«Πρόκειται για μία ουσιαστική μεταρρύθμιση που ξεκίνησε να προετοιμάζεται το 2013 και τίθεται σήμερα σε εφαρμογή» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Την ηλεκτρονική τήρηση και αποστολή στην ΑΑΔΕ των βιβλίων εσόδων – εξόδων όλων των επιχειρήσεων, εγκαινίασαν σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Από το απόγευμα της Πέμπτης βγαίνει «στον αέρα» η νέα πλατφόρμα myDATA στον ιστότοπο aade.gr στην οποία όλοι οι υπόχρεοι θα καταχωρούν –πιλοτικά από το δ΄τρίμηνο του 2019- όλα τα τιμολόγια για τις συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών .

«Πρόκειται για μία ουσιαστική μεταρρύθμιση που ξεκίνησε να προετοιμάζεται το 2013 και τίθεται σήμερα σε εφαρμογή» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας το νέο σύστημα.

Στην πιλοτική φάση εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων, οι επιτηδευματίες θα δηλώνουν όσα τιμολόγια ή άλλα παραστατικά εκδίδουν και, αμέσως μετά, θα ενημερώνεται αυτόματα η καρτέλα του εκδότη, αλλά και η καρτέλα του λήπτη. Μέχρι το α΄μισό του Σεπτεμβρίου, η ΑΑΔΕ θα δεχθεί τις παρατηρήσεις και τις συστάσεις φορέων της αγοράς για αλλαγές ή βελτιώσεις στην πλατφόρμα. Αν δεν διαπιστωθούν προβλήματα, η καθολική χρήση θα καταστεί υποχρεωτική από το 2020.

Όπως ανέφερε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, κύριος Πιτσιλής «στόχος είναι να εξυπηρετήσουν τις επιχειρήσεις, με απλοποίηση ή απαλλαγή από δηλώσεις, τη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους».

Κατ’ αρχήν οι δηλώσεις προτείνεται να υποβάλλονται έως την 20η ημέρα του επομένου μήνα από την περίοδο υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ στην οποία αφορούν τα τιμολόγια.

Η εφαρμογή αφορά όλους ανεξαιρέτως του υπόχρεους σε βιβλία εσόδων-εξόδων, ακόμα και τις πιο μικρές ή ατομικές επιχειρήσεις για τις οποίες έχει προβλεφθεί ειδική γόρμα.

Αυτό θα βοηθά:

– να συμπληρώνονται αυτομάτως και οι αντισυμβαλλόμενοι τα βιβλία τους

– να επιταχυνθούν οι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ σε περίπτωση ύποπτων ασυμφωνιών

– να επισπεύδονται οι επιστροφές φόρων στους συνεπείς φορολογούμενους.

Μεταξύ άλλων απλοποιούνται οι διαδικασίες υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ, χαρτοσήμου, αποδιδόμενων φόρων, ενώ οδεύει προς κατάργηση η Συγκεντρωτική Δήλωση Τιμολογίων πελατών – προμηθευτών (ΜΥΦ).

Δηλώσεις Σταϊκούρα

Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών θεωρεί τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής όχι μόνο προστασία του υγιούς επιχειρείν, αλλά και προάσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Με αφορμή τον προπηλακισμό στελεχών της ΑΑΔΕ σε ώρα καθήκοντος, καταδικάζουμε απερίφραστα την απρόκλητη, άνανδρη και επικίνδυνη, ακόμα και για τη ζωή τους επίθεση, που δέχθηκαν οι εφοριακοί υπάλληλοι και εκφράζουμε την στήριξη μας προς όλα τα στελέχη της ΑΑΔΕ που δίνουν τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και δεν θα δείξουμε την παραμικρή ανοχή σε οποιονδήποτε νομίζει ότι με τη βία θα επιτύχει τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων του προς το κοινωνικό σύνολο.

Στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, το οικονομικό επιτελείο δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την τεχνολογική αναβάθμιση λειτουργιών του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και των σχέσεών του με τα υποκείμενα της πραγματικής οικονομίας, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στόχος η προώθηση του δημόσιου συμφέροντος, της αποτελεσματικότητας, της δικαιοσύνης και της διαφάνειας.

Ειδικότερα, στοχεύουμε:

Στο πλαίσιο της τεχνολογικής αναβάθμισης εντάσσονται:

Σήμερα, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Κάνουμε πράξη το θεσμό των ηλεκτρονικών βιβλίων.

Πρόκειται, πέρα από κάθε αμφιβολία, για μία ουσιαστική μεταρρύθμιση, μια τεχνολογική αλλαγή στον τομέα των σχέσεων του Κράτους με τις επιχειρήσεις.

Με το θεσμό των ηλεκτρονικών βιβλίων πετυχαίνουμε, ταυτόχρονα, πολλούς στόχους.

Κλείνοντας, θέλω να εξάρω τη σημαντική προσπάθεια που κατέβαλε η ΑΑΔΕ, ο Διοικητής της κ. Πιτσιλής, συνεργάτες του και δημόσιοι υπάλληλοι, για την ολοκλήρωση του έργου των ηλεκτρονικών βιβλίων.

Έργο που προφανώς δεν επετεύχθη τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Προετοιμάζεται συστηματικά, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και σήμερα, δημόσια παρουσιάζεται.

Θέλω να συγχαρώ τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας και να ευχηθώ ανάλογες επιτυχίες.

Σε κλίμα δημιουργικής συνεργασίας προχωρούμε όλοι μαζί!