Φωτιά τώρα: Η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα – Τι είπε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής

Συνολικά 152 νέες ενάρξεις πυρκαγιών σημειώθηκαν το διήμερο Δευτέρας και Τρίτης 11-12 Αυγούστου, όπως ανέφερε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Θεόδωρος Βάγιας, κατά την έκτακτη ενημέρωση για τις φωτιές, στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλλάδα | 14.08.2025 14:55Θρήνος στα Χανιά για τον 27χρονο που σκοτώθηκε στον ΒΟΑΚ - Πήγαινε να παραλάβει τους γονείς του από τη ΣούδαΕλλάδα | 14.08.2025 15:05Μήνυση κατά αγνώστων για την κλοπή μπαταριών και καλωδίων από πυροσβεστικό όχημα του Δ. Νεάπολης – Συκεών

Πώς ξεκίνησαν οι φωτιές

Παράλληλα αναφέρθηκε στις ταυτόχρονες ενάρξεις πυρκαγιών «στην Ήπειρο και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας όπου στις 11 Αυγούστου εκδηλώθηκαν 9 εστίες και στις 12 Αυγούστου 18 νέες εστίες. Στη Ζάκυνθο όπου στις 11 Αυγούστου εκδηλώθηκαν 2 εστίες και στις 12 Αυγούστου 3 νέες εστίες. Στην Κεφαλονιά όπου στις 11 Αυγούστου εκδηλώθηκε 1 εστία και στις 12 Αυγούστου 4 νέες εστίες και στη Χίο όπου είχαμε 2 ενάρξεις πυρκαγιών. Ειδικότερα, στην Αχαΐα και κυρίως πλησίον της πόλης της Πάτρας, στις 12 Αυγούστου εκδηλώθηκαν 6 διαφορετικές εστίες και συγκεκριμένα, στις 12:40 στον οικισμό Ίσωμα, στις 13:27 πλησίον της οδού Σερρών, στις 13:31 στον οικισμό Λιμνοχώρι, στις 15:45 πλησίον της οδού Γλαύκου, στις 16:07 στον οικισμό Πλατάνι και στις 22:53 στον οικισμό Συχαινά».

Χιλιάδες πυροσβέστες στα σημεία των επιχειρήσεων – Έρευνες για εμπρησμούς

«Λόγω των πολλαπλών ενάρξεων, με εντολή μου, κινητοποιήθηκε το σύνολο των ανακριτικών γραφείων της Επικράτειας, ώστε με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, να διερευνηθούν τα αίτια των πυρκαγιών. Ειδικά στις 12 Αυγούστου διατέθηκαν στα πεδία των Επιχειρήσεων 4.850 Πυροσβέστες και 62 εναέρια μέσα και απαιτήθηκε να εκδοθούν από το 112, τριάντα επτά μηνύματα, για την ασφαλή απομάκρυνση πολιτών, σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Άρτα, Πρέβεζα, Βόνιτσα, Αιτωλικό, Θεσσαλονίκη, Χίο και Αχαΐα. Σήμερα, στα περισσότερα πεδία των Επιχειρήσεων η κατάσταση είναι βελτιωμένη», προσέθεσε.

Υπενθυμίζεται πως κατά την ενημέρωση της Πυροσβεστικής νωρίτερα επισημάνθηκε ότι:

  • Στα Μέγαρα, η φωτιάέχει τεθεί υπό έλεγχο.
  • Στα Σταμνά Μεσολογγίου, η πυρκαγιά είναι οριοθετημένη.
  • Στην Πρέβεζα, η πυρκαγιάέχει χωριστεί σε δύο ενεργά μέτωπα - προς Ριζοβούνι και Ροδιά, και προς Παντάνασσα και Δρυόφυτο - με κατεύθυνση προς Φιλιππιάδα και ανέμους να πνέουν με ένταση 8 μποφόρ.
  • Στη Χίο, δύο μέτωπα κατευθύνονται προς Σιδηρούντα και Χάλανδρα, με άνεμους 6 μποφόρ. Το ένα μέτωπο εντοπίζεται ανάμεσα σε Πιραμά και Μπαρμπαριά, και το άλλο κοντά στο χωριό Πέρδικα.
  • Στη Ζάκυνθο, η εικόνα από το μέτωπο στο Κερίπαρουσιάζει βελτίωση, ωστόσο παραμένει ενεργό το πύρινο μέτωπο προς Λιθάκια.
  • Στην Αχαΐα, η κατάσταση στα Συχαινά έχει βελτιωθεί, ωστόσο φωτιές παραμένουν σε εξέλιξη σε Κάτω Αχαΐα και Βιομηχανική Περιοχή Πατρών.

Τι είπε ο αρχηγός της Αστυνομίας

Ο αρχηγός της Ελληνικής ΑστυνομίαςΔημήτριος Μάλλιος, αναφέρθηκε στις ενέργειες της ελληνικής αστυνομίας στο πεδίο από περισσότερους από 300 αστυνομικούς, οι οποίοι είχαν έναν διπλό στόχο: «να εξασφαλίσουμε ανοιχτό το οδικό μας δίκτυο, απρόσκοπτη κυκλοφορία και να συνδράμουμε επίσης την απροσπέλαστη πρόσβαση στο επιχειρησιακό πεδίο στα μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος και επιπλέον να πραγματοποιήσουμε σειρά απεγκλωβισμών και εκκενώσεων όπου αυτό ήταν απαραίτητο, δίνοντας έμφαση στις πλέον ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες όπως ηλικιωμένους, άτομα με κινητικά προβλήματα, ασθενείς και παιδιά».

Αναφερόμενος στις συλλήψεις για εμπρησμούς ανέφερε ότι συνελήφθη ένας 25χρονος, κατηγορούμενος για εμπρησμό και ακολούθησαν και άλλες δύο συλλήψεις ατόμων κατηγορούμενων επίσης για εμπρησμό.

«Κάθε στοιχείο που έχουμε στη διάθεσή μας αξιολογείται, αξιοποιείται και το προανακριτικό υλικό διαβιβάζεται στις Εισαγγελικές Αρχές, ώστε η Δικαιοσύνη να έχει τον επόμενο λόγο. Συνεχίζουμε τις δράσεις μας με αμείωτη ένταση, τόσο στο επιχειρησιακό πεδίο με αυξημένες περιπολίες και ελέγχους, όσο και στο επίπεδο της διερεύνησης εξετάζοντας κάθε περιστατικό, καταγγελία ή πληροφορία για τα οποία λαμβάνουμε γνώση. Ολοκληρώνοντας επιτρέψτε μου επίσης να σημειώσω τον ρόλο το σημαντικό της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, η οποία με επιστημονικό τρόπο εξέτασης των διαφόρων πειστηρίων που βρίσκονται στα σημεία βοηθάει επίσης σημαντικά το προανακριτικό έργο τόσο της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και του Πυροσβεστικού Σώματος», προσέθεσε.

Διαβάστε ακόμη

20 χρόνια από την τραγωδία της «Ήλιος»: Ο πρώτος εθελοντής πυροσβέστης που έφτασε στο σημείο «μηδέν» μιλά για πρώτη φορά στο ethnos.gr

332f4d58-ec57-4258-9cf3-6fbe5b578d58.jpg

Φωτιές: Πάνω από 100.000 στρέμματα έγιναν στάχτη – Μάχη με τις φλόγες στη Χίο, διάσπαρτες εστίες σε Πάτρα

19d75bd8-a613-46bd-b54a-842c48ec54a1.jpg

Φωτογραφίες ντοκουμέντο από τους δυο νεαρούς που συνελήφθησαν για τη φωτιά στα Συχαινά Πάτρα - Πώς έφτασαν στα ίχνη τους

b4be388e-b15f-4f3b-8c56-04d009b7abae.jpg

Το βράδυ της Παρασκευής το κρίσιμο τετ α τετ Τραμπ- Πούτιν: Ποιοι συμμετέχουν και τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

9c26a17a-027b-4efe-a4de-957669ced500.jpg