Πολιτική Οικονομία Ελλάδα ΑΡΘΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Βαρβαρότητα του Φιλελευθερισμού


"Η φιλία δεν εξαντλείται σε μία χειραψία και η στοργή σε μια αγκαλιά", μας είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του για τον περιορισμό των μέτρων της καραντίνας για να μας εξηγήσει μετά το πως προσπαθεί η κυβέρνησή του να ψηφιοποιήσει τις κρατικές λειτουργίες, τις οικονομικές συναλλαγές, αλλά τελικά και τις ανθρώπινες σχέσεις. Αμέσως ύστερα μας παρέπεμψε στους διάφορους ειδικούς της κυβέρνησή του, οι οποίοι μας εξήγησαν τους τρόπους της απελευθέρωσής μας και την επαναλειτουργία (;) της οικονομίας.

Βέβαια φρόντισαν αυτοί από την αρχή να ξεκαθαρίσουν πως δεν θα επιστρέψουμε στην ζωή που ξέραμε, μέχρι να βρεθεί του εμβόλιο του κορωναϊού. Κατόπιν, με ύφος, βγαλμένο απευθείας από τις αίθουσες διδασκαλίας του Harvard μας μίλησαν για κυκλοφορία με μάσκες, για παροχή υπηρεσιών με μάσκες, για ελάττωση τραπεζοκαθισμάτων στην εστίαση, για υγειονομικούς ελέγχος, για πρόστιμα στους "παραβάτες", για μείωση κλινών στον τουρισμό και πολλά άλλα. Ύστερα, χαρούμενοι για τον εαυτό τους και τα μέτρα τους, μας ευχαρίστησαν, προβλέποντας ανάπτυξη οικονομική, αλλά από του...χρόνου.

Το σύνολο των χειρισμών της κυβέρνησης στο ζήτημα των περιορισμών εξαιτίας του κορωναϊού απέδειξε 2 σημαντικά γεγονότα. Πρώτον, ότι οι φιλελεύθεροι ειδήμονες της ΝΔ είναι εμμονικοί στην ιδεολογική αντίθεσή τους σε θέματα Πίστης και Πατρίδας, κάτι που φάνηκε κυρίως από τον χειρισμό στο θέμα του εκκλησιασμού, αλλά και την μεροληπτική ανοχή τους απέναντι στις διάφορες μειονότητες (ρομά, μετανάστες, μουσουλμάνους). Δεύτερον, έδειξαν τόσο ξεκομμένοι από την πραγματικά οικονομία. Αυτή που δεν μαθαίνεται στα διάφορα κολλέγια, αλλά μόνο στην καθημερινότητα της εργατιάς και της πιάτσας. Πως αλλιώς μπορούν να ζητούν π.χ. από τις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν με τόσους ασφυκτικούς περιορισμούς, (μάσκες, λιγότερες θέσεις εργασίας, μείωση των χωρών εξυπηρέτησης κλπ;) όταν γνωρίζουν ότι υπάρχει έλλειψη ρευστότητας;

Μόνο υπομονή και νέα δάνεια ξέρουν να προτείνουν σε μια κοινωνία που ακόμη βιώνει τα αποτελέσματα της κρίσης των μνημονίων και της άκριτης λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Απλά ξέρουν να μεταφέρουν ξένες εντολές θεωρητικών οικονομικών συστημάτων που δεν βασίζονται στην πραγματική φύση της οικονομίας και της κοινωνίας. Που, ναι κύριοι φιλελεύθεροι, για να λειτουργήσει θέλει και την "φιλία" και την "στοργή" και κυρίως το ενδιαφέρον των κρατούντων προς τον πολίτη και όχι την άδηλη πίστη σε οικονομικές θεωρίες και κοινωνικές μηχανικές.


ΠΗΓΗ