«Δεν θα υπάρξει λύση παρά μόνο με την Ευρώπη», υπογράμμισε και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφερόμενη στις εντάσεις γύρω από την Ουκρανία

Την απαραίτητη παρουσία της ΕΕ στις συνομιλίες για την Ουκρανία τόνισε σήμερα σε δηλώσεις του ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον.

Οι δηλώσεις του Κλεμάν Μπον έγιναν μία ημέρα προτού ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στη Γενεύη, έπειτα από εβδομάδες έντασης για την ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων στη μεθόριο με την Ουκρανία.

«Οι Ευρωπαίοι δεν θα πρέπει να απουσιάζουν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», επεσήμανε ο Κλεμάν Μπον μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNEWS.

Την Παρασκευή ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λεντριάν, είχε εκτιμήσει ότι η Μόσχα προσπαθεί να παρακάμψει την ΕΕ, διαπραγματευόμενη άμεσα με την Ουάσινγκτον για το θέμα της Ουκρανίας.

Ο Κλεμάν Μπον σήμερα κάλεσε τους ηγέτες να μην πέσουν στην παγίδα, όπως την αποκάλεσε, της Ρωσίας.

Ήδη την Παρασκευή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είχαν επιμείνει ότι είναι ανάγκη για τους Ευρωπαίους να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους και τους Αμερικανούς για την ασφάλεια στην Ευρώπη.

«Όποια κι αν είναι η λύση, πρέπει να περάσει από την Ευρώπη […] Δεν θα υπάρξει λύση παρά μόνο με την Ευρώπη», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν αναφερόμενη στις εντάσεις γύρω από την Ουκρανία και στα διακυβεύματα της περιφερειακής ασφάλειας στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μακρόν.

«Όλη η γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής επιβάλλει η Ευρώπη, η ΕΕ, να μπορούν να προτείνουν τη δική τους άποψη για τα πράγματα, να δράσουν και να καθίσουν γύρω από το τραπέζι μαζί με το σύνολο των ενδιαφερόμενων πλευρών», τόνισε και ο Μακρόν.

Διαβάστε ακόμη

Aνάχωμα 1 δισ. ευρώ απέναντι στην Omicron

Σε ποια χώρα τα βιβλιοπωλεία είναι… the place to be (pics)

Βασίλισσα Ελισάβετ: Εορτασμοί για τα 70 χρόνια στον θρόνο, με σκιές από τα σκάνδαλα