Κόσμος ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Αρμενία πληρώνει τη φιλοαμερικανική στροφή του πρωθυπουργού Πασινιάν και...έρχεται η σειρά της Ελλάδας

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν είναι προφανώς η παραδοχή της ήττας των Αρμενίων από τους Τουρκοαζέρους, που ενισχυμένοι από τους Τζιχαντιστές, Τούρκους κομάντος, ακόμα και από τις ειδικές δυνάμεις του Πακιστάν, έφτασαν στα πρόθυρα της πρωτεύουσας του θύλακα, Στεπανακέρτ, έναντι των ηρωικών Αρμενίων εγκαταλειμμένοι από κάθε εξωτερική βοήθεια.

Και εδώ γεννάτε ένα μεγάλο ο ζήτημα. Πολλοί αναρωτιούνται, γιατί τότε δεν ζητάει ο Πούτιν από τον Ερντογάν την αποχώρηση τής Τουρκίας από τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ; Επειδή ο Πούτιν συγκρατεί την αληθινή του δυσαρέσκεια για την επέμβαση τής Τουρκίας, ως μέρος μιας στρατηγικής τιμωρίας για τον Αρμένιο Πρωθυπουργό, Νικόλ Πασινιάν, και την κυβέρνησή του, που αντιστέκεται στην επιστροφή τής Αρμενίας στην σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

Από την άλλη, όταν οι μάχες στον Καύκασο πήραν κακή τροπή για την Αρμενία, παρέδωσε στην χώρα αυτήν ένα ηλεκτρονικό σύστημα πόλεμου, (παρεμπιπτόντως, ένα τέτοιο σύστημα θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον για απόκτηση από την Ελλάδα), που κατέρριψε μέσα σε δυο μέρες 9 Τουρκικά μη επανδρωμένα αναγνωριστικά Bayraktar. Με αυτές τις κινήσεις του, ο Πούτιν δείχνει στην Τουρκία ποια πρέπει να θεωρεί ως τα όριά της στην περιοχή του Καυκάσου. Ένας Ρώσος αναλυτής είπε πρόσφατα:

«Αν και η κόκκινη γραμμή μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας δεν έχει περαστεί ακόμα, ο Ερντογάν πιέζει τις νευρικές απολήξεις του Πούτιν». Ωστόσο, παρά τις δύσκολες στιγμές μέσα στην πάροδο των ετών, η Τουρκία και η Ρωσία κατάφεραν να διατηρούν μια τουλάχιστον επικοινωνιακή σχέση.

Οι εξελίξεις στην διαμάχη αυτή θα πρέπει να μας δώσουν ένα πολύ καλό μάθημα για το πως έχουμε χειριστεί τις εξωτερικές μας επιλογές τα τελευταία χρόνια έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς το πάθημα των Αρμενίων κάλλιστα μπορεί να γίνει και δικό μας πάθημα με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Το έχει συνειδητοποιήσει αυτό το διαφθαρμένο και μειοδοτικό πολιτικό μας σύστημα ή…θα μας φέρει ξανά στην εποχή του Γουδί ;;;


ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

www.nikosxeiladakis.gr


Δείτε επίσης:

Η Ελένη Θεοχάρους προειδοποιεί: Αν πέσει το Αρτσάχ, ακολουθεί η Κύπρος και δε θα βγει άχνα!