ΕΙΝΑΙ σαφές πως η τελευταία απόφαση του Ερντογάν προδικάζει και τη συνέχεια. Το καθεστώς της Άγκυρας ξεκάθαρα πλέον εξαγγέλλει και υλοποιεί. Εφαρμόζει μια επεκτατική πολιτική με επιιθετικότητα και ετσιθελισμό. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογάν, θεωρείτο από κάποιους δυτικούς «ιδανικό μοντέλο ισλαμοδημοκράτη». Αλλά και για κάποιους σε Ελλάδα και Κύπρο ήταν «ο ιδανικός» ηγέτης της «λύσης».
Η ΑΠΟΦΑΣΗ του Ερντογάν δεν μπορεί να υποβαθμιστεί καθώς δεν αντιμετωπίζεται ως μεμονωμένο γεγονός. Εντάσσεται, όπως έχει προαναφερθεί, στον ευρύτερο σχεδιασμό της Άγκυρας για να καταστεί η Τουρκία μια περιφερειακή δύναμη. Αυτό, όπως είναι γνωστό, άρχισε να υλοποιείται με τις δράσεις της κατοχικής δύναμης σε Συρία, Λιβύη, Κύπρο ενώ στρέφεται και προς την Ελλάδα.
ΓΙΑ αυτό και θα πρέπει να υπάρξει, με αφορμή και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Μια αντίδραση που θα αντιμεωπίζει πρωτίστως τις τουρκικές επιδιώξεις στην περιοχή. Όσο ο Ερντογάν δεν αισθάνεται μια συλλογική αποτελεσματική αντίδραση θα συνεχίζει στην υλοποίηση της επιθετικής επεκτατικής του πολιτικής. Όσο το καθεστώς της Άγκυρας αντιλαμβάνεται πως μπορεί να προωθεί τους σχεδιασμούς του χωρίς αντιδράσεις ή με χλιαρές, δεν έχει κανένα λόγο να μην προχωρεί.
Η ΤΟΥΡΚΙΑ βαθμηδόν εγκαταλείπει τον κοσμικό χαρακτήρα της. Ο Ερντογάν που για χρόνια παρουσιαζόταν ως ο εκφραστής του ήπιου ισλάμ, που υιοθετούσε, δήθεν, δημοκρατικές διαδικασίες, προχωρά τώρα απροκάλυπτα στα σχέδιά του. Το «προσωπείο» του, της πρώτης περιόδου της διακυβέρνησής του, αποτελούσε μέρος της τακτικής του. Τα τελευταία χρόνια έχει περάσει στην εφαρμογή των διαχρονικών επιδιώξεων της κατοχικής Τουρκίας.
ΤΙ κάνουμε; Το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο. Αφορά όλες τις χώρες της περιοχής, όλα τα κράτη του κόσμου, που είναι δημοκρατικά, σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο. Όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς, που σέβονται τον πολιτισμό και την ιστορία. Σέβονται τις θρησκείες και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.
Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ Τουρκία πρέπει να υποστεί πραγματικό κόστος για να σταματήσει. Πρέπει να έχει οικονομικό κόστος, με μέτρα που θα πρέπει να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθυμίζονται οι κυρώσεις που σιωπηρά αλλά ουσιαστικά επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν υπήρξε η σύγκρουση για την παραγγελία από πλευράς της Άγκυρας του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Ήταν μποϋκοτάζ σύντομης χρονικά περιόδου, που είχε επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία. Ακούστηκαν τελευταία απόψεις για εμπορικό μποϋκοτάζ τουρκικών προϊόντων. Αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού, κυρίως από χώρες με μεγάλες αγορές. Τώρα, όμως, έχει φθάσει ο κόμπος στο χτένι. Πρέπει να υπάρξει αντίδραση τώρα. Αύριο μπορεί να είναι αργά. Αυτό θα πρέπει να το έχουν όλοι υπόψη μας.
Η Θέση του “Φ”