Επικρίσεις στην κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας από επιστήμονες και πολιτικούς – Ζητούν να εμπλακεί προσωπικά η καγκελάριος Μέρκελ - Υπέρ της παράτασης του lockdown ο Γενς Σπαν

Επικρίσεις δέχεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της ‘Ανγκελα Μέρκελ στη Γερμανία, όπως και ο υπουργός Υγείας της χώρας Γενς Σπαν, από επιστήμονες και πολιτικούς, για τη χαοτική κατά τη γνώμη τους κατάσταση των εμβολιασμών. Μάλιστα, το SPD καλεί την Καγκελάριο να εμπλακεί προσωπικά.

Η Φράουκε Τσιπ, νευρολόγος και μέλος της Eθνικής Ακαδημίας Επιστημών «Λεοπολντίνα», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στη στρατηγική εμβολιασμού έχει ήδη αποτύχει.

Επίσης, ο ειδικός για θέματα υγείας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Καρλ Λάουτερμπαχ επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι έχουν παραγγείλει πολύ λίγα εμβόλια από τις Pfizer/Biontech και Moderna.

«Ήταν ξεκάθαρο από πολύ νωρίς ότι το εμβόλιο της Moderna έχει πολύ ισχυρή δράση και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα ιατρεία. Λόγω της μικρής ποσότητας που παραγγέλθηκε, το εμβόλιο της Moderna πιθανότατα δεν θα παίξει κανένα ρόλο ακόμη και αν εγκριθεί σύντομα», δήλωσε στο RTL Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένει ότι αυτό το εμβόλιο θα εγκριθεί στις 6 Ιανουαρίου.

«Να παρέμβει η Μέρκελ»

Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας του SPD κάλεσε την καγκελάριο Μέρκελ να εμπλακεί προσωπικά στο θέμα των εμβολιασμών για να αντιμετωπιστεί το χάος που έχει προκύψει κατά την γνώμη του με τους εμβολιασμούς.

«Κάθε εβδομάδα που βρισκόμαστε σε lockdown κοστίζει δισεκατομμύρια, κάθε εβδομάδα κινούμαστε μεταξύ ζωής και θανάτου, κάθε εβδομάδα έχει επίσης σημασία σε κοινωνικό επίπεδο μακροπρόθεσμα, για το τι θα συμβεί αν τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί παραμείνουν κλειστά ή όταν λείπουν οι κοινωνικές επαφές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Καγκελάριος και ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν πρέπει να φέρουν τις φαρμακευτικές εταιρείες στο τραπέζι και να εξετάσουν πώς μπορεί να επιταχυνθεί η παραγωγή εμβολίων», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλίνγκμπάιλ σε διαδικτυακή εκπομπή της «Bild».

«Ίσως η κατάσταση να επιβάλει τη διαχείρισή της από την ίδια (σ.σ. τη Μέρκελ). Με το να λέει (απλώς) η Μέρκελ “τώρα θα δω πώς θα προχωρήσουμε πιο γρήγορα”, δεν αρκεί. Μέχρι στιγμής η Καγκελάριος δεν συνδέεται με το ζήτημα των εμβολιασμών. Δεν γνωρίζω κάποια σχετική της δήλωση», τόνισε.

Υπέρ της παράτασης του lockdown ο Σπαν

Κριτική στον ομοσπονδιακό υπουργό Υγείας Σπαν έχει ασκηθεί και από άλλους πολιτικούς του SPD, από το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) και την Αριστερά (Die Linke). «Πρέπει να ερευνηθεί γιατί υπάρχουν ελλείψεις και πού υπήρξαν προχειρότητες. Ο Σπαν πρέπει επίσης να εξηγήσει πώς μπορούν να αυξηθούν το συντομότερο δυνατόν οι ποσότητες του εμβολίου», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός διευθυντής της Αριστεράς Γιαν Κόρτε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Εξάλλου, ο Γενς Σπαν τάχθηκε υπέρ της παράτασης του πανεθνικού lockdown. Νωρίτερα, η Bild είχε αναφέρει -χωρίς να επικαλεστεί πηγή- πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των 16 ομόσπονδων κρατιδίων έχουν συμφωνήσει να παρατείνουν το lockdown μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων πρόκειται να συζητήσουν νέα μέτρα αύριο, Τρίτη.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: «Βροχή» διαγραφών εισηγμένων – Αναζητούνται νέα IPOs

H Alibaba, ο Τζακ Μα και το όνειρο που έγινε εφιάλτης

Όμιλος Grimaldi: Ποδαρικό το 2021 με το υπερ σύγχρονο «Eco Barcelona»