ΦΩΤΟ | Που θα είναι ο χώρος στάθμευσης; Η εισήγηση του Δημάρχου για το Μαρκόπουλο

ΦΩΤΟ | Που θα είναι ο χώρος στάθμευσης; Η εισήγηση του Δημάρχου για το Μαρκόπουλο

Η πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων για τον καθορισμό των προσωρινών χρήσεων του πρώην Στρατοπέδου Μαρκοπούλου, καθώς και η κατά πλειοψηφία απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων, περιλαμβάνονται στην εισήγηση του Δημάρχου, Παναγιώτη Σημανδηράκη, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σχετικά… “Σε συνέχεια της παραχώρησης του πρώην Στρατοπέδου Μαρκοπούλου στον Δήμο Χανίων, ζητήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία να προτείνει προσωρινές χρήσεις εντός του πρώην στρατοπέδου προκειμένου να αξιοποιηθεί για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των δημοτών της πόλης τόσο σε χώρους στάθμευσης όσο και κοινόχρηστους χώρους έως ότου γίνει η ολοκλήρωση της οριστικής αξιοποίησης των χώρου βάσει των τελικών μελετών και παρακαλούμε για την σύμφωνη γνώμη σας.

Στόχος της παρούσας εισήγησης αποτελεί η παρουσίαση και έγκριση από το Δημοτικό συμβούλιο Χανίων α) των εργασιών που έχουν εκτελεστεί στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου για την διαμόρφωση πάρκου και β) η πρόταση προσωρινής αξιοποίησης του ανατολικού τμήματος για τη διαμόρφωση προσωρινού χώρου στάθμευσης οχημάτων.”

Ιστορικό:

Το στρατόπεδο Μαρκοπούλου από το Μάϊο του 2023 έχει αποδοθεί τμηματικά στους πολίτες και τμήμα του έκτασης 20 στρεμμάτων έχει μετατραπεί σε κοινόχρηστο χώρο με χρήση πάρκου με ήπιες διαμορφώσεις.

Στο τμήμα 1 (δυτικό) έχουν τοποθετηθεί 4 μικρά όργανα εκγύμνασης υπαίθριου τύπου, μικρά όργανα παιδικής χαράς τα οποία δεν χρειάζονται ειδική κατασκευή υποστρώματος λόγω μικρού ύψους πρόσπτωσης. Στο τμήμα 1 επίσης έχουν τοποθετηθεί τραπεζόπαγκοι, κάδοι απορριμμάτων , έχει καθαριστεί το έδαφος από φυσικά εμπόδια, έχουν κλαδευτεί τα δέντρα και έχουν επίσης μπει στύλοι φωτισμού και μία μικρή ελαφριά περίφραξη από σύρμα που προστατεύει και διαχωρίζει τον κοινόχρηστο χώρο από το υπόλοιπο στρατόπεδο. Τον προηγούμενο μήνα έχει τοποθετηθεί και η υποδομή των ηλεκτρικών ποδηλάτων του Δήμου. Το τμήμα 1 λειτουργεί αυτή τη στιγμή αυτόνομα σαν πάρκο με ιδιαίτερη χρήση από τη γειτονιά αλλά και σαν χώρος υποδοχής διάφορων εκδηλώσεων του δήμου.


Στο τμήμα δύο προτείνεται η προσωρινή χρήση ως χώρος στάθμευσης χωρίς καμία εργασία διαμόρφωσης και χωρίς την τοποθέτηση ειδικών κατασκευών και σκληρών δαπέδων. Προτείνεται η χρήση της επάνω ανατολικής εισόδου για τα οχήματα. Μέσω του δρόμου ο οποίος είναι ήδη διαμορφωμένος τα οχήματα θα εισέρχονται και θα διαμοιράζονται είτε στον χώρο ανατολικά δεξιά δηλαδή της εισόδου είτε στο χώρο αριστερά δυτικά δηλαδή της εισόδου. Πρόκειται για δυο ορθογώνιους χώρους εμβαδού περίπου 4.000 τετραγωνικά ο καθένας οι οποίοι χωρίς την παραμικρή διαμόρφωση μπορούν να υποδεχτούν συνολικά περίπου 230 οχήματα. Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος χώρος χρησιμοποιούνταν και παλαιότερα ως στάθμευση αυτοκινήτων όταν ήταν εν λειτουργία το πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου.

Εισερχόμενοι στο χώρο αριστερά υπάρχει ήδη υπόβαση από χαλίκι ενώ δυτικά το έδαφος είναι χωματώδες. Οι επισκέπτες του χώρου έχοντας αφήσει το όχημά τους μπορούν να κατευθυνθούν μέσω των δύο εισόδων στην οδό Μαλινού όπου εκεί σταθμεύει το λεωφορείο του αστικού ΚΤΕΛ και το ηλεκτρικό λεωφορείο που θα χρησιμοποιηθεί για τη συχνή εξυπηρέτηση και μεταφορά των κατοίκων στο κέντρο της πόλης και πίσω και ουσιαστικά θα εξυπηρετεί όσους σταθμεύουν εκεί.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι… Γνωμοδοτεί θετικά για τον καθορισμό των προσωρινών χρήσεων του πρώην Στρατοπέδου Μαρκοπούλου όπως αναφέρεται στην εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας με αρ πρωτ 70297/6-12-2024.

Στη συνεδρίαση είχε παρευρεθεί και ο Δήμαρχος Χανίων, σημειώνοντας… “Στόχος της δημοτικής Αρχής είναι η δημιουργία του καλύτερου πάρκου στη χώρα και πως ο σχεδιασμός για την μετατροπή του πρώην Στρατοπέδου σε πάρκο θα οριστικοποιηθεί με μελέτη μετά από διαβούλευση και η απόφαση για την προσωρινή χρήση των οκτώ στρεμμάτων για προσωρινό χώρο στάθμευσης αφορά το διάστημα μέχρι την οριστικοποίηση της μελέτης και ότι ο καθορισμός των προσωρινών χρήσεων γίνεται με βάσει την αξιολόγηση των αναγκών των πολιτών.”

ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΕ ΧΑΝΙΩΝ

Μετά από μεγάλους αγώνες των κατοίκων κερδήθηκε η παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου, στο δήμο Χανίων. Όμως αυτός ο χώρος κινδυνεύει αφού η δημοτική αρχή σκοπεύει να δημιουργήσει εκεί «προσωρινό» πάρκινγκ 250 θέσεων σε 12 στρέμματα στον κεντρικό πυρήνα του. Είναι αδιανόητο να χαραμιστεί ένας τόσο σημαντικός ελεύθερος χώρος προκειμένου να αντιμετωπίσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα και η έλλειψη στάθμευσης, τα οποία παρόλο που είναι έντονα στα Χανιά, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ημίμετρα και πρόχειρες λύσεις. Ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπου η πόλη και οι περιαστικοί δήμοι έχουν μετατραπεί σε ένα τεράστιο τουριστικό πάρκο για την εξυπηρέτηση της τουριστικής βιομηχανίας, με τις επιπτώσεις να αφορούν το σύνολο των κατοίκων και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους και τη νεολαία, με την εκτόξευση του κόστους ζωής, την πανάκριβη κατοικία και την μετατροπή όλων των κοινωνικών αγαθών σε εμπορεύματα, είναι πραγματικά πρόκληση για την κοινωνία η μετατροπή του πάρκου σε χώρο στάθμευσης.

Διεκδικούμε:

  • Τη δωρεάν παραχώρηση του στρατοπέδου στον Δήμο και στη συνέχεια στους πολίτες.
  • Να καταργηθεί ο συντελεστής δόμησης σε αυτό. Δεν μπορεί να υπάρχουν συντελεστές δόμησης που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο οικοδόμησης τμημάτων του στρατοπέδου.
  • Το Δημοτικό Συμβούλιο και η Δημοτική Αρχή να δρομολογήσει τις απαραίτητες μελέτες για τη δημιουργία πάρκου σε όλο το χώρο του πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου το συντομότερο δυνατό έτσι ώστε να δημιουργηθεί μεγάλος χώρος πράσινου.
  • Να αφαιρεθεί η περίφραξη για να μπορεί ο κόσμος να χαρεί όλη την έκταση.
  • Να αποσυρθεί η πρόταση για δημιουργία προσωρινού στάθμευσης χώρου στάθμευσης οχημάτων. Να αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα και το πρόβλημα έλλειψης στάθμευσης με ολοκληρωμένο σχέδιο και όχι με ημίμετρα και πρόχειρες λύσεις που δυσκολεύουν τους μόνιμους κατοίκους της πόλης, με δημόσια, ασφαλή και επαρκή μέσα μαζικής μεταφοράς.

Καλούμε τους συναδέλφους/φισσες να παραστούν, σήμερα, Τετάρτη 13Δεκεμβρίου στις15:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημ. Συμβουλίουστο Δημαρχείο Χανίων!

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΔΗΛΑΤΡΕΙΣ

Στις 20 Ιουνίου είχαμε καταθέσει δημόσια την θέση μας για την στάθμευση αυτοκινήτων στα Χανιά σε άρθρο με τίτλο: ENA BHMA ΜΠΡΟΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΒΗΜΑΤΑ ΠΙΣΩ! Εν όψει της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την δημιουργία πάρκινγκ στο χώρο του πρώην στρ/δου Μαρκόπουλου που προοριζόταν για πάρκο επαναλαμβάνουμε την θέση μας:

Βρίσκουμε πολύ θετική την λειτουργία πάρκινγκ αυτοκινήτων στον Κλαδισσό. Όμως οι υπόλοιπες επιλογές του Δήμου για πάρκινγκ (….) στο Μαρκόπουλο είναι κατά την γνώμη μας λανθασμένες επειδή προσελκύουν και άλλα αυτοκίνητα στο κέντρο άρα επιδεινώνουν μια ήδη προβληματική πραγματικότητα. Όπως οι πυκνότερες και καλύτερες συγκοινωνίες προσελκύουν περισσότερους επιβάτες, όπως οι σωστές υποδομές για ποδήλατα διευκολυνουν άρα προσκαλούν περισσότερα ποδήλατα στην πόλη, το αντίστοιχο συμβαίνει και με τα αυτοκίνητα: απουσία ελέγχου, περισσότερα πάρκινγκ και διευκολύνσεις για τα ΙΧ σημαίνουν ακόμα περισσότερα αυτοκίνητα στο κέντρο. Αυτό είναι η επιδίωξη ; Πόσο βελτιώθηκε η κατάσταση που έγιναν τα πάρκινγκ στην Ρεγγίνα, στο Ξενία, στην Πύλη της Άμμου, στην Περιδου, στον Απόλλωνα, κλπ;

Κατά την γνώμη μας οι χώροι στάθμευσης για το ευρύ κοινό πρέπει να βρίσκονται σε μέρη εκτός κέντρου όπως ο Κλαδισσός, τα Λιβάδια κ.ο.κ. Στο κέντρο πρέπει να έχει θέσεις μόνο για ΑΜΕΑ και για τους μόνιμους κατοίκους. Για τους υπόλοιπους πολύ λίγες και πολύ ακριβές θέσεις στάθμευσης, λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους, περισσότερα λεωφορεία, δίκτυο ποδηλατοδρόμων,, φαρδύτερα πεζοδρόμια, και οπωσδήποτε πολλούς πνεύμονες πρασίνου. Αυτή είναι η πρακτική παντού στον κόσμο και απ’ ο,τι βλέπουμε προς τα εκεί βαδίζει το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο. Στα Χανιά γιατί γίνονται τόσο οπισθοδρομικά τα πράγματα; Ο Δήμος Χανίων έχει συνεργασία με έμπειρους συγκοινωνιολόγους; Αν ναι, τί άποψη έχουν επί του θέματος;