Η Cisco μεταμορφώνει την Κρήτη σε πόλο έλξης για νέα ταλέντα

Η Cisco μεταμορφώνει την Κρήτη σε πόλο έλξης για νέα ταλέντα

Σε πόλο έλξης για νέα ταλέντα θέλει να αναδείξει την Κρήτη η Cisco, η οποία προχωρά στη δημιουργία ενός νέου hub στο ελληνικό νησί, ανοίγοντας νέες προοπτικές για την ανάπτυξη του ψηφιακού οικοσυστήματος στην Ελλάδα. Οι κινήσεις αυτές συνδέονται με την πρόσφατη απόκτηση της Code BGP – την πρώτη εξαγορά που πραγματοποιεί ο αμερικανικός κολοσσός επί ελληνικού εδάφους.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο, η Cisco ανακοίνωσε την εξαγορά της Code BGP, spin-off του Ελληνικού Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και δημιουργό λογισμικού για την εποπτεία του πρωτοκόλλου BGP (Border Gateway Protocol). Η Code BGP έχει ήδη ενσωματωθεί στην μονάδα λογισμικού ανάλυσης διαδικτύου της Cisco, την ThousandEyes.

Όπως επισημαίνουν στο Capital.gr ο Senior Vice President και General Manager Network Assurance της Cisco και Co-Founder της ThousandEyes, Μοχίτ Λαντ, και ο Managing Director της Cisco για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Κύπρο και τη Μάλτα, Αντώνης Τσιμπούκης, το ελληνικό ταλέντο ήταν εκείνο που αποτέλεσε τον κινητήριο μοχλό για την υλοποίηση της στρατηγικής αυτής συνεργασίας.

Η ιδρυτική ομάδα της Code BGP όχι μόνο παραμένει και αποτελεί πλέον τμήμα της Cisco, αλλά και αναμένεται να αποτελέσει τον πυρήνα μιας ακόμη μεγαλύτερης ομάδας. Όπως εξηγεί ο κ. Λαντ, με την εξαγορά, υπήρξαν δύο κύριοι στόχοι: “Πρώτον, να ενσωματώσουμε την τεχνολογία και τις δεξιότητες της Code BGP στη Cisco και την ThousandEyes, και, δεύτερον, να διασφαλίσουμε μια συνεχή αξιοποίηση του ελληνικού ταλέντου, προερχόμενου κυρίως από τα πανεπιστήμια”.

Το ιστορικό της εξαγοράς

Η ThousandEyes ιδρύθηκε το 2010, από 2 ερευνητές του διαδικτύου, τον Μοχάμεντ Λάντ και τον Ρικάρντο Ολιβέιρα, και εξαγοράστηκε από τη Cisco το 2020. Σε μια εποχή όπου πολλοί εργαζόμενοι εργάζονται από το σπίτι και η ποιότητα της σύνδεσης είναι κρίσιμης σημασίας, αποστολή της ThousandEyes είναι να διασφαλίσει τη βέλτιστη εμπειρία του χρήστη.

Μέσα από την αναζήτηση νέων ιδεών και λύσεων στην ερευνητική κοινότητα, η ThousandEyes “έπεσε” πριν από περίπου έναν χρόνο πάνω στο ερευνητικό πρόγραμμα “Artemis” – ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα που ελέγχει τις λειτουργίες που εκτελούνται για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο του πρωτοκόλλου BGP. Μέλη της ομάδας που δημιούργησε το “Artemis” είναι οι ιδρυτές της Code BGP – Ξενοφώντας Δημητρόπουλος, Βασίλειος Κοτρώνης και Λευτέρης Μανασσάκης.

Αυτή η “ανακάλυψη” οδήγησε σε μια στρατηγική συνεργασία. “Μιλώντας με την ομάδα, συνειδητοποιήσαμε αφενός την υψηλής ποιότητας τεχνολογική τους προσέγγιση στο δύσκολο πρόβλημα που προσπαθούσαν να επιλύσουν αφετέρου την ύπαρξη εκπληκτικού ταλέντου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο ελληνικό οικοσύστημα”, επισημαίνει ο κ. Λαντ.

Στη σημασία της συμφωνίας για την Ελλάδα, αναφέρθηκε με τη σειρά του ο κ. Τσιμπούκης: “Είμαστε πολύ περήφανοι που η εξαγορά αυτή πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα. Εδώ και χρόνια μιλάμε για την ανάγκη σύνδεσης και συνεργειών μεταξύ του ακαδημαϊκού και του επιχειρηματικού οικοσυστήματος. Τώρα, έρχεται η Cisco και κάνει αυτή τη σύνδεση πραγματικότητα”.

Σε ερώτηση εάν η Cisco ήθελε να επενδύσει στην Ελλάδα ή εάν η Ελλάδα προέκυψε λόγω της Code BGP, ο κ. Λαντ αναφέρει ότι ήταν ένας συνδυασμός και των δύο. “Ακόμη και πριν την απόκτηση της ελληνικής εταιρείας, η Cisco είχε ήδη συμπεριλάβει στην ομάδα μηχανικών της ταλέντο προερχόμενο από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Γνωρίζαμε την ποιότητα της δουλειάς που γίνεται εκεί”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην επιλογή αυτή συνετέλεσε και η πανδημία, που έκανε την εταιρεία πιο ανοιχτή στην λειτουργία engineering hubs σε διαφορετικές χώρες και πόλεις. Όπως εξηγεί, πριν την πανδημία, το engineering hub της Cisco για την Ευρώπη βρισκόταν στο Λονδίνο. Ωστόσο, μετά τον Covid, η εταιρεία ξεκίνησε να στήνει μικρότερα hubs σε διάφορες χώρες. Ήδη έχει στηθεί ένα hub στην Πορτογαλία και τώρα στήνεται το hub της Κρήτης, που, χάρη στην δυνατή ιδρυτική ομάδα της Code BGP, αναμένεται να εξελιχθεί σε έναν πόλο έλξης ταλέντου.

Δεύτερο γραφείο στην Ελλάδα

Για τον κ. Τσιμπούκη, η απόκτηση της Code BGP ήρθε ως μια φυσική συνέχεια των σημαντικών επενδύσεων που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια η Cisco στην Ελλάδα, σε μια αναγνώριση του κλίματος οικονομικής σταθερότητας που επικρατεί στη χώρα μας. “Εταιρείες όπως η Cisco αναγνωρίζουν το ταλέντο και τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη της χώρας μέσω της επένδυσης σε ψηφιακές τεχνολογίες. Είναι μια απόδειξη ότι υπάρχει ταλέντο και υπάρχει τρόπος να επενδύσουμε σε ψηφιακές τεχνολογίες που θα συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της χώρας”.

Υπενθυμίζεται ότι η Cisco έχει, μεταξύ άλλων, δημιουργήσει στη χώρα μας το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη και Aegean Neorion Innovation Center (ANIC) στη Σύρο. Επίσης η Cisco συνέχισε και στην χώρα μας το πρόγραμμα ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων, Cisco Networking Academy. Στην Ελλάδα, οι συνεργασίες και οι ακαδημίες της Cisco καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας, προσεγγίζοντας τις 100, με περισσότερους από 60 πιστοποιημένους εκπαιδευτές, 22.000 και πλέον πιστοποιημένους αποφοίτους, ενώ οι εγγεγραμμένοι σπουδαστές ξεπερνούν τους 4.500. Σήμερα η Cisco έχει τα γραφεία της στην Αθήνα, ενώ μετά τη συμφωνία με την Code BGP, θα υπάρξει και ένα δεύτερο γραφείο στην Κρήτη, με σχέδια επέκτασης της ομάδας, από δέκα άτομα σήμερα, σύντομα σε είκοσι.

“Είναι μια πραγματικά συναρπαστική ευκαιρία για εμάς, είμαστε ενθουσιασμένοι που θα έχουμε φυσική παρουσία στην Κρήτη”, τονίζει ο κ. Λαντ. Όπως διευκρινίζει ο ίδιος, αυτή τη στιγμή η ομάδα αποτελείται κυρίως από μηχανικούς, αλλά δεν αποκλείεται οι νέες προσλήψεις να αφορούν και άλλους τομείς. “Εξετάζουμε τα ταλέντα πιο ολιστικά σε όλο το Πανεπιστήμιο. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε μια φυσική εγκατάσταση για τη Cisco που να βρίσκεται κοντά στην πανεπιστημιούπολη και να προσελκύει ταλέντα”.

Πόλος έλξης και για ψηφιακούς νομάδες

Επιπλέον, στο hub της Κρήτης θα μπορούν να έρχονται να εργαστούν άνθρωποι της Cisco από όλο τον κόσμο, με την τηλεργασία να βρίσκεται, άλλωστε, από πολύ παλιά στο… DNA της εταιρείας.

Μάλιστα, το καλοκαίρι που μας πέρασε, η Cisco ανέλαβε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία από κοινού με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Επρόκειτο για ένα πρόγραμμα φιλοξενίας 17 πλήρως εξ αποστάσεως απασχολούμενων εργαζομένων της Cisco, από όλη την Ευρώπη, για τρεις μήνες. “Ήταν ένα case study για εμάς και αποδείχτηκε ένα εξαιρετικό πείραμα που μας έδειξε όχι μόνο ότι οι άνθρωποι μπορούν να εργαστούν εδώ εξ αποστάσεως αλλά και να γίνουν μέλη μιας διαφορετικής κοινωνίας. Άνθρωποι από την Πορτογαλία, από σκανδιναβικές χώρες, από τη Γαλλία, την Ιταλία, το Ισραήλ και αλλού, ήρθαν και εργάστηκαν από τη Ρόδο. Στόχος ήταν να εξερευνήσουμε πώς μπορούμε να ενσωματώσουμε την εργασία στην ισορροπία της ζωής, ακόμα κι αν βρισκόμαστε σε μέρη διαφορετικά από αυτά όπου έχουμε μεγαλώσει ή που εργαζόμασταν μέχρι τώρα. Οπότε, τα γραφεία στην Κρήτη θα μπορούν να εξυπηρετήσουν και αυτόν τον σκοπό”, δηλώνει ο κ. Τσιμπούκης.

Επόμενες επενδύσεις

Όσον αφορά τις μελλοντικές επενδυτικές κινήσεις στην Κρήτη, ο κ. Λαντ αναφέρει πως η εταιρεία περνά χρόνο στο πανεπιστήμιο προσπαθώντας να κατανοήσει καλύτερα το οικοσύστημα και να ανακαλύψει νέες ευκαιρίες. Αυτή τη στιγμή, υλοποιούνται επενδύσεις σε εργασιακούς χώρους και στήνεται το hub.

Πέρα από αυτό, η Cisco συνεχίζει να εξετάζει επενδυτικές ευκαιρίες… παντού.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσιμπούκης προτιμά τον όρο… “δεσμεύσεις προστιθέμενης και κοινωνικής αξίας” αντί του “επενδύσεις”. Ο ίδιος έκανε ειδική μνεία στο ακαδημαϊκό πρόγραμμα “Digital Skills Program” που εκτελεί η Cisco στο Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, λόγω και της νέας του ιδιότητας ως επικεφαλής όλων των Βαλκανίων, ο κ. Τσιμπούκης ανέφερε ότι γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη η αλληλεπίδραση της Ελλάδας με τις βαλκανικές χώρες, με τη μορφή της συνεργασίας για το καλό και την ανάπτυξη της βαλκανικής χερσονήσου. “Άνθρωποι από χώρες των Βαλκανίων έρχονται να δουν τι κάνουμε στη Θεσσαλονίκη και αποκτούν πρακτική εμπειρία για το τι σημαίνει ψηφιακός μετασχηματισμός”, αναφέρει και τονίζει ότι η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει περαιτέρω στην ανάπτυξη του κέντρου, με στόχο να παρέχει περισσότερες λύσεις και να διευρύνει το περιβάλλον εκπαίδευσης.

Πηγή: capital.gr