ΦΩΤΟ | Το λιμανάκι του Πλατανιά “εξαφανίζει” την παραλία στην Αγία Μαρίνα

Σύσκεψη υπό τον Δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 8 Μαΐου, με θέμα τη διάβρωση της παραλίας της Αγίας Μαρίνας.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των κατοίκων και των επιχειρηματιών της περιοχής, ενώ από πλευράς του Δήμου Χανίων συμμετείχαν οΠρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Μανώλης Καραγιαννάκης, οι Αντιδήμαρχοι, Γιάννης Δρακακάκης και Νεκτάριος Ψαρουδάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγ. Μαρίνας, Άρης Σοϊλεντάκης, και ο σύμβουλος του Δήμου Χανίων για νομικά ζητήματα, Ευτύχης Δαμιανάκης. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο πρόεδρος των Ενεργών Πολιτών Πλατανιά και επιθεωρητής για τις Γαλάζιες Σημαίες στην Κρήτη, Κωνσταντίνος Σταματάκης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτενής ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης, παρουσιάστηκαν τα δεδομένα σχετικά με τη διάβρωση της ακτής, ενώ συζητήθηκαν και οι βασικοί παράγοντες που συνέβαλαν στο φαινόμενο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την προστασία της παραλίας, την αποκατάσταση των υποδομών και τη διατήρηση της τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή.
Σε δηλώσεις που ακολούθησαν στα τοπικά ΜΜΕ με το πέρας της σύσκεψης ο Δήμαρχος Χανίων, υπογράμμισε πως «αυτό το οποίο κατατίθεται ως συλλογική άποψη είναι ότι για οποιοδήποτε έργο, έτσι και για τον λιμενίσκο του Πλατανιά, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, με ένα σοβαρά τεκμηριωμένο επιστημονικά τρόπο, οι επιπτώσεις στις παρακείμενες περιοχές. Και είναι απολύτως σαφές ότι η χωρομέτρηση και κατασκευή του συγκεκριμένου λιμανιού έχει επιφέρει όλη αυτή την καταστροφή ανατολικά. Αυτό άλλωστε έχει επισημανθεί και μέσα από την ερευνά του ΕΛΚΕΘΕ με τη σχετική ανάθεση, που είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια από την Περιφέρεια Κρήτης, όπου ρητά αναφέρει ότι οι παρεμβάσεις ανθρώπου είναι αυτές που έχουν προκαλέσει αυτή τη διάβρωση των ακτών. Εμείς λοιπόν αυτό το οποίο οφείλουμε να κάνουμε ως Δήμος Χανίων στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος και της όποιας δραστηριότητας και δυνατότητας του κόσμου να απολαμβάνει με ασφάλεια τον αιγιαλό της περιοχής, είναι να τονίσουμε και να κινηθούμε με κάθε τρόπο, ώστε να γίνουν συνολικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και κυρίως να προταθούν συγκεκριμένοι τρόποι, που θα δώσουν απάντηση και θα φροντίσουν, ώστε να επανέρθει η ακτή συνολικά στην αρχική της μορφή. Δεν είμαστε αντίθετοι με τη λειτουργία του λιμενίσκου ή με οποιασδήποτε λιμενική εγκατάσταση αλλά τονίζουμε ότι πρέπει να γίνονται χωρίς να αγνοούμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Επειδή στη συγκεκριμένη περίπτωση τυγχάνει ανατολικά του λιμένα να είναι τα όρια του Δήμου Χανίων, και οι επιχειρήσεις και η κοινωνία της Αγίας Μαρίνας βιώνουν αυτά τα αποτελέσματα, ο Δήμος Χανίων αυτονοήτως οφείλει να κινηθεί στο πλαίσιο της νομοθεσίας με τις απαραίτητες αποφάσεις στα συλλογικά μας όργανα, ώστε να λυθούν και να αντιμετωπιστούν αυτά τα οποία έχουν επέλθει από την κατασκευή του λιμενίσκου».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγ. Μαρίνας, κ. Σοϊλεντάκης τόνισε: «Αυτό που συζητήσαμε είναι πώς θα κινηθούμε όσον αφορά στη διάβρωση, που έχει γίνει στην παραλία, ως κοινότητα και ως Δήμος και πώς θα διαφυλάξουμε τα συμφέροντα και των επιχειρήσεων και όλης της κοινωνίας της Αγίας Μαρίνας.
Όπως συμφωνήθηκε και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την εκπόνηση ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής μελέτης, η οποία θα εστιάσει στη βιώσιμη αποκατάσταση των ακτών ενώ το θέμα θα συζητηθεί και στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.
