ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ε.Φ τίμησε με Άσκηση …τον Ήρωα Μανώλη Μπικάκη !

Στο πλαίσιο της ΤΑΜΣ «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2021», η 4η Ταξιαρχία Πεζικού εκτέλεσε άσκηση αγώνα εντός κατοικημένων τόπων, με την κωδική ονομασία «ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΠΙΚΑΚΗΣ». Τιμώντας έτσι έναν ακόμη αφανή ήρωα της Εισβολής του Αττίλα 74

Η άσκηση ήταν διπλής ενεργείας και εξέτασε το σενάριο επιχείρησης εντός κατοικημένης περιοχής. Για την υλοποίηση του σεναρίου αναπτύχθηκε ένας Λόχος Μάχης εντός συγκροτήματος οικιών, υποστηριζόμενος από στοιχεία πολυβόλων MG3, ΠΑΟ 106 χιλ. και όλμους 81 χιλ. Την επιθετική ενέργεια εκτέλεσε Συγκρότημα Μηχανοκίνητου Λόχου Πεζικού.

Την άσκηση παρακολούθησαν ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης και ο Υπαρχηγός Αντιστράτηγος Κώστας Χρυσηλίου. Κατά την άσκηση διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και ετοιμότητας καθώς και το υψηλό ηθικό των συμμετεχόντων.

Ο Μπικάκης, σε μία κίνηση αυτοθυσίας αρνήθηκε να εγκαταλείψει το ύψωμα, ενώ από απέναντι πλησίαζε μια Ίλη τουρκικών αρμάτων Μ48, υποστηριζόμενη από τάγμα πεζικού. Με το πρώτο βλήμα που είχε στη διάθεσή του κατέστρεψε το πρώτο άρμα, με τους Τούρκους να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους πανικόβλητοι.
Όταν έγινε αντιληπτός από τον εχθρό, ο Μπικάκης σύρθηκε στο χώμα μαζί με το ΠΑΟ και τα υπόλοιπα βλήματα που είχε και με μία μακρινή βολή ακινητοποίησε και το δεύτερο άρμα.

Μόνος πλέον και με 6 βλήματα να του απομένουν, ο ηρωικός καταδρομέας ευστόχησε και στην τρίτη βολή, ενώ από το τουρκικό πλήρωμα δεν επέζησε κανένας. Στη συνέχεια, ακολούθησε η καταστροφή άλλων τριών τουρκικών αρμάτων Μ48 και έτσι η επέλαση τους από τα δυτικά προς την καρδιά της πρωτεύουσας σταμάτησε….


veteranos.gr