστικά μέσα, στην περιοχή επιστρατεύτηκαν και πλωτά του Λιμενικού για ενδεχόμενες θαλάσσιες απεγκλωβίσεις. Παράλληλα, στη Μεσσηνία, το μέτωπο στον Αετό επεκτάθηκε γρήγορα μέσα σε καλλιέργειες και αυλές σπιτιών, προκαλώντας καταστροφές και ενεργοποιώντας νέο μήνυμα του 112.

Φωτιές σε Κοζάνη, Χανιά και Μολάους

Πυρκαγιές σε εξέλιξη καταγράφονται επίσης στην Πτολεμαΐδα, με την Πυροσβεστική να δίνει μάχη ενάντια στους ανέμους, αλλά και στην Κρήτη, όπου το μέτωπο στα Χανιά κινητοποίησε ισχυρές δυνάμεις και προκάλεσε εκκενώσεις. Στη Λακωνία, φωτιά ξέσπασε στους Μολάους και εξαπλώθηκε γρήγορα σε γεωργικές εκτάσεις.

Αναφορικά με τη φωτιά στην περιοχή Τεμένια Χανίων , επιχειρούν 110 πυροσβέστες με 5 ομάδες δασοκομάντος και 32 οχήματα.

Σύστημα RescEU και εθνική επιφυλακή

Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό RescEU, ζητώντας άμεσα έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη από άλλες χώρες, ενώ όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε γενική επιφυλακή. Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως τη δυσκολότερη του φετινού καλοκαιριού.

Κατηγορία κινδύνου 4 για την Κυριακή

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο σε 11 Περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Ηπείρου
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕ Φλώρινας, ΠΕ Καστοριάς, ΠΕ Κοζάνης)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Τρικάλων)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)
  • Περιφέρεια Κρήτης

Ολόκληρο το ρεπορτάζ του OPEN για τα πύρινα μέτωπα στη χώρα:


Συνεχής εγρήγορση και οδηγίες στους πολίτες

Οι Αρχές καλούν τους πολίτες να είναι σε ετοιμότητα, να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών και των μηνυμάτων 112 και να αποφεύγουν δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν σπινθήρα. Παράλληλα, συνιστάται σε όσους βρίσκονται σε επικίνδυνες περιοχές να προετοιμάζουν έγκαιρα σχέδιο εκκένωσης και να έχουν βασικά είδη ανάγκης άμεσα διαθέσιμα.

Διαβάστε ακόμη

Αγωνία για τη φωτιά στο Κρυονέρι: Ολονύχτια μάχη σε Εύβοια, Κύθηρα, Μεσσηνία, Σέλινο Χανίων

4059a2af-a315-461a-9452-fc8a14edcc50.jpg

Συναγερμός στην Πάτρα: Φωτιά στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» - Εκκενώνεται η ΜΕΘ

dd7b3014-85b9-4ee7-90d6-dfd302c41008.jpg

Φωτιά στο Κρυονέρι: Σοκαριστικές φωτογραφίες με τις φλόγες να «καταπίνουν» σπίτια

08d7e03d-bab5-4250-88f8-8721c392d563.jpg

ΠΑΟΚ: Υπερδιπλασιασμός αποδοχών στον Κωνσταντέλια και τετραετές συμβόλαιο!

9fc7c9f3-bbb7-439d-addf-7b5a101f3fb5.jpg