Πως από την αναζήτηση εμβολίων τα γερμανικά κρατίδια πέρασαν στα μεγάλα αποθέματα - Ποια εμβόλια σκοπεύουν να επιστρέψουν

Στη Γερμανία το τελευταίο διάστημα καταγράφεται σε πολλά κρατίδια μείωση της ζήτησης εμβολίων κατά του κορωνοϊού.Στο πλαίσιο αυτό το Αμβούργο και το Βερολίνο προτίθενται να επιστρέψουν δεκάδες χιλιάδες δόσεις εμβολίων. Την ίδια ώρα και άλλα γερμανικά κρατίδια εξετάζουν το ίδιο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με επιστολή του γερμανικού υπ. Υγείας προς τα κρατίδια, μέρος της οποίας δημοσιοποίησε το γερμανικό δίκτυο ZDF, παρέχεται στα κρατίδια η δυνατότητα να «επιστρέψουν στην κεντρική, ομοσπονδιακή αποθήκη δόσεις εμβολίων που δεν χρησιμοποιούνται πλέον στην εθνική εμβολιαστική εκστρατεία προκειμένου να μεταβιβαστούν σε τρίτες χώρες ως δωρεές». Για την ώρα βέβαια το γερμανικό υπ. Υγείας αναμένει μικρό πλεόνασμα εμβολίων τον Αύγουστου.

Επιστροφή AstraZeneca και Johnson & Johnson

Τα εμβόλια δεν πρέπει ωστόσο να είναι παλαιότερα των δύο μηνών, ενώ εμβόλια που βρίσκονται στη διάθεση οικογενειακών γιατρών ή ιατρείων επιχειρήσεων θα εξαιρούνται. Tα εμβόλια που αναμένεται να επιστραφούν πρώτα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι αυτά των AstraZeneca και Johnson & Johnson.

«Το Αμβούργο θα κάνει χρήση της δυνατότητας» ανέφερε ο Μάρτιν Χέλφριχ, εκπρόσωπος των υγειονομικών αρχών τους Αμβούργου, μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. Πρόκειται για ένα απόθεμα 60.000 δόσεων AstraZeneca και 24.000 Johnson & Johnson. Και το Βερολίνο προτίθεται να θέσει στη διάθεση της γερμανικής κυβέρνησης 62.000 πλεονασματικές δόσεις AstraZeneca.

Την ίδια οδό πιθανώς να ακολουθήσει και η Κάτω Σαξονία, ενώ το ενδεχόμενο επιστροφής δόσεων AstraZeneca φαίνεται να εξετάζουν Ανόβερο, Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και Σλέσβιχ-Χόλσταϊν. Και η Βάδη-Βυρτεμβέργη, σύμφωνα με εκπρόσωπο των υγειονομικών αρχών της, ήθελε να επιστρέψει 4.000 δόσεις AstraZeneca, ωστόσο αυτές λήγουν τέλη Ιουλίου. Το κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου προς το παρόν δεν εξετάζει το ζήτημα.

Διαβάστε τη συνέχεια στη Deutsche Welle

Διαβάστε ακόμα:

Αποκάλυψη newmoney: Φόρος 135 ευρώ για… 44 ευρώ αναδρομικά

Μόνο ο Μπέζος μπορεί: Έχασε 13,5 δισ. δολάρια σε μια μέρα και παραμένει ο πλουσιότερος στον κόσμοΜαίρη Χατζάκου / ΜΕΒΓΑΛ: Η απόλυτη κυρίαρχη στο επιχειρηματικό «Game of Thrones» της 20ετίας