Η διατροφική αξία του παξιμαδιού. Γιατί να το προτιμήσουμε από φρυγανιές ή ψωμί;

Το παξιμάδι αποτελεί βασικό κομμάτι της παραδοσιακής ελληνικής, αλλά και της Μεσογειακής Διατροφής. Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται μεγάλη αύξηση της δημοφιλίας του καθώς όλο και περισσότερος κόσμος το εντάσσει στην καθημερινή του διατροφή για μια πληθώρα λόγων.

Τα παξιμάδια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που επιδρούν στην καλή υγεία του πεπτικού συστήματος, ενώ συμβάλλουν στην αύξηση του κορεσμού και τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και λιπιδίων. Επιπλέον, τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, συγκριτικά με το λευκό ψωμί και τις φρυγανιές, όντας προτιμότερη επιλογή για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη αλλά και για την πρόληψη της πείνας ή της λιγούρας που εμφανίζονται συχνά μετά από κατανάλωση απλών υδατανθράκων. Αποτελούν πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρος, μαγνήσιο, ψευδάργυρος και αντιοξειδωτικά συστατικά.
Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι τα παξιμάδια ¨το Μάννα¨ Τσατσαρωνάκη τα οποία είναι διπλοφουρνιστά και κόβονται στο χέρι, δεν περιέχουν πρόσθετα, χρωστικές, συντηρητικά ή διογκωτικά και η παραγωγή τους βασίζεται σε ποιοτικές πρώτες ύλες. Αντιθέτως, τα πρόσθετα, τα συντηρητικά ακόμα και η ζάχαρη συναντώνται συχνά σε προϊόντα όπως οι φρυγανιές του εμπορίου και το συσκευασμένο ψωμί, γεγονός που απασχολεί το καταναλωτικό κοινό που ενδιαφέρεται για μια ισορροπημένη διατροφή.
Τα παξιμάδια ¨το Μάννα¨ Τσατσαρωνάκη μπορούν επίσης να αποτελέσουν μια εξαιρετική πηγή καλών υδατανθράκων, φυτικών ινών και πρωτεΐνης, ειδικά όταν πρόκειται για προϊόντα ολικής άλεσης όπως τα κριθαρένια παξιμάδια “το Μάννα” Τσατσαρωνάκη . Ενδεικτικό της υψηλής θρεπτικής αξίας των παξιμαδιών «το Μάννα» είναι ότι π.χ. 100 γρ. κριθαρένια παξιμάδια περιέχουν 12,7 γρ. φυτικών ινών που καλύπτουν σχεδόν το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Επιπλέον, παρέχουν 13,4 γρ. πρωτεΐνης και 66,2 γρ. υδατανθράκων με μόλις 4,5 γρ. από αυτά να είναι σάκχαρα.
Επιπλέον, τα παξιμάδια πλεονεκτούν λόγω της μακράς διάρκειας ζωής τους και της διατήρησης της υφής τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η πρακτική και καινοτόμα συσκευασία από ¨το Μάννα¨ που ανοίγει και κλείνει τα καθιστά πολύ πρακτικά τρόφιμα, αφού μεταφέρονται εύκολα παντού, συντηρούνται άψογα και είναι έτοιμα προς άμεση κατανάλωση.
Τα παξιμάδια «το Μάννα» μπορούν κάλλιστα να αντικαταστήσουν σύνθετους υδατάνθρακες όπως το ψωμί ολικής, το ρύζι, τις πατάτες, τις γλυκοπατάτες, τα ζυμαρικά ολικής ή το πλιγούρι, όταν δε διαθέτουμε το χρόνο να ετοιμάσουμε συνοδευτικό για το κρέας ή το ψάρι μας, χωρίς να γίνει καμία έκπτωση στην θρεπτική αξία του γεύματος μας Μπορεί επίσης να αποτελέσουν βάση για γρήγορα σνακ και γεύματα στην δουλειά, καθώς και να συνοδεύσουν εκδρομές και εξορμήσεις στην φύση ή στην θάλασσα, αφού δεν αλλοιώνονται από την ζέστη. .
Πλέον, με τις τόσες διαφορετικές εναλλακτικές στη γεύση, στην υφή, στο μέγεθος, στα συστατικά και τα άλευρα, υπάρχουν επιλογές που θα ταιριάξουν σε όλα τα γούστα. Από τα απλά παραδοσιακά παξιμάδια μέχρι το δαγκωτό από “το Μάννα” Τσατσαρωνάκη, οι επιλογές για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, με πυλώνα το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής είναι αναρίθμητες.
Μάνος Δημητρούλης,
Αντελίνα Έλενα Αρόν
Κλινικοί Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι