«Σεβόμαστε το σπίτι μας…ανακυκλώνουμε!» το σύνθημα του Δήμου Μαλεβιζίου

Μια νέα πρωτοβουλία για την προώθηση των διαδικασιών ανακύκλωσης, την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, αλλά και την προάσπιση του περιβάλλοντος υλοποιεί ο Δήμος Μαλεβιζίου. Με το σύνθημα «Σεβόμαστε το σπίτι μας…ανακυκλώνουμε!» ο Δήμος Μαλεβιζίου υπό το συντονισμό του αρμόδιου Αντιδημάρχου Μιχάλη Αλμπαντάκη τοποθετεί στο παραλιακό μέτωπο συστοιχίες κάδων ανακύκλωσης.

Η αρχή έγινε στην περιοχή της Αμμουδάρας με τις συστοιχίες να έχουν ήδη τοποθετηθεί σε ένα σημείο, ενώ ακολουθούν ακόμη πέντε. Στα σημεία προβλέπεται και η ειδική σήμανση για την ενημέρωση του κοινού. Τοποθετούνται συστοιχίες κάδων ανακύκλωσης για οργανικά, γυαλί, χαρτί, συσκευασίες, αλουμίνιο, πλαστικό. Ο διαχωρισμός γίνεται με βάση τα διαφορετικά χρώματα σήμανσης απορριματοκιβωτίων, αλλά και κωδώνων. Στόχος είναι η ενίσχυση της ιδέας της ανακύκλωσης και στις παραλίες και η διατήρηση των ακτών καθαρών.

Τι απορρίμματα πετάμε σε κάθε κάδο:

Μπλε κάδοι

Στους μπλε κάδους αδειάζουμε τις σακούλες ανακύκλωσης. Φροντίζουμε όλες οι συσκευασίες που πετάμε στην ανακύκλωση να είναι άδειες, χωρίς περιεχόμενο. Αλλά δεν πετάμε οποιοδήποτε σκουπίδι. Μόνο:

Δεν πετάμε ποτέ οργανικά ή άλλα σκουπίδια. Ένα λάθος σκουπίδι, αχρηστεύει την ανακύκλωση ολόκληρου του κάδου!

Οργανικά

Πετάμε μόνο βιοαποδομήσιμα ή αλλιώς οργανικά απορρίμματα, δηλαδή φλούδες, φρούτα και λαχανικά, φύλλα και γρασίδι, υπολείμματα τροφών, ωμά ή μαγειρεμένα τρόφιμα. Ποτέ όμως μέσα στη συσκευασία τους. Τα βάζουμε στον κάδο μέσα σε χάρτινες ή βιοδιασπώμενες σακούλες. Συμβάλλουμε έτσι και εμείς να γίνουν λίπασμα τα οργανικά μας απορρίμματα μέσω της διαδικασίας κομποστοποίησης.

Κώδωνες

Στους κώδωνες ή καμπάνες ρίχνουμε μόνο γυαλί, χωρίς σακούλες.

Συμβατικοί κάδοι

Οι υπόλοιποι κάδοι είναι… για όλα τα υπόλοιπα οικιακά απορρίμματα! Μαζί με τις σακούλες τους – δεμένες! Έτσι, μυρίζουν λιγότερο και δεν ρυπαίνεται ο δρόμος και το πεζοδρόμιο με χύμα σκουπίδια.