Με «παρατηρητήριο παραλλαγών» στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια εισηγείται το Βερολίνο να αντιμετωπιστεί η έξαρση νέων παραλλαγών του βασικού στελέχους του** κορονοϊού** που παρατηρείται στην** Κίνα.** Ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ ζητά ακόμη ενιαία πολιτική της** Ευρωπαϊκής Ένωσης** σε ό,τι αφορά την είσοδο ταξιδιωτών από την Κίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚόσμος | 30.12.2022 15:16Το «δεξί» χέρι του Σι Τζινπίνγκ, νέος υπουργός Εξωτερικών της ΚίναςΚόσμος | 30.12.2022 15:40Γιατί δεν θα ευχηθεί σε Μπάιντεν, Μακρόν και Σολτς ο Πούτιν για το 2023

Η Ευρώπη να απαντήσει με συντονισμένο τρόπο

Το υποχρεωτικό τεστ «δεν είναι ακόμη απαραίτητο» στα αεροδρόμια, δήλωσε ο κ. Λάουτερμπαχ, σχολιάζοντας το γεγονός ότι χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία το εφαρμόζουν ήδη. «Οι τρέχουσες παραλλαγές είναι γνωστές», διευκρίνισε ο υπουργός, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια να προετοιμαστούν για την στενή παρακολούθηση τυχόν νέων παραλλαγών. «Δεν μπορούμε να πάρουμε αξιόπιστες πληροφορίες από την Κίνα και προκειμένου να αναγνωρίσουμε νέες επικίνδυνες παραλλαγές εγκαίρως, πρέπει να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στα αεροδρόμια όλης της Ευρώπης», ανέφερε ο κ. Λάουτερμπαχ. «Είναι σημαντικό η Ευρώπη να απαντήσει με συντονισμένο τρόπο. Αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι, μια ευρωπαϊκή λύση είναι απαραίτητη. Γνωρίζω ότι στην Ιταλία και στην Ισπανία έχει ξεκινήσει ο υποχρεωτικός έλεγχος», τόνισε και πρόσθεσε ότι αργότερα απόψε θα έχει για το θέμα τηλεφωνική συνομιλία με τον γάλλο ομόλογό του, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε διαφορετική «γραμμή» εκφράστηκε πάντως ήδη η βαυαρική κυβέρνηση, με τον υπουργό Υγείας Κλάους Χόλετσεκ να προκρίνει την άμεση αντίδραση της Γερμανίας. «Ο πολύ υψηλός αριθμός νέων μολύνσεων με τον SARS-CoV-2 που αναφέρθηκε στην Κίνα, σε συνδυασμό με την άρση των μέτρων απομόνωσης στους ταξιδιωτικούς προορισμούς, δημιουργεί κίνδυνο εμφάνισης και εξάπλωσης νέων παραλλαγών του ιού», δήλωσε ο υπουργός και με επιστολή του προς το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ζήτησε το θέμα να τεθεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης για τη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Ιανουαρίου.