Μεγάλο πλήγμα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα έχει φέρει η πανδημία, με το 54% να δηλώνει ότι έχει υποστεί μείωση, δείχνει ειδική θεματική έρευνας κοινής γνώμης, της εταιρείας ALCO που έδωσαν στη δημοσιότητα η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Ινστιτούτο Εργασίας, σε συνέχεια ανάλογης έρευνας του Οκτωβρίου του 2020. Η έρευνα εξετάζει και τις επιπτώσεις της τηλεργασίας στους εργαζόμενους.

Ειδικότερα:

Μείωση εισοδημάτων

Πάνω από τους μισούς εργαζόμενους (56%) αναφέρουν ότι μειώθηκαν τα εισοδήματά τους κατά την διάρκεια της πανδημίας.

- Από αυτούς το 22% δηλώνει απώλεια εισοδήματος πάνω από 31%, ενώ το 14% δηλώνει απώλεια εισοδήματος από 21 – 30%.

- Το 48% των εργαζομένων που αναφέρουν μείωση εισοδημάτων, δηλώνουν απαισιόδοξοι για την εξέλιξη της αμοιβής τους για το επόμενο 6μηνο.

Ανάπτυξη τηλεργασίας

Στη διάρκεια της πανδημίας, το 40% των εργαζομένων δήλωσαν ότι έχουν εργαστεί με τηλεργασία, οι οποίοι όπως φαίνεται από την έρευνα αξιολογούν αρνητικά την ταχεία ανάπτυξή της σε σχέση με την επαγγελματική εξέλιξή τους και την προσωπική τους ζωή.

Πιο συγκεκριμένα το 65% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με τις ώρες εργασίας τους, το 54% σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματά τους, το 54% σε σχέση με την ψυχική ισορροπία τους, το 52% σε σχέση με την προσωπική ζωή του, το 40% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την εξέλιξη της αμοιβής τους και ακόμα ένα 40% σε σχέση με την επαγγελματική εξέλιξή τους.

Απαισιοδοξία για το μέλλον

Τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας καταγράφουν ανάλογες απόψεις με αυτή του Οκτωβρίου του 2020.
Συγκεκριμένα:

- Το 56% των ερωτηθέντων εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας στους μήνες που έρχονται (+4% σε σχέση με τον Οκτώβριο).

- Το 58% δηλώνουν απαισιόδοξοι σε σχέση με την εξέλιξη των αμοιβών τους για το επόμενο 6μηνο (+1% σε σχέση με τον Οκτώβριο).

- Το 39% των εργαζομένων δηλώνουν απαισιόδοξοι για τη διατήρηση της θέσης εργασίας τους (+1% σε σχέση με τον Οκτώβριο) και το 53% δηλώνουν αντίστοιχα αισιόδοξοι (-1% σε σχέση με τον Οκτώβριο)

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης στο υπ. Εσωτερικών: Δέσμευσή μας να αλλάξουμε την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση

Απομονωμένος και με τη δημοτικότητα… στα τάρταρα φεύγει από τον Λευκό Οίκο ο Τραμπ

Βρετανία: Οι εμβολιασμοί «αυξάνουν» τις ταξιδιωτικές κρατήσεις και τις ελπίδες τουριστικής ανάκαμψης

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr