Βελτιωμένη είναι η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα που ξεκίνησαν το μεσημέρι, όταν έπιασε φωτιά στην Άνω Γλυφάδα, η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε στην Άνω Βούλα και στη Βάρη, λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Δυνάμεις της πυροσβεστικής συνεχίζουν να επιχειρούν στα σημεία που πέρασε η φωτιά, υπό τον φόβο ενδεχόμενων αναζωπυρώσεων. Λίγο μετά τις 22:30 το βράδυ, ενεργό παρέμενε το μέτωπο στο κοιμητήριο Βούλας. Ωστόσο οι άνεμοι έχουν πέσει.

Μετά και την απομάκρυνση των εναέριων μέσων, έχουν ενισχυθεί οι επίγειες δυνάμεις. Στα σημεία επιχειρούν 56 οχήματα, 171 πυροσβέστες και 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ τις προσπάθειες συνδράμουν εθελοντές και οχήματα των δήμων.

Με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται νέα ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων, ενώ θα συνεχίσουν, ανάλογα με τις συνθήκες, να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα. Στις 9:00 το πρωί της Κυριακής, ενημέρωση για την πυρκαγιά θα πραγματοποιήσει η ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας και του πυροσβεστικού σώματος, οι οποίοι βρίσκονταν στη Βάρη μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου.

«Η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση» υποστηρίζει ο δήμαρχος Βούλας - Βάρης - Βουλιαγμένης

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος υποστήριξε ότι «η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση. Οι ρίψεις νερού από εναέρια μέσα κατάφεραν να τη τιθασεύσουν και να την περιορίσουν, ενώ οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή έχουν κοπάσει». Επίσης, ανακλήθηκαν οι εντολές άμεσης εκκένωσης κατοικιών στις τρεις από τις τέσσερις περιοχές.

Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει το Χέρωμα Βάρης, από τη Λεωφόρο Ευελπίδων με μέτωπο τον ορεινό όγκο. Εκεί ακόμη έχουμε θέμα». Επιστρέφουν δε τόσο οι φιλοξενούμενοι της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Άκτιος Οδηγός», καθώς επίσης και του Παιδικού Χωριού SOS Βάρης. «Δεν υπάρχει πλέον κανένας κίνδυνος, για τις δομές αυτές», διαβεβαίωσε.

Πύρινο μέτωπο σχηματίστηκε στο πεδίο βολής της Σχολής Ευελπίδων, όπου έσπευσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής.

«Από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ ξεκίνησε η πυρκαγιά» λέει ο δήμος Γλυφάδας

Ο δήμος Γλυφάδας, σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η φωτιά «ξεκίνησε στη 1 μ.μ. από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στο τέρμα της οδού Μετσόβου, λόγω υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων και γρήγορα πέρασε την κορυφογραμμή του Υμηττού και κατευθύνθηκε προς Βούλα».

Ο δήμος μάλιστα δημοσίευσε και φωτογραφίες που δείχνουν το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς. «Δυστυχώς ο αέρας είναι πολύ δυνατός και η μάχη συνεχίζεται τώρα στην κορυφογραμμή και στην πλευρά του Υμηττού προς Βούλα με τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής, τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς για την ασταμάτητη προσπάθεια. Παραμένουμε σε πλήρη επιφυλακή στην πλευρά της Γλυφάδας και ήδη στείλαμε δυνάμεις - υδροφόρες και οχήματα - στην πλευρά της Βούλας», δήλωσε νωρίτερα ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος συντόνισε διά ζώσης την επιχείρηση κατάσβεσης.

Από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ ξεκίνησε η πυρκαγιά Υπό έλεγχο τέθηκε από νωρίς το απόγευμα η πυρκαγιά στην πλευρά της…

Posted by Δήμος Γλυφάδας (Municipality of Glyfada) on Saturday, June 4, 2022

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου Γλυφάδας

Υπό έλεγχο τέθηκε από νωρίς το απόγευμα η πυρκαγιά στην πλευρά της Γλυφάδας, χωρίς να κινδυνεύσουν ζωές και περιουσίες, ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν ισχυρές δυνάμεις πυροσβεστών και εθελοντών. Η πυρκαγιά ξεκίνησε στη 1 μ.μ. από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στο τέρμα της οδού Μετσόβου, λόγω υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων και γρήγορα πέρασε την κορυφογραμμή του Υμηττού και κατευθύνθηκε προς Βούλα. Όλη η δύναμη του Δήμου Γλυφάδας μαζί με τρεις υδροφόρες και δύο πυροσβεστικά οχήματα α΄τύπου έσπευσε αυτοστιγμεί στο σημείο, μαζί με ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εθελοντικές ομάδες όμορων δήμων. Τέσσερα εναέρια μέσα (δύο canadair και δύο ελικόπτερα τύπου ericson), 18 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τα πληρώματά τους και τους διοικητές και αξιωματικούς από το Αρχηγείο και από τον 8ο Πυροσβεστικό Σταθμό, πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ, μαζί με την Πολιτική Προστασία του Δήμου Γλυφάδας και την Ομάδα Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (Ο.ΑΝ.Ε.ΑΝ.) Γλυφάδας, καθώς και εθελοντικές ομάδες και υδροφόρα οχήματα από πολλούς δήμους ρίχτηκαν στη «μάχη» με τις φλόγες, κατορθώνοντας όλοι μαζί να περιορίσουν το μέτωπο της Γλυφάδας. Οι ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι οδήγησαν το μέτωπο της φωτιάς προς τα πάνω και στη συνέχεια κατευθύνθηκε από την πίσω πλευρά στο Πανόραμα της Βούλας εισχωρώντας στον αστικό ιστό με ολέθρια αποτελέσματα. Η δύναμη της Γλυφάδας έσπευσε στη Βούλα να συνδράμει το έργο της Πυροσβεστικής, ενώ το ανθρώπινο δυναμικό της Πολιτικής Προστασίας με υδροφόρα οχήματα παραμένει όλο το βράδυ σε επιφυλακή και κάνει περιπολίες στο βουνό για τυχόν αναζωπυρώσεις.

«Από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (πρώτη και δεύτερη φωτογραφία) ξεκίνησε σήμερα πυρκαγιά στη Γλυφάδα μας, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των δυνατών ανέμων, στους πρόποδες του Υμηττού, μετά το τέρμα της οδού Μετσόβου. Άμεσα κινητοποιηθήκαμε η Πυροσβεστική, η πολιτική μας προστασία και οι εθελοντές μας και συνδράμαμε με όλα τα επίγεια μέσα που διαθέτουμε. Πολύ σύντομα έσβησε χαμηλά στις παρυφές του Υμηττού στη Γλυφάδα η φωτιά και δεν κινδύνευσε κανένας συμπολίτης μας και καμία κατοικία. Δυστυχώς ο αέρας είναι πολύ δυνατός και η μάχη συνεχίζεται τώρα στην κορυφογραμμή και στην πλευρά του Υμηττού προς Βούλα με τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής, τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς για την ασταμάτητη προσπάθεια. Παραμένουμε σε πλήρη επιφυλακή στην πλευρά της Γλυφάδας και ήδη στείλαμε δυνάμεις - υδροφόρες και οχήματα - στην πλευρά της Βούλας», δήλωσε νωρίτερα ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος συντόνισε διά ζώσης την επιχείρηση κατάσβεσης. Κλείσιμο ypostathmos.jpg ypostathmos1.jpg

Ο ΔΕΔΔΗΕ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών. Πάντως, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ υποστηρίζουν ότι δε υπάρχει ένδειξη ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από κάποιον υποσταθμό.

Πηγές του ΔΕΔΔΗΕ (διαχειριστής του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης) αναφέρουν ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα, ξεκίνησε από υποσταθμό.Αλλά και από την πλευρά του διαχειριστή του δικτύου υψηλης και υπερυψηλής τάσης (ΑΔΜΗΕ) πηγές έλεγαν ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι η πυρκαγιά έχει σχέση με το δίκτυό του.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν αποκλείει ότι μπορεί να έγινε κάποια έκρηξη ή να έπεσαν καλώδια από την ώρα που ξέσπασε η φωτιά στο σημείο, ενώ επιβεβαιώνει ότι έγιναν και διακοπές ρεύματος.

Παράλληλα, πηγές του ΔΕΔΗΕΕ αναφέρουν ότι στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκονται συνεργεία για παρεμβάσεις όπου υπάρχει κίνδυνος τάσης, η οποία ενδεχομένως και να διακόπτεται προληπτικά.

QAtthOO4Fes.jpg

Το χρονικό της εκκένωσης

Νωρίτερα, η Πυροσβεστική είχε προχωρήσει προληπτικά στην εκκένωση τεσσάρων οικισμών, του γηροκομείου αλλά και των παιδικών χωριών SOS. Στόχος της εκκένωσης ήταν να μην υπάρξει κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές. Ο δήμαρχος είχε καλέσει τους κατοίκους που έχουν μέτωπο προς τον ορεινό όγκο, να κλείσουν πόρτες και παράθυρα, ν’ ανεβάσουν τις τέντες, να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να συνεργαστούν με τις Αρχές.

Συγκεκριμένα, είχαν εκκενωθεί οι περιοχές Νέα Κάλυμνος, Εξοχή, Χέρωμα και Δίλοφο στη Βάρη.

Ήδη από τις 20:30 το βράδυ, η φωτιά κατευθυνόταν προς το κοιμητήριο, ενώ λίγο πριν τις 21:00 τα εναέρια μέσα έκαναν τις τελευταίες ρίψεις νερού και αποσύρθηκαν.

Νωρίτερα, είχε δοθεί εντολή εκκένωσης στο Πανόραμα Βούλας.

jukf3___Wi4.jpg
Ο Μενέλαος Τσαούσης διευθυντής του Παιδικού Χωριού SOS της Βάρης δήλωσε ότι η απομάκρυνση των παιδιών από τις εγκαταστάσεις έγινε με τη συμβολή της Πολιτικής Προστασίας, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. «Μας δόθηκε εντολή να εκκενώσουμε το Παιδικό Χωριό. Φιλοξενούμε και 10 μονογονεϊκές οικογένειες από την Ουκρανία. Συνολικά είναι 55 παιδιά και 25 άτομα προσωπικό. Βρισκόμαστε όλοι σε ασφαλές σημείο», είπε. Πριν δοθεί η εντολή επιστροφής, όλοι μεταφέρθηκαν στο γήπεδο του Αστέρα Βάρης.

axjTy4AYBc4.jpg

Τρεις πυροσβέστες διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο. Οι δύο εξ αυτών φέρουν τραυματισμούς, ενώ ο τρίτος εκδήλωσε αναπνευστικά προβλήματα.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ckhhy0bh681d)

Ζημιές από την πυρκαγιά σε 20 σπίτια

Ο κ. Κωνσταντέλλος, μιλώντας στο OPEN, ανέφερε ότι δεν έχουν καεί εντελώς σπίτια. Ωστόσο σε 20 σπίτια σημειώθηκαν φθορές, με 4 από αυτά να έχουν υποστεί τις ισχυρότερες.

Ζημιές έχουν υποστεί αυτοκίνητα και μηχανάκια που ήταν σταθμευμένα στην περιοχή.

fotia_voula.jpg

Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, επιπυραγό Γιάννη Αρτοποιό, όταν ξεκίνησε η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα έπνεαν άνεμοι οκτώ μποφόρ. Στη συνέχεια, επεκτάθηκε στην Άνω Βούλα. Για τον λόγο αυτό απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι, οι οποίο ειδοποιήθηκαν και με μήνυμα του 112 που εστάλη στις 16.20.

Στον σχεδιασμό μετείχε και η ΕΛ.ΑΣ, με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα. Σύμφωνα με ανακοίνωση, διατέθηκαν πάνω από 150 αστυνομικοί και 48 οχήματα (αυτοκίνητα και μηχανές), πουανταποκρίθηκαν σε δεκάδες κλήσεις του Κέντρου ‘Αμεσης Δράσης και συνδράμουν στην προληπτική εκκένωση οικισμών και σε τουλάχιστον 19 απεγκλωβισμούς ατόμων και 2 ζώων.

Επιπρόσθετα, ειδικό όχημα της αστυνομίας βρίσκεται στην πλατεία Αγίου Νεκταρίου στο Πανόραμα, παρέχοντας στους πολίτες νερό και τρόφιμα.

Στην πυρκαγιά μετέβη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.

Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε επιφυλακή για να υποδεχθεί πολίτες που χρειάζονται βοήθεια το Ασκληπιείο Βούλας.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ckhh13n8pw21)

I_BhAEVpu-U.jpg

fotia_voula1.jpg fotia_voula2.jpg fotia_voula3.jpg

kapnos-aeroplano-4.jpg kapnos-aeroplano-2.jpg voula1.jpg voula_fwtia__2_.jpg panorama-2.jpg fwtia-sti-voula-12.jpg fwtia_glyfada__3__2.jpg

Ειδήσεις σήμερα:

Τι ψάχνει ο Μπιλ Γκέιτς μόνος στην Ελλάδα;

«Σφάζονται» η Σταρ Ελλάς 2022 και ο πρώην σύντροφός της μετά την καταγγελία ξυλοδαρμού - Το χρονικό του τρόμου για την Ειρήνη Βολιώτη

Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν: Στην Ελλάδα οι τρομοκράτες δρουν ανεξέλεγκτα Κλείσιμο Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr