Ένας Ρώσος επιστήμονας που εργαζόταν σε γερμανικό πανεπιστήμιο συνελήφθη την Παρασκευή με την υποψία ότι κατασκόπευε για λογαριασμό της Μόσχας, ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Ο άνδρας συνελήφθη την Παρασκευή και έχει ταυτοποιηθεί ως ο Ιλνούρ Ν. Αυτός εργαζόταν ως βοηθός έρευνας σε γερμανικό πανεπιστήμιο και “υπάρχουν έντονες υποψίες τουλάχιστον από τις αρχές Οκτωβρίου 2020 ότι εργαζόταν για μια ρωσική υπηρεσία Πληροφοριών”, ανέφερε η εισαγγελία της Καρλσρούης αρμόδια για τις υποθέσεις κατασκοπείας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο άνδρας αυτός συναντήθηκε με μέλος των υπηρεσιών ξένων πληροφοριών της Ρωσίας τουλάχιστον τρεις φορές, από τον Οκτώβριο του 2020 ως τον Ιούνιο του 2021, και του παρείχε πληφορορίες με αντάλλαγμα χρήματα.

Κρούσματα «επιστημονικής» κατασκοπείας και στην Ελβετία πριν 3 χρόνια

Σημειώνεται ότι και το 2018 οι ελβετικές Αρχές είχαν εντοπίσει δύο Ρώσους κατασκόπους που είχαν βάλει στο στόχαστρο μια ελβετική εγκατάσταση ελέγχου χημικών όπλων. Οι δύο Ρώσοι συνελήφθησαν στα μέσα Σεπτεμβρίου 2018 ως ύποπτοι για κατασκοπεία σε ένα ελβετικό εργαστήριο που διεξήγαγε έρευνες για την υπόθεση δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ. Το εργαστήριο στην Ελβετία είχε αναλάβει να διερευνήσει την υπόθεση, ενώ είχε, επίσης, αναλάβει να εξετάζει υπόπτους χημικών όπλων από τον πόλεμο στη Συρία.