«Οι τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και είναι λειτουργικά έτοιμες να αντιμετωπίσουν την κατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής τραπεζικής αρχής

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απελευθέρωσε κεφάλαια ύψους 100 δισ. ευρώ προς την διατραπεζική αγορά για να διατηρήσει τη ροή των πιστώσεων εν μέσω της εξάπλωσης του κορωναϊού, σύμφωνα με πρόσωπο ανώτατης ρυθμιστικής αρχής.

Τα χρήματα θα διατεθούν προς δανεισμό καθώς η ΕΚΤ αποφάσισε να επιτρέψει στις τράπεζες να λειτουργήσουν με χαμηλότερο κεφαλαιακό αποθεματικό και να χρησιμοποιούν εργαλεία δευτερευόντως χρέους για να πετύχουν τους στόχους τους, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής τραπεζικής αρχής, Jose Manuel Campa, στο Bloomberg TV.

«Οι τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και είναι λειτουργικά έτοιμες να αντιμετωπίσουν την κατάσταση», δήλωσε ο Campa σε συνέντευξή του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός αυτός συνδέεται με τις αποφάσεις της ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα για περαιτέρω ρευστότητα, αλλά και τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι τράπεζες έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερα κεφάλαια καθώς οι δανειστές μπορούν να αξιοποιήσουν και άλλα μέτρα της ΕΚΤ.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν με μέτρα να παρέχουν επιπλέον ρευστότητα, για να εξασφαλίσουν ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να παρέχουν δάνεια, καθώς η εξάπλωση του κορωνοϊού δημιουργεί νέα ύφεση και απειλεί να δημιουργήσει ένα κύμα «κόκκινων» δανείων.

Στην ουσία η ΕΕ έχει δώσει το ελεύθερο στις τράπεζες να δώσουν την προσοχή τους και να λάβουν μέτρα κατά των οικονομικών επιπτώσεων του ιού, και να αφήσουν πίσω άλλα ζητήματα.

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί καθώς η κατάσταση κλιμακώνεται, αλλά το κλειδί στην υπόθεση τη συγκεκριμένη περίοδο είναι οι τράπεζες να εστιάσουν στις επιχειρησιακές δυνατότητες τους, και να βεβαιωθούν ότι αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η συγκεκριμένη κατάσταση» κατέληξε.

ΕΚΤ: Ακόμη περισσότερα μέτρα, αν χρειαστεί

Η ΕΚΤ θα κάνει παρεμβάσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων, αν χρειαστεί, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας Ρόμπερτ Χόλτσμαν, καθώς μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ επιχειρούν να διαβεβαιώσουν τις αγορές ότι η κεντρική τράπεζα θα ενεργήσει για να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο από τον κορονοϊό.

Η ΕΚΤ δίνει μία συντονισμένη μάχη οπισθοφυλακής μετά τη δήλωση της επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, την περασμένη Πέμπτη, η οποία αναστάτωσε τους επενδυτές και τους συναδέλφους της στην τράπεζα. Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να βοηθά χώρες που έχουν πληγεί από τον ιό, όπως η Ιταλία, στην αγορά ομολόγων.

«Αν υπάρξει ανάγκη για παρέμβαση όσον αφορά τα κρατικά ομόλογα, θα ληφθούν μέτρα», τόνισε ο Χόλτσμαν. Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα επεσήμανε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να περιορίσει τα «μη δικαιολογημένα» spreads (διαφορές) μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης και να αυξήσει τις αγορές ομολόγων τους.