Από τον ιταλικό κολοσσό της ενέργειας την Enel και συγκεκριμένα από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της θυγατρικής της στη Ρουμανία, ο 45χρονος Γιώργος Στάσσης αποφάσισε να περάσει στην «ηλεκτρική καρέκλα» της ΔΕΗ.

Πρόκειται για έναν τεχνοκράτη και μάνατζερ, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν και, σύμφωνα με πληροφορίες, για την πρόσκληση του στη θέση της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμού κινήθηκαν προσωπικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Ο Γιώργος Στάσσης ήταν έξι χρόνια (2008 -2014) επικεφαλής της Enel Green Power Hellas, της θυγατρικής του ιταλικού ομίλου στην Ελλάδα με αποκλειστική δραστηριότητα την ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Κράτησε τον κολοσσό στα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα με μεγάλες επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια. Η θητεία του αυτή καθώς και η θέση του από το 2016 ως διευθύνων σύμβουλος της Enel στη Ρουμανία που είναι κύριος μέτοχος στο ένα τρίτο των ιδιωτικοποιημένων δικτύων διανομής της χώρας, σηματοδοτεί τη στροφή που επιδιώκει η κυβέρνηση για την κρατική ΔΕΗ, δηλαδή στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και τις επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ. Οπως έγινε χθες γνωστό, το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (Υπερταμείο) αποφάσισε να εισηγηθεί στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ τον Γιώργο Στάσση για τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης. Συνεργάτες του υπουργού υπογράμμιζαν ότι «ο Γιώργος Στάσσης είναι μάνατζερ από τον χώρο της ενέργειας, έχει κάνει καριέρα σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, έχει εμπειρία σε αναδιάρθρωση ενεργειακών επιχειρήσεων, είναι νέος σε ηλικία και είναι ένας Ελληνας που επιστρέφει από το εξωτερικό για να βοηθήσει στην προσπάθεια της κυβέρνησης».

Ο Γιώργος Στάσσης από το 2016 έως και σήμερα κατείχε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Εnel Romania SrL, τη μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας στη Ρουμανία. Η εταιρεία διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με 3.100 εργαζόμενους και παρέχει υπηρεσίες σε 2,8 εκατομμύρια πελάτες.

Εργάστηκε στον ιταλικό όμιλο ενέργειας ENEL SpA, όπου από το 2007 διετέλεσε επικεφαλής της Εnel Green Power για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή, υπεύθυνος μεταξύ άλλων για τις χώρες Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία και Αίγυπτο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ. Διαθέτει περισσότερα από 13 χρόνια εμπειρίας στην αγορά της ενέργειας και έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις σε οργανισμούς και φορείς του κλάδου. Από το 2001 έως και το 2006 εργάστηκε στην Tellas Telecommunications S.A., ως μέλος της διοικητικής ομάδας και ως Executive Director of Strategic Projects and Procurement.

Σήμερα κατέχει επίσης τη θέση του αντιπροέδρου του ΔΣ του Συλλόγου Ξένων Επενδυτών (Foreign Investments Council) στη Ρουμανία, είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Συνομοσπονδίας για την Ανάπτυξη της Ρουμανίας (Coalition for Romania’s Development), ενώ παράλληλα συμμετέχει στο ΔΣ του ACUE (Association of Utilities), στο Board of Trustees του Αspen Institute Romania, και στο ΔΣ του Κέντρου Ενέργειας Ρουμανίας (CRE).

Επίσης, έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), μέλος της Eπιτροπής Ενέργειας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του G20Y. O κ. Στάσσης σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Kingston στη Μεγάλη Βρετανία και είναι κάτοχος MBA στο Construction Management. Εχει συμμετάσχει σε executive προγράμματα με αντικείμενο την αειφόρο ανάπτυξη στο ELIS Management Academy, καθώς και Executive Leadership στο Harvard University. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.