Υπό στενή παρακολούθηση μέχρι τον Ιούνιο βάζει την Τουρκία η Ευρωπαϊκή Ένωση με την πρόεδρό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να προειδοποιεί για «διακοπή των μέτρων συνεργασίας»

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα αναζητήσουμε μια συντονισμένη προσέγγιση με τους εταίρους. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα αυτό κατά τη σύνοδό του τον Ιούνιο» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο συμπερασμάτων όσον αφορά την Τουρκία.

Πιο ξεκάθαρη ως προς τη στάση που θα κρατήσει η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία για το επόμενο διάστημα ήταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη συνέντευξή τύπου μετά τη Σύνοδ Κορυφής που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αν και η πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για «μία πιο εποικοδομητική στάση» της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου εντούτοις σημειώνει πως «γνωρίζουμε ότι αυτή η πρόοδος της αποκλιμάκωσης παραμένει εύθραυστη» παραπέμποντας στον «οδικό χάρτη» της έκθεσης Μπορέλ.

Κάνοντας, δε, λόγο για απόφαση να ακολουθηθεί διπλή προσέγγιση απέναντι στην Τουρκία η κυρία φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε: «Εάν η Τουρκία δεν προχωρήσει εποικοδομητικά, εάν επιστρέψει σε μονομερείς ενέργειες ή προκλήσεις ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο θα διακόψουμε τα μέτρα συνεργασίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος στην ίδια συνέντευξη τύπου τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει επιφυλακτική ως προς την βελτιωμένη σχέση της με την Τουρκία την οποία κάλεσε να να διατηρήσει την πρόσφατη «μετριοπαθέστερη συμπεριφορά».

Η ΕΕ στην κοινή δήλωση κάνει λόγο, μάλιστα, για «παράνομες γεωτρήσεις» στην Ανατολική Μεσόγειο, φρασεολογία που «πόνεσε» την Τουρκία όπως φαίνεται από την πρώτη οργισμένη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας

Το κείμενο συμπερασμάτων

H EE στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης καλεί την Τουρκία να απέχει από μονομερείς ενέργειες, χαιρετίζοντας την έκθεση Μπορέλ

Επιπροσθέτως, υπογραμμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία με έναν σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου.

Η αντίδραση της Τουρκίας

Η πρώτη αντίδραση της Άγκυρας δείχνει την προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ισορροπήσει** απέναντι στο «καρότο και μαστίγιο» των Βρυξελλών** με τον «σουλτάνο», ωστόσο, να μην μπορεί να κρύψει την ενόχλησή του για ορισμένα από τα σημεία της κοινής απόφασης.

Ενώ, δηλαδή, η Τουρκία χαιρέτισε τις προσπάθειες και την ρητορική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της πρόσφατης θετικής ατμόσφαιρας ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Άγκυρα, στην ίδια αντίδραση απέρριψε τις ευρωπαϊκές επικρίσεις για τις τουρκικές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως ελπίζει ότι η αιρεσιμότητα στα βήματα τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την πρόθεση να κάνει και η αναβολή τους για την επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο δεν θα κάνουν να χαθεί η θετική δυναμική, ενώ κατηγορεί την ΕΕ ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο χαρακτηρίζοντας παράνομες τις τουρκικές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ικανοποίηση της Ελλάδας

Η Ελλάδα από την πλευρά της εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη ως προς το περιεχόμενο της Κοινής Δήλωσης των 27 της ΕΕ ως προς την Τουρκία, η οποία περιλαμβάνει τόσο θετικά μέτρα, όσο και κυρώσεις.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η Κοινή Δήλωση των 27 στη Σύνοδο Κορυφής επιβεβαιώνει τη διττή προσέγγιση έναντι της Τουρκίας που είχε επιδιώξει ο πρωθυπουργός, καθώς περιλαμβάνει θετικά μέτρα, αλλά και περιοριστικά μέτρα-κυρώσεις εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες και παραβατική συμπεριφορά έναντι κρατών-μελών.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές η Κοινή Δήλωση «πατά» πάνω στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, αλλά και στις προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν την Τουρκία και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Περιγράφουν μια διαδικασία με όρους και προϋποθέσεις (αιρεσιμότητα) με βάση και προηγούμενα συμπεράσματα και, πέραν της όποιας θετικής ατζέντας, επαναλαμβάνουν το μήνυμα για περιοριστικά μέτρα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ, εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες ή παραβατική συμπεριφορά που θίγει συμφέροντα κρατών-μελών της Ε.Ε.

Τα όποια θετικά μέτρα δηλαδή μπορούν να αναστραφούν εφόσον η Τουρκία επανέλθει σε παραβατικές συμπεριφορές. Και σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία θα πρέπει να δείξει συνέπεια και συνέχεια και θα συνεχίσει να αξιολογείται, καθώς οι όποιες αποφάσεις παραπέμπονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι - Τα σενάρια με λιανεμπόριο, σχολεία, εστίαση