ΦΩΤΟ | Στους δρόμους οι αγροκτηνοτρόφοι των Χανίων. Συγκέντρωση στις Μουρνίες και πορεία στην Αντιπεριφέρεια

ΦΩΤΟ | Στους δρόμους οι αγροκτηνοτρόφοι των Χανίων. Συγκέντρωση στις Μουρνίες και πορεία στην Αντιπεριφέρεια

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον κόμβο των Μουρνιών στην Εθνική οδό Χανίων – Ρεθύμνου και μηχανοκίνητη πορεία στην Αντιπεριφέρεια Χανίων πραγματοποίησαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι των Χανίων μετά από απόφαση της διευρυμένης σύσκεψης, ως απάντηση στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλαγές στη χωροθέτηση των λαϊκών αγορών στα Χανιά. Σε ποια σημεία μεταφέρονται

Δύο άτομα στο νοσοκομείο, το ένα στη ΜΕΘ, μετά από τροχαίο τα ξημερώματα στα Χανιά

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, μεταξύ άλλων απαιτεί να δοθούν άμεσες λύσεις στο πρόβλημα που έχει προκύψει και φέτος με τηνδακοκτονία,καθώς και τηνάμεση καταβολή όλων των καθυστερούμενων επιδοτήσεων.

Εκπρόσωποι των αγροτών συναντήθηκαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νίκο Καλογερή.

Τα αιτήματα που αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση τους είναι τα εξής:

• Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς. Άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες όλου του απαραίτητου προσωπικού, με πλήρη ασφαλιστικά/μισθολογικά δικαιώματα, εξασφάλιση μέτρων προστασίας.

• Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.

• Κατώτερη εγγυημένη τιμή για το λάδι που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και αφήνει εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας. Φτηνό προϊόν για τις λαϊκές ανάγκες.

• Να σταματήσει να ανατίθεται σε εργολάβους (είτε μέσω ιδιωτών είτε μέσω Δήμων) το πρόγραμμα δακοκτονίας, που έχει τραγικές επιπτώσεις στους μικρομεσαίους παραγωγούς.

• Σύνδεση της επιδότησης με την πραγματική παραγωγή και το πραγματικό αριθμό ζωικού κεφαλαίου. Μόνο όσοι παράγουν είναι πραγματικοί αγροτοκτηνοτρόφοι και όχι οι ιδιοκτήτες γης.

• Άμεση καταβολή όλων των καθυστερούμενων ενισχύσεων.