”Η αντιμετώπιση της λειψυδρίας στα Χανιά πρέπει να είναι άμεση”

Σημαντικές επισημάνσεις στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων για το θέμα της λειψυδρίας.



Το θέμα της λειψυδρίας στα Χανιά, συζητήθηκε στα πλαίσια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Χανίων. Για το συγκεκριμένο θέμα, παρευρέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης από το τμήμα Χημικών Μηχανικών, οι οποίοι αναφέρθηκαν στους τρόπους αντιμετώπισης της λειψυδρίας, δίνοντας απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων.
Μανώλης Λέκκας, μετεωρολόγος και δημοτικός σύμβουλος: “Το θέμα της λεiψυδρίας είναι βασικό οι όποιες μεταβολές με το κλίμα και την ανάπτυξη θα προκαλέσουν πολλά προβλήματα. Θα πρέπει να προλάβουμε τα προβλήματα, έχοντας αυξημένα αντανακλαστικά. Πρέπει να γίνει προγραμματισμός και μελέτη για κατασκευή μικρών φραγμάτων και όχι φαραωνικών φραγμάτων ώστε να γίνει εξοικονόμηση νερού. Φέτος είνα μία κρίσιμη χρονιά για να δούμε πού οδεύουμε”.
Όπως αναφέρθηκε, μεταξύ 1960-1985 είχαμε περισσότερα έτη βροχής παρά ξηρασίας στην Ελλάδα, όμως από το 1986-2010 διαπιστώθηκε δραματική αύξηση της ξηρασίας.
Αριστείδης Κουτρούλης, αναπληρωτής καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης: ”Δεν υπάρχει κάτι σταθερό για να δείχνει αν έχουμε τάση αλλαγής στις βροχοπτώσεις στη Μεσόγειο όμως η λειψυδρία είναι σαφής. Την άνοιξη και το φθινόπωρο δεν έχουμε τόσες βροχές οπότε και οι βροχοπτώσεις είναι μεγαλύτερες τον χειμώνα. Σαν αποτέλεσμα έχουμε ξηρασία, ειδικά για την Ελλάδα, οι μελέτες δείχνουν περαιτέρω μείωση των βροχοπτώσεων και αύξηση της θερμοκρασίας. Μάλιστα, αναφορικά και με τον τουρισμό στο νησί, όσο περισσότερες τουριστικές μονάδες δημιουργούνται, τόσο μεγαλύτερες είναι οι ανάγκες για νερό. Η λύση στο πρόβλημα δεν είναι μία αλλά πρέπει να γίνει συνδυασμός λύσεων”.
Γεώργιος Καραρζάς, καθηγήτής στο Πολυτεχνείο Κρήτης: ”Για τα Χανιά το καρστικό υπόγειο σύστημα των πηγών της Αγιάς είναι ένα μοναδικό φαινόμενο καρστικού συστήματος το οποίο έχει δυνατότητες για μεγάλη παροχή νερού. Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τα Λευκά όρη για το τόσα νερά που μας προσφέρουν καθώς ενισχύουν με 50 εκ. κυβικά εκατοστά τη λεκάνη του δήμου Χανίων και ένα μέρος του δήμου Πλατανιά”.
Νικόλαος Νικολαΐδης, καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης: ”Για τη λειψυδρία οι λύσεις πρέπει να βασιστούν στη φύση, πρέπει να δούμε τις κοινωνικές και οικολογικές μεθοδολογίες. Επίσης, πρέπει να μειώσουμε τις διαρροές και θα πρέπει την ίδια στιγμή να βοηθήσουμε τη ΔΕΥΑΧ, πρέπει να επαναχρησιμοποιούμε. Για τους αγρότες, θα πρέπει να πούμε ότι επιβάλλεται να τηρούνται οι κανόνες άρδευσης για εξοικονόμηση ύδατος”.
Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, Ομότιμος καθηγητής και πρώην Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης:”Η επαναχρησιμοποίηση των εκροών της Ε.Ε.Λ. Χανίων είναι οικονομικά και τεχνικά δυνατή ωστόσο, μπορεί να καλύψει μέρος των αρδευτικών απαιτήσεων τοπικά. Χρειάζονται την ίδια στιγμή επιπλέον και πολιτικού τύπου αποφάσεις”.
Παναγιώτης Σημανδηράκης, δήμαρχος Χανίων: “Δεσμεύομαι από την πλερά μου και εμέρους της δημοτικής αρχής ότι θα συνεχιστούν τέτοιες πρωτοβουλίες με στόχο τη διοργάνωση συνεδρίου σε σχέση με τη λειψυδρία. Η ΔΕΥΑΧ αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα τόσα χρόνια ωστόσο έχει καταφέρει να βελτιώσει την ύδρευση και να δημιουργηθούν νέες υποδομές”.
Νίκη Αποστολάκη, αντιπρόεδρος ΔΕΥΑΧ: ”Πρέπει να γίνουν πολλά και συνδυαστικά έργα. Τα φαραωνικά έργα του παρελθόντος όπως τα τεράστια φράγματα δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα. Υπάρχει γκρίνια από τον κόσμο για τα έργα που γίνονται στην πόλη αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Γίνεται επίσης εγκατάσταση ψηφιακών ρολογιών που μετρά επακριβώς την κατανάλωση νερού και βρίσκονται έγκαιρα οι βλάβες Η ΔΕΥΑΧ παρά το λίγο προσωπικό που διαθέτει ανταποκρίνεται στις βλάβες γρήγορα”.