Μπορεί να διαλύθηκε … άδοξα το φιλόδοξο σχέδιο για την αντιδιαβρωτική προστασία του κόλπου του Δερματά και τη διαμόρφωση, μάλιστα, αστικής παραλίας στο σημείο, αλλά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έρχεται να δικαιώσει το δήμο (έστω εκ των υστέρων), επιβεβαιώνοντας ότι το έργο είναι περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ”, δημοσιεύοντας και το σχετικό επίσημο έγγραφο του υπουργείου, το έργο τινάχτηκε στον αέρα, αν και όπως τελικά διαπιστώθηκε, ήταν νόμιμο, με εξασφαλισμένες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις.

«Η εγχείρηση πέτυχε, αλλά ο ασθενής απεβίωσε» τονίζει δεικτικά ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γ.Αναστασάκης προσθέτοντας ότι «το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο, δίνει το “πράσινο φως” σε ό,τι αφορά την ισχύ των πρότυπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων, που ήταν η πρώτη αιτία διακοπής του έργου.
Βεβαίως προηγήθηκαν και οι αντίστοιχες διαβεβαιώσεις από τα συναρμόδιο εμπλεκόμενο Υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμεναρχείο Ηρακλείου, αλλά πλέον είναι πια αργά…
Δικαιωνόμαστε στα αυτονόητα, για τα οποία τόσο καιρό βρεθήκαμε απολογούμενοι, ενώ είχαμε το δίκιο με το μέρος μας… Με αυτό το έγγραφο επιβεβαιώνεται αυτό που λέγαμε από την πρώτη στιγμή, ότι το έργο είναι πλήρως και νομίμως αδειοδοτημένο και είναι ανεξήγητο γιατί διακόπηκε η εκτέλεσή του».

Η δημοτική Αρχή κάνει την απαραίτητη προετοιμασία και το σχεδιασμό για την επανεκκίνηση της ολοκλήρωσης των έργων της αντιδιαβρωτικής προστασίας στον κόλπο του Δερματά. Στο μεταξύ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της τακτοποίησης εκκρεμοτήτων με ανάδοχο του έργου, μετά τη διάλυση της εργολαβίας.

Η επαναπροκύρηξη του έργου θα γίνει σε νέο πλαίσιο από το σημερινό καθεστώς, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις, ώστε το έργο να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα και στο πλαίσιο αυτό μπαίνει στο τραπέζι και το θέμα της αποχωροθέτησης του κόλπου του Δερματά την οποία έχει ήδη αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο διαβεβαιώνει η δημοτική Αρχή είναι ότι το έργο θα γίνει, καθώς αποτελεί διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας, την οποία ο Δήμος Ηρακλείου δεν μπορεί να αγνοήσει. Παράλληλα, αυτό που έχει ξεκαθαριστεί είναι ότι η δημοτική Αρχή προτίθεται να διεκδικήσει αποζημίωση στην περίπτωση που υποστεί ζημία.