“Η Εκκλησία εμπαίζει την τοπική κοινωνία με τον Άγιο Ματθαίο και έχει μία αδικαιολόγητη εμμονή”

“Η Εκκλησία εμπαίζει την τοπική κοινωνία με τον Άγιο Ματθαίο και έχει μία αδικαιολόγητη εμμονή”

Για αδικαιολόγητη εμμονή της Εκκλησίας σε σχέση με τη διαχείριση της περιουσίας της έκανε λόγο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων ο Δήμαρχος, Παναγιώτης Σημανδηράκης, αναφερόμενος στην επαναδιακήρυξη για τα ακίνητα στον Άγιο Ματθαίο.

“Δεσμεύουν ουσιαστικά για τον επόμενο μισό αιώνα και απαγορεύουν κάθε σκέψη μελλοντική για εναλλακτική διαχείριση. Είχαμε αντιταχθεί στην πρώτη διακήρυξη που τελικά κηρύχθηκε άγονη. Είναι πλέον πολύ πιθανό να δεσμευτούν και να χρησιμοποιηθούν και ως φοιτητικές εστίες και ως βραχυχρόνια μίσθωση… ιδανικό σενάριο για όποιον θέλει να επενδύσει. Δεν ξέρω βέβαια πόσο συνηθίζεται οι φοιτητικές εστίες να δουλεύουν ανά ακαδημαϊκή σεζόν… Αλλά βέβαια όταν σε ζήτημα κέρδους εμπλέκεται και η Εκκλησία, κανείς δεν μπορεί να σιωπήσει, πολύ δε περισσότερο όταν γίνεται μετά από άλλες αποφάσεις, όπως τα ακίνητα στον Άγιο Ονούφριο. Το ποίμνιο ειδικά στα Χανιά έχει γαλουχηθεί από Ιεράρχες όπως ο Ειρηναίος Γαλανάκης και γι’ αυτό επιμένουμε σε κάποια πράγματα… Πρόκειται για εμπαιγμό της τοπικής κοινωνίας, δεδομένου ότι οι δύο τροποποιήσεις που έγιναν στην επαναδιακήρυξη, ουσιαστικά να μην προσφέρουν κάτι και να αποκλείουν τη συμμετοχή του Δήμου. Συνειδητά λοιπόν ο Δήμος Χανίων έχει αποκλειστεί από την δημοπρασία για δεύτερη φορά… Δεν επιζητούμε καμία κόντρα με την Εκκλησία, αλλά θεωρούμε ότι και η περιοχή του Αγίου Ματθαίου να αξιοποιηθεί με καθαρά κοινωνικό πρόσημο έναντι βεβαίως αντιτίμου και όχι σε κάποιον επιχειρηματία. Καλώ τον Σεβασμιότατο να επανεξετάσει την απόφαση για την επαναδιακήρυξη, γιατί όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά. Είναι μία λάθος απόφαση από τη μεριά της Εκκλησίας και ελπίζω να εισακουστεί αυτή η παράκληση και η αγωνία μας ως δημοτική Αρχή και να μην εκληφθεί ως αντιπαράθεση… Δεν πρέπει να περνάνε λάθος μηνύματα στην τοπική κοινωνία. Στο θέμα του Αγίου Ματθαίου δεν αντέδρασε ο Δήμαρχος Χανίων, αλλά σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο. Θα πρέπει να απασχολήσουν λοιπόν την Εκκλησία οι αποφάσεις της και να διαλέξει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει. Υπάρχουν πνευματικοί άνθρωποι που θα χτυπήσουν τα καμπανάκια και ίσως αλλάξει η απόφαση αυτή της τοπικής Εκκλησίας”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σημανδηράκης.

“Η αλλαγή της προκήρυξης αποτελεί θετική εξέλιξη, αλλά θέλω να ρωτήσω αν ο Δήμος Χανίων έχει σκοπό σε αυτή τη διαδικασία να κάνει κάποια ενέργεια για να διεκδικήσει το ακίνητο του Αγίου Ματθαίου. Αν επιτρέπεται δηλαδή από την προκήρυξη”, επεσήμανε από πλευράς της η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Κατερίνα Μανιμανάκη.

“Είμαστε μαζί σας στο ότι η γη δεν είναι εμπόρευμα, ειδικά όταν δίνεται για κοινωφελείς σκοπούς. Μαζί σας στο θέμα του Αγίου Ματθαίου, αλλά γιατί δεν είχατε τον ίδιο καταγγελτικό λόγο όταν μας έδιναν με ενοίκιο το κτίριο του ΙΚΑ και ευχαριστούσατε προσωπικά την κα Μπακογιάννη για τις ενέργειές της; Είναι άλλο το διαδικαστικό και άλλο το πολιτικό ζήτημα με τον Άγιο Ματθαίο. Διαχρονικά μιλάμε για τον χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους. Την περιουσία της λοιπόν η Εκκλησία δεν πρέπει να την εκμεταλλεύεται με αυτό τον τρόπο. Δημόσιοι υπάλληλοι είναι και αυτοί. Από τη στιγμή λοιπόν που λειτουργούν καπιταλιστικούς όρους, μου κάνει εντύπωση το πόσο ξαφνιάζεστε”, σημείωσε ο κ. Χαράλαμπος Λουτσέτης.

“Φυσικά και μου κάνουν εντύπωση όλα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια και γι’ αυτό τοποθετούμαι. Εχω δείξει ότι δεν έχω καμία διάθεση σύγκρουσης με την Εκκλησία. Είναι χρήσιμο να γνωρίζουν οι πολίτες τι ακριβώς γίνεται. Οσο για το διαδικαστικό περί της συμμετοχής του Δήμου… Έστω και να θέλαμε να υποβάλλουμε προσφορά, αυτό αποτελεί απόφαση συλλογικού οργάνου. Αρα, εμείς ως Δήμος θα προσερχόταν με συγκεκριμένη προσφορά και ο ιδιώτης θα κατέθετε κάτι παραπάνω. Ο Δήμος όμως ακολουθεί μία άλλη διαδικασία, αντίστροφη αυτής που καλούμαστε να συμμετάσχουμε”, είπε δευτερολογώντας ο κ. Σημανδηράκης.

“Μάλλον ο κ. Δήμαρχος έχει βραχυχρόνια μνήμη… Σε μας δεν κάνει εντύπωση η στάση της Εκκλησίας. Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε ένα δημοσίευμα το οποίο δεν περίμενα να βγει τόσο γρήγορα αληθινό και γι’ αυτό ήρθαμε και ρωτήσαμε αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι πριν βγει η επαναδιακήρυξη. Προτείναμε να πάει μία αντιπροσωπεία από όλες τις παρατάξεις να συναντήσουμε τον Μητροπολίτη. Μας απάντησε ο κ. Δήμαρχος ότι… εδώ είμαστε, αλλά σήμερα μας είπε ότι τον εξέπληξε η Εκκλησία και… να το αποτέλεσμα. Τώρα είναι αργά για δάκρυα και δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε κάτι”, είπε ο κ. Μιχάλης Μπαλαντίνος.