Αίσθηση προκαλούν οι εξαγγελίες του καγκελάριου Σολτς για εξοπλιστικά προγράμματα και επενδύσεις 100 δισ. ευρώ στην άμυνα

«Άκουσα καλά; 100 εκατομμύρια είπε ή 100 δισεκατομμύρια;» Εύλογη η απορία από την παρουσιάστρια του πρωϊνού μαγκαζίνου στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD).

Κι όμως, άκουσε πολύ καλά: Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες περικοπών στις ένοπλες δυνάμεις, η γερμανική κυβέρνηση επενδύει στην άμυνα εκατό δισεκατομμύρια ευρώ,υπό την πίεση των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία. Το ποσό αυτό ισούται με τον συνολικό δανεισμό της Γερμανίας για το έτος 2022.

Ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στη γερμανική τηλεόραση, επισημαίνει ότι ο εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων αποτελεί πλέον κύρια προτεραιότητα του Βερολίνου: «Θα ιδρυθεί ένα ειδικό ταμείο, από το οποίο θα χρηματοδοτήσουμε την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων», επισημαίνει. «Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε, εντός της δεκαετίας, έναν στρατό που θα είναι από τους πιο ισχυρούς και καλύτερα εξοπλισμένους στην Ευρώπη».

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στην Deutsche Welle