Η θυγατρική της Google στη Ρωσία οδηγήθηκε σε οικονομική κατάρρευση και εν τέλει πτώχευση μετά το μπλοκάρισμα των λογαριασμών της αλλά και των τεράστιων οικονομικών προστίμων που επέβαλαν δικαστήρια της Ρωσίας.

«Το μπλοκάρισμα του τραπεζικού λογαριασμού της Google Russia κατέστησε αδύνατη τη λειτουργία του ρωσικού γραφείου μας, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης και πληρωμής υπαλλήλων στη Ρωσία, πληρωμής προμηθευτών και εργολάβων και εκπλήρωσης άλλων οικονομικών υποχρεώσεων», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας δικαιολογώντας το κλείσιμο της εταιρίας που έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα και αλυσιδωτές συνέπειες. Νωρίτερα σήμερα, έγινε γνωστό ότι η LLC “Google”, σκοπεύει να προσφύγει στο διαιτητικό δικαστήριο για τα όσα έχει υποστεί τους τελευταίους μήνες.

Εξοντωτικά πρόστιμα 85εκ. Ευρώ

Αναφέρθηκε επίσης ότι το ποσό του προστίμου κύκλου εργασιών έναντι της Google αυξήθηκε κατά περισσότερα από 500 εκατομμύρια ρούβλια. Σύμφωνα με την τράπεζα δεδομένων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Επιμελητών (FSSP), εκτός από το πρόστιμο κύκλου εργασιών 7,2 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (78,5 εκατ. ευρώ) που επιβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 στην Google από ρωσικό δικαστήριο, η εταιρεία υποχρεούται να καταβάλει άλλα 505.534.136 ρούβλια (περίπου 6 εκατομμύρια Ευρώ) επειδή συστηματικά δεν απομάκρυνε περιεχόμενο που η Ρωσία θεωρεί απαγορευμένο. Συνολικά τα πρόστιμα αγγίζουν τα 85 εκ. Ευρώ.

Θα συνεχιστούν οι δημοφιλείς υπηρεσίες

Η προθεσμία για την καταβολή του προστίμου έληξε στις 19 Μαρτίου 2022. Στα τέλη Απριλίου οι δικαστικοί επιμελητές κατέθεσαν δικογραφία σε βάρος της εταιρείας για επιβολή του προστίμου το οποίο δεν πληρώθηκε, με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν οι λογαριασμοί της και να οδηγηθεί σε πτώχευση. Παρά τις δυσμενείς εξελίξεις η Google ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει να παρέχει τη δυνατότητα χρήσης των δωρεάν υπηρεσιών της εταιρείας για χρήστες από τη Ρωσική Ομοσπονδία, παρά την πτώχευση της Ρωσικής Google. Οι υπηρεσίες που θα συνεχίσουν να παρέχονται είναι η «Αναζήτηση», το YouTube, το Gmail, «Χάρτες» και Google Play.