Την ενίσχυση της εσωτερικής παραγωγής φαρμάκων ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η φαρμακοβιομηχανία Sanofi, στο πλαίσιο της προσπάθειας για ενδυνάμωση των βιομηχανιών του τομέα της υγείας με στόχο τη μείωση της εξάρτησής τους από τρίτες χώρες, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Sanofi εργάζεται ήδη στην ανάπτυξη δύο εμβολίων για τον κορωνοϊό. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 610 εκατομμύρια ευρώ στην έρευνα και την παραγωγή εμβολίων στην Γαλλία. Επίσης θα χρηματοδοτήσει με 500 εκατομμύρια ευρώ την κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής εμβολίων στην περιοχή της Λυών και με 120 εκατομμύρια ευρώ την δημιουργία μονάδας έρευνας και ανάπτυξης στο κέντρο Sanofi Pasteur.

Ο Μακρόν δεσμεύτηκε σε χορήγηση 200 εκατ. ευρώ

Από το κέντρο Sanofi Pasteur, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύθηκε για την χορήγηση 200 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της εθνικής έρευνας και παραγωγής φαρμάκων, όπως η παρακεταμόλη. Μάλιστα προανήγγειλε ότι την Πέμπτη η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την Πέμπτη σχέδια για τον επαναπατρισμό ορισμένων φαρμακευτικών μονάδων στην Γαλλία.

«Όλοι διαπιστώσαμε κατά την διάρκεια της κρίσης ότι ορισμένα φάρμακα ευρείας χρήσης δεν παράγονται πλέον στην Γαλλία και την Ευρώπη. Άρα πρέπει να μην διατυπώνουμε πλέον ερωτήσεις, αλλά να αντλούμε συμπεράσματα», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Νέο κεφάλαιο στη σχέση Sanofi – Γαλλίας μετά την κόντρα

Τον περασμένο μήνα, ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Πολ Χάντσον είχε δηλώσει ότι Ευρώπη βραδυπορεί να στηρίξει το έργο της ανάπτυξης ενός εμβολίου και υπονόησε ότι οι Αμερικανοί ασθενείς ενδεχομένως να είναι οι πρώτοι που θα πάρουν το εμβόλιο που αναπτύσσει η εταιρεία του, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση της Ουάσινγκτον είναι μεγαλύτερη.

Οι σημερινές ανακοινώσεις θεωρούνται ότι ανοίγουν νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της φαρμακοβιομηχανίας με το Παρίσι.

Αν και η Sanofi ανασκεύασε γρήγορα τις δηλώσεις αυτές, με την υπόσχεση ότι ένα πιθανό εμβόλιο θα είναι ταυτόχρονα διαθέσιμο παγκοσμίως, τα σχόλια σήμαναν συναγερμό για την έλλειψη συντονισμού στην Ευρώπη.

Συμφωνία τεσσάρων χωρών με την AstraZeneca

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον συντονισμό των ευρωπαϊκών ενεργειών, μία ομάδα από ευρωπαϊκές χώρες, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία, υπέγραψαν πριν από λίγες ημέρες συμφωνία για την εξασφάλιση 400 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου που αναπτύσσει η AstraZeneca που θα διατεθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε εντολή από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να διαπραγματευθεί την προμήθεια έως και έξι εμβολίων χρησιμοποιώντας κονδύλια από το ταμείο των 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα

Μειωμένη η πιθανότητα ευαισθησίας στον κορωνοϊό για τις ηλικίες κάτω των 20 ετών

Ανακινούν θέμα «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη

Κομισιόν: Ξεκινάει έρευνες για αντιμονοπωλιακούς κανόνες του App Store της Apple

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr