ΦΩΤΟ | Αυτές είναι οι αίθουσες που μπορούν να μπουν οι λυκειακές τάξεις στο μέγαρο Παπαδόπετρου

Στο τραπέζι της συζήτησης για την στέγαση -όχι του Πειραματικού Λυκείου- αλλά λυκειακών τάξεων υπό την εποπτεία του Πειραματικού Γυμνασίου– έχει πέσει η πρόταση του Δήμου Χανίων, μετά και την συνάντηση με τον νέο Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Β’ θμιας Εκπαίδευσης, Μανώλη Χριστοδουλάκη.
Το PARAKRITIKA.GR παρουσιάζει σήμερα, με βάση τα σχέδια του κτιρίου, ποιες είναι οι αίθουσες που μπορούν να φιλοξενήσουν αυτές τις λυκειακές τάξεις και γιατί η λύση είναι προσωρινή και μόνο για φέτος, υπό την προϋπόθεση ότι το Πειραματικό Γυμνάσιο θα πάρει μόνο δύο τμήματα (έως 50 παιδιά δηλαδή) στην Α’ Τάξη.
ΥΠΟΓΕΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΕΤΡΟΥ
Όπως μπορεί κάποιος εύκολα να παρατηρήσει στην κάτοψη του υπογείου, μπορούν να φιλοξενηθούν δύο τμήματα στις μπροστινές επί της οδού Τζανακάκη αίθουσες, έχοντας εμβαδόν περίπου 32 τ.μ.
Θεωρητικά πάντα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και η πίσω αριστερά -όπως βλέπουμε- αίθουσα, εμβαδού περίπου 27 τ.μ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΕΤΡΟΥ
Στην περίπτωση του ισογείου τα δεδομένα είναι απόλυτα συγκεκριμένα.
Μία είναι η αίθουσα που μπορεί να φιλοξενήσει κάποιο τμήμα και είναι αυτή με πρόσοψη στην οδό Τζανακάκη, συνολικού εμβαδού περίπου 32 τ.μ.
Στο ισόγειο δεν μπορεί να φιλοξενηθεί κανένα άλλο τμήμα, παρά μόνο με παρέμβαση επί των εσωτερικών χωρισμάτων.

Α’ ΟΡΟΦΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΕΤΡΟΥ
Και στην περίπτωση του α’ ορόφου τα πράγματα είναι συγκεκριμένα.
Μία αίθουσα μπορεί να διατεθεί για να φιλοξενήσει τμήμα της Α’ Λυκείου και είναι αυτή στο δεξί μέρος του κτιρίου με πρόσοψη στην οδό Τζανακάκη, εμβαδού περίπου 32 τ.μ.

Όλες οι άλλες αίθουσες δεν μπορούν να φιλοξενήσουν κάποιο τμήμα της λυκειακής τάξης, εκτός και αν γίνουν εσωτερικές παρεμβάσεις.
Αν λοιπόν προκριθεί αυτή η λύση, τότε ίσως για φέτος να μην χρειαστεί κάποιο από τα τρία τμήματα της Α’ Λυκείου να συστεγαστεί με το Πειραματικό Γυμνάσιο.
Του χρόνου όμως, που θα χρειάζονται έξι αίθουσες για την στέγαση Α’ κ’ Β’ Λυκείου θα πρέπει να έχει δοθεί η απαραίτητη λύση.
Ακόμη όμως και αν δεν έχει βρεθεί λύση στέγασης και με δεδομένο ότι το Πειραματικό Γυμνάσιο, τόσο φέτος, όσο και του χρόνου θα πάρει δύο τμήματα στην Α’ Τάξη, τότε μπορεί και η επόμενη χρονιά να περάσει… “ανάιμακτα” με στέγαση σε κτίριο Παπαδόπετρου και συστέγαση στο Πειραματικό Γυμνάσιο.
Το πρόβλημα έρχεται με την τρίτη “φουρνιά” των παιδιών του Πειραματικού Γυμνασίου. Ουσιαστικά δηλαδή με την φετινή Α’ Τάξη, που χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα.
Τότε θα πρέπει να βρεθεί απόλυτη λύση στέγασης και δη από τον Δήμο, ο οποίος και πρότεινε το κτίριο Παπαδόπετρου ως προσωρινή λύση και θα φέρει ακέραια την ευθύνη των εξελίξεων.
Θα είναι έτοιμα τα βαρέος τύπου κοντέινερ στον χώρο που προσέφερε το Πολυτεχνείο Κρήτης; Θα έχει προκριθεί κάποια άλλη λύση; Το μόνο σίγουρο είναι πως η λύση Παπαδόπετρου για φέτος φαντάζει εφικτή να εφαρμοστεί -ίσως και για του χρόνου- αλλά από εκεί και μετά θα πρέπει να δοθεί μία οριστική.
Για να αρχίσει και πάλι το Πειραματικό Γυμνάσιο να παίρνει παιδιά και με κλήρωση σε τρία τμήματα, για να μη θεωρηθεί από κάποιους ως… “ελίτ”, παίρνοντας μόνο τα παιδιά των δύο τμημάτωνν της ΣΤ’ Τάξης του 7ου Πειραματικού Δημοτικού.