Σε εφιάλτη μετατράπηκε ένα ταξίδι αναψυχής με σκάφος στα ανοιχτά της Νότιας Καλιφόρνιας, όταν στο σκάφος ξέσπασε πυρκαγιά, σκοτώνοντας 25 άτομα, τα οποία παγιδεύτηκαν κάτω από το κατάστρωμα.

«Δεν υπήρχε τρόπος διαφυγής», είπε ο καπετάνιος στην ακτοφυλακή, καθώς η φωτιά ξέσπασε στο κατάστρωμα την ώρα που οι επιβάτες κοιμόντουσαν σε κουκετες, ενώ πέντε μέλη του πληρώματος έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν.

Αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν απόσπασμα του σήματος κινδύνου που εξέπεμψε ο καπετάνιος. «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», έλεγε απελπισμένος ο καπετάνιος στον συνομιλητή του στον ασύρματο, ενώ το στέλεχος της ακτοφυλακής επέμενε να ρωτά αν οι επιβάτες μπορούσαν να βγουν από το σκάφος και εάν το πλήρωμα διέθετε πυροσβεστήρες για να σβήσει τις φλόγες.

Αναλυτικά ο διάλογος:

«Έχει το πλοίο τυλίχθει στις φλόγες;», ρωτά στέλεχος της αμερικανικής ακτοφυλακής και τότε ο καπετάνιος απαντά: «Ναι και δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής για κανένα από τους επιβάτες».

Στη συνέχεια το στέλεχος ξαναρωτά:

«Είναι κλειδωμένοι μέσα στο σκάφος; . . . Μπορείτε να επιστρέψετε στο πλοίο και να ξεκλειδώσετε τις πόρτες για να μπορέσουν να κατεβούν; . . . Δεν έχετε καθόλου πυροσβεστικό εξοπλισμό, δεν υπάρχουν πυροσβεστήρες ή οτιδήποτε άλλο;»

Η απάντηση του καπετάνιου είναι ασαφής, αλλά ένας αξιωματικός της ακτοφυλακής δήλωσε αργότερα ότι το Concepion ήταν σε «πλήρη συμμόρφωση» με τους κανονισμούς ασφαλείας.

Το χρονικό της τραγωδίας

Η φωτιά ξέσπασε στις 03:15 [13:15 ώρα Ελλάδας], ενώ το πλοίο βρισκόταν αγκυροβολημένο σε μικρή απόσταση (μόλις 20 μέτρα) από το νησί Σάντα Κρους, σύμφωνα με την ακτοφυλακή των ΗΠΑ.

Πέντε μέλη του πληρώματος έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν.

Το σκάφος, τα τελευταία χρόνια μετέφερε συνήθως λάτρες των καταδύσεων. Το κουφάρι του βρίσκεται σε βάθος περίπου είκοσι μέτρων και σε απόσταση περίπου είκοσι μέτρων από το νησί.

Τα πτώματα δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη, διευκρίνισε ο σερίφης Μπράουν.

Συνολικά, στο πλοίο επέβαιναν 39 άνθρωποι, έξι μέλη πληρώματος και 33 επιβάτες.

Οι αρχές δεν έχουν κάνει δημόσια καμία υπόθεση για τα αίτια της πυρκαγιάς. Διενεργείται έρευνα από το γραφείο του σερίφη και τις λιμενικές αρχές.

Το Conception, που ναυπηγήθηκε το 1981, είχε αποπλεύσει από τη Σάντα Μπάρμπαρα το πρωί του Σαββάτου μεταφέροντας δύτες για μια εξόρμηση σε κοντινά νησιά, σε μια πολυσύχναστη τουριστική περιοχή.

#CoastInc: @VCFD responded to boat fire off the north side of Santa Cruz Island at approximately 3:28am. @USCG helping support rescue operations for people aboard a dive boat. #ChannelIslands @USCGLosAngeles @CountyVentura @SBCOUNTYFIRE pic.twitter.com/DwoPGfBjtA

— VCFD PIO (@VCFD_PIO) September 2, 2019