ΦΩΤΟ | Τιμήθηκε στην Ανώπολη η επέτειος της Επανάστασης του 1770

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Ιουνίου 2025 στην Ανώπολη Σφακίων η εκδήλωση για την επέτειο της Κρητικής Επανάστασης του 1770, γνωστής και ως «Επανάσταση του Δασκαλογιάννη». Η εκδήλωση ξεκίνησε με δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Δασκαλογιάννη, τελεσθείσα από τον Αρχιμανδρίτη Παΐσιο Παπασηφάκη και τον Πρωτοπρεσβύτερο Ιωσήφ Περράκη.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους συνδιοργανωτές, τον Δήμαρχο Σφακίων Ιωάννη Ζερβό και τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νικόλαο Καλογερή, ενώ κεντρική ομιλία για τα γεγονότα της εποχής και τη σημασία της μορφής του Δασκαλογιάννη εκφώνησε ο Δήμαρχος Ρεθύμνου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γεώργιος Μαρινάκης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΦΩΤΟ | Ντροπή! Δεν είναι εικόνα αυτή στο “Δασκαλογιάννης”!
Η έρευνα του Παρατηρητηρίου Αεροπορικού Κλάδου Κρήτης για το “Δασκαλογιάννης”
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από την Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Σέβη Βολουδάκη, τους Βουλευτές Χανίων Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη και Παύλο Πολάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νικόλαο Καλογερή, τον Δήμαρχο Σφακίων Ιωάννη Ζερβό, τον Δήμαρχο Ρεθύμνου και Πρόεδρο της ΠΕΔ Γεώργιο Μαρινάκη, τον Διοικητή της 5ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, 5ης Μεραρχίας Κρητών, Ταξίαρχο Νικόλαο Κωστάκη, τον Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου της Βουλευτή Χανίων Ντόρας Μπακογιάννη Παναγιώτη Αντωνόπουλο, τον Αστυνομικό Διευθυντή Χανίων Ταξίαρχο Κανέλο Νικολάου, τον Διοικητή Διοικήσεως Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Χανίων Πύραρχο Αργύριο Ρεγκά, τον Διοικητή του Λιμενικού Σταθμού Χώρας Σφακίων Σημαιοφόρο Νικόλαο Ζαμπετάκη, τον Δήμαρχο Αποκορώνου Χαράλαμπο Κουκιανάκη, τον Δήμαρχο Μυλοποτάμου Γεώργιο Κλάδο, τον Δημοτικό Σύμβουλο Χανίων Αλέξανδρο Κοντορινάκη, τον Πρόεδρο της Δ.Κ. Ανώπολης Εμμανουήλ Κοπασάκη, τον Πρόεδρο της Ένωσης Στρατιωτικών Π.Ε. Χανίων Νικόλαο Μαρινάκη, τη Γραμματέα του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης Σοφία Λύκου, τον Πρόεδρο της Ένωσης Σφακιανών Χανίων Ευτύχιο Κοπάση, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κρητών Νέας Υόρκης «Ομόνοια» Ιωάννη Κριαρά, τον Θεοχάρη Αθητάκη –ο οποίος, προς τιμήν του Δασκαλογιάννη, διήνυσε πεζοπορώντας 155 χιλιόμετρα από την Πλατεία Δασκαλογιάννη στο Ηράκλειο έως την Πλατεία Δασκαλογιάννη στην Ανώπολη– καθώς και από εκπροσώπους των οικογενειών Πρωτόπαπα, Βολουδάκη, Μανουσάκα και Ορφανουδάκη.
Ακολούθησε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και τήρηση ενός λεπτού σιγής. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την απαγγελία ποιημάτων αφιερωμένων στον Δασκαλογιάννη από απόφοιτες μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Ανώπολης, απόδοση ριζίτικου τραγουδιού από τον Ανωπολίτη Γεώργιο Ορφανουδάκη και Πεντοζάλι από τον Χορευτικό Σύλλογο «Τα Σφακιά», με τη μουσική συνοδεία του Ανδρέα Μαραγκουδάκη και Νίκου Σπαθαράκη.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η ζωγράφος Μαρία Δασκαλάκη-Σανδαλάκη, με καταγωγή από την Ίμβρο Σφακίων, δώρισε στον Δήμαρχο Σφακίων έναν πίνακα που απεικονίζει την κόρη του Δασκαλογιάννη, με σκοπό να διακοσμήσει το Δημαρχείο Σφακίων. Ο Δήμαρχος την ευχαρίστησε θερμά για την ευγενική και συγκινητική προσφορά της.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο Δήμος Σφακίων παρέθεσε φιλοξενία στην ταβέρνα “Ανώπολη”.




