Παραμένουν οι αντικρουόμενες απόψεις στην αγορά και μεταξύ των αναλυτών - Πώς αποτιμούν τις αποφάσεις της Fed

Όπως είπε κάποτε ο αείμνηστος Γερμανός οικονομολόγος Karl Otto Pöhl, «ο πληθωρισμός είναι σαν την οδοντόκρεμα, όταν βγει δύσκολα μπορείς να την ξαναβάλεις μέσα» οπότε οι προσδοκίες των καταναλωτών και των επιχειρήσεων για υψηλότερο μελλοντικό πληθωρισμό μπορεί να οδηγήσουν σε… υψηλότερο μελλοντικό πληθωρισμό, εξηγεί η εταιρεία κολοσσός στη διαχείριση κεφαλαίων Franklin Templeton.

Πέρυσι τέτοια εποχή, οι αγορές ανησυχούσαν περισσότερο για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης παρά για τον πληθωρισμό. Η επικρατούσα άποψη ήταν ότι ο πληθωρισμός ήταν μια «παροδική» συνέπεια της επαναλειτουργίας μετά τα λουκέτα στις οικονομίες. Προς έκπληξη ακόμη και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), ο αυξημένος πληθωρισμός είχε διάρκεια, είτε προκλήθηκε από ζητήματα εφοδιαστικής αλυσίδας που προκλήθηκαν από πανδημία, είτε από επεκτατικές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές.

Το κατά πόσον ο πληθωρισμός θα συνεχιστεί σε επίπεδα άνω της τάσης ή θα είναι περισσότερο παροδικός εξακολουθεί να συζητείται έντονα από τους οικονομολόγους, συμπεριλαμβανομένων των ανεξάρτητων επενδυτικών ομάδων της Franklin Templeton.

Ο Sonal Desai, επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της Franklin Templeton, η οποία πέρυσι προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος από ότι προέβλεπε το consensus, πιστεύει ότι η αγορά εξακολουθεί να είναι κάπως αισιόδοξη για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και ότι ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει αυξημένος πάνω από τις προσδοκίες συναίνεσης. Οι προσδοκίες της αγοράς διαφέρουν αρκετά από τις ευρύτερες προσδοκίες που βασίζονται σε έρευνες, με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να ανησυχούν πολύ περισσότερο για τον υψηλό πληθωρισμό από ό,τι η αγορά (ή η Fed).

Η αγορά προθεσμιακών συμβολαίων έχει τιμολογήσει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί πολύ απότομα το δεύτερο εξάμηνο του 2022, αλλά ο Sonal Desai πιστεύει ότι αυτό μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξο, καθώς αρκετοί από τους παράγοντες που οδηγούν σε υψηλότερο πληθωρισμό παραμένουν και το μέγεθος της παρέμβασης της Fed μπορεί να δημιουργήσει στρεβλώσεις στις αγορές. Παρότι δεν προβλέπει ότι τα επίπεδα πληθωρισμού 7%+ σε ετήσια βάση θα διατηρηθούν, εκτιμά ότι ορισμένα από τα ζητήματα προσφοράς και ζήτησης μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αμβλυνθούν.

Ο αντίλογος

Από την άλλη όμως, ο John Bellows, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Western Asset, ο οποίος βρίσκεται περισσότερο στο στρατόπεδο του παροδικού πληθωρισμού, έχει διαφορετική άποψη. Πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα μετριαστεί τους επόμενους έξι έως 12 μήνες και μπορεί ακόμη και να καταλήξει κάτω από τις προσδοκίες της κοινής γνώμης για τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.

Οι περιορισμοί της προσφοράς μπορεί να είναι πιο σημαντικοί από ό,τι αναμενόταν από τους περισσότερους, αλλά ιστορικά, τα σοκ της προσφοράς έχουν οδηγήσει σε αυξήσεις της προσφοράς που επιτρέπουν στον πληθωρισμό να υποχωρήσει γρήγορα. Η ζήτηση για αγαθά ήταν υψηλότερη από τα επίπεδα πριν από την πανδημία και ενδέχεται να μειωθεί καθώς υποχωρούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές ενδέχεται να έχουν παραγγείλει υπερβολικά λόγω ανησυχιών για την έλλειψη προσφοράς, και αυτό πιθανότατα θα επιλυθεί καθώς θα αυξάνεται η προσφορά. Θεωρεί επίσης ότι οι νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές στις Ηνωμένες Πολιτείες στο μέλλον είναι πιθανό να μειώσουν τα επίπεδα του πληθωρισμού. Ειδικότερα, αφού ήταν πολύ τονωτική το 2021, η δημοσιονομική πολιτική θα μετατραπεί πιθανότατα σε αντίθετο άνεμο το 2022 και μετά. Όσον αφορά τη Fed, η άρση των διευκολύνσεων ως απάντηση στον υψηλότερο πληθωρισμό θα βοηθήσει στην ακύρωση των προσδοκιών.

Ο Desai πιστεύει ότι η μαζική νομισματική υπερέκθεση από τη δραματική επέκταση των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών και την έκρηξη του δημόσιου χρέους θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στη δυναμική του πληθωρισμού. Με την Fed να κινείται προς την κατεύθυνση της σύσφιξης της πολιτικής νωρίτερα και πιο επιθετικά από ό,τι είχε αρχικά τιμολογηθεί στην αγορά, ο πληθωρισμός μπορεί να είναι λιγότερο σημαντικό ζήτημα πέντε χρόνια αργότερα.

Η σκέψη του Bellows είναι ότι η αντίδραση της Fed έδειξε ότι παίρνει τον πληθωρισμό στα σοβαρά, γεγονός που θα μπορούσε να αποτρέψει αυτό το σπιράλ των πληθωριστικών προσδοκιών από το να τροφοδοτήσει περισσότερο πληθωρισμό. Οι προ-πανδημικές κοσμικές τάσεις -όπως η τεχνολογία και τα δημογραφικά στοιχεία- που είχαν περιορίσει τον πληθωρισμό, πιθανότατα θα επιβεβαιωθούν ξανά. Τόσο ο Bellows όσο και ο Desai συμφωνούν ότι υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το κατά πόσον οι αυξήσεις έχουν ήδη τιμολογηθεί στην αγορά.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτες είναι οι απόψεις τους για δύο βασικά ζητήματα: τι θα συμβεί με τις πλεονάζουσες αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πώς τα δημογραφικά στοιχεία παίζουν ρόλο στις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Η σκέψη του Bellows, βασισμένη σε μια οικονομική θεωρία, είναι ότι ιστορικά, όταν οι άνθρωποι λαμβάνουν εφάπαξ έκτακτα κέρδη, τα αποταμιεύουν. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι προσωπικές αποταμιεύσεις βρίσκονταν ήδη σε χαμηλά επίπεδα, δεν πιστεύει ότι τα χρήματα αυτά θα δαπανηθούν, αλλά θα δώσουν στους καταναλωτές την ευκαιρία να καλύψουν τους μακροπρόθεσμους αποταμιευτικούς τους στόχους. Η άποψη του Desai είναι ότι βλέπουμε ήδη τους καταναλωτές να αντλούν τις πλεονάζουσες αποταμιεύσεις, οι οποίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί οι εφοπλιστές δεν πουλάνε τα υπερήλικα πλοία τους για παλιοσίδερα

Εξοικονομώ: Παρατείνεται για 15 μέρες η προθεσμία για αιτήσεις – Η νέα ημερομηνία

Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το «άγνωστο» δεύτερο χρυσό διαζύγιο και η έπαυλη που χάρισε για τα weekends των παιδιών του (pics)