Για τις πυρκαγιές σε Βαρυμπόμπη και Εύβοια και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης μίλησε στο ΣΚΑΪ ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός.

«Θα δούμε μεγαλύτερες πυρκαγιές αν φυσάνε κανονικά οι ετησίοι άνεμοι οι οποίοι ευτυχώς δε θα φυσήξουν τόσο και θα έχουμε ένα μικρό διάλειμμα το Σαββατοκύριακο. Μετά θα έρθει ο τρίτος καύσωνας για φέτος», δήλωσε. «Υπάρχουν εκατοντάδες τόνοι αποξηραμένα ξύλα ‘μπουρλότο’ που έχει η χώρα μας. Δεν θα το δείτε αυτό σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες λυπάμαι που το λέω. Χρειάζονται πρόστιμα, χρειάζεται έννομη τάξη», υπογράμμισε ο κ. Ζερεφός.

«Είναι κάτι κοντινό η “νέα Βαρυμπόμπη”. Με τις υψηλές θερμοκρασίες, το δάσος χρειάζεται επιμελή εργασία, δείτε τι συμβαίνει στην Ελβετία πώς κλαδεύουν τα δέντρα», επισήμανε και τόνισε ότι, «όποιος πετάξει τσιγάρο, είναι εγκληματίας εκ προμελέτης θέλει να κάψει κόσμο. Θέλει να γίνει Νέρων. Ο Νερών ήταν εκ προμελέτης εμπρηστής».

Είναι έτοιμα όλα να καούν

Όπως προειδοποίησε ο ίδιος, «όλοι στο Λεκανοπέδιο αναπνέουμε με τη φωτιά αιωρούμενα σωματίδια 10 με 15 φορές υψηλότερα απ’ όσα επιτρέπει ο ΠΟΥ. Ειδικά όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα πρέπει να καλύπτουν παράθυρα και πόρτες με πετσέτες». Ο κ. Ζερεφός προειδοποίησε ότι η κατάσταση που ζούμε, είναι πρωτοφανής. «Όταν θέλετε να ανάψετε τη φωτιά για το μπάρμπεκιου ή το τζάκι φυσάμε λίγο, αλλά όχι πολύ δυνατά, για να ανάψουν τα καυσόξυλα, τα οποία καυσόξυλα (στη Βαρυμπόμπη) ήταν έτοιμα Η μάζα που υπήρχε ήταν έτοιμη να αναφλεγεί με το μικρότερο σπινθήρα δεν χρειαζόταν άνεμος», είπε και συνέχισε, «Αν υπήρχε και άνεμος, μελτέμι 6 – 7 - 8 μποφόρ, όπως τα έχουμε συνηθίσει στο Αιγαίο, μπορούν να διαδώσουν πυρκαγιά σε μεγάλη απόσταση και με μεγάλη ταχύτητα 7 μποφόρ, στην Αττική είναι 6. Το 2007 κάηκε η χώρα, είχαμε θύματα στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια στη Αττική η μετεωρολογική κατάσταση και η κλιματική αστάθεια του 2007 και του 1987 είναι ίδια με φέτος».

Ο κ. Ζερεφός εξήγησε ότι, πριν το 1987, δεν υπήρχαν τέτοιοι καύσωνες. Η ύπαρξή τους, όμως, δεν οφείλεται μόνο στο φαινόμενο της αστικοποίησης, αφού κάτι τέτοιο θα αφορούσε μόνο την Αθήνα. «Θα μάθουμε να ζούμε δυστυχώς με ακραία φαινόμενα. Το μέγεθος της πυρκαγιάς είναι συνάρτηση και άνεμου και καύσιμης ύλης, υπάρχει αδιαφορία για τα κλαδιά. Είναι έτοιμα όλα να καούν. Σα να προσκαλούμε τον οποιοδήποτε αμελή εμπρηστή, ο οποίος θα πάει για κακούργημα με τον νέο Ποινικό Κώδικα», τόνισε και ανέφερε χαρακτηριστικά, «έχω δυο άδεια οικόπεδα, ούτε ξέρω τινός είναι, και κάθε χρόνο τα καθαρίζω μόνος μου στο Ντράφι».