Παρελήφθησαν την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στο Στρατόπεδο Αυλώνα, 156 μονάδες στέγασης προσφύγων, που παραχωρούνται στην Ελλάδα από την Πολωνία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου. Στο στρατόπεδο παρευρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος και ο πρέσβης της Πολωνίας στην Ελλάδα, Αρτούρ Λόμπαρτ.

Σε δήλωσή του, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι με τις μονάδες αυτές θα καλυφθούν «οι ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα μας, ιδιαίτερα μετά τον εμπρησμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια». Επίσης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην Πολωνία για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και τόνισε : «Μπορεί να μην έχουμε πάντα συγκλίνουσες απόψεις για την ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης. Αλλά τελικά, νομίζω, αυτό το οποίο προέχει είναι ότι η Ευρώπη λειτουργεί μαζί στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πρόκλησης».

Από την πλευρά του ο πρέσβης της Πολωνίας ανέφερε ότι η πολωνική κυβέρνηση «και προσωπικά ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, απαντώντας στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, πήρε τον Ιούλιο μια γρήγορη απόφαση για την αγορά 156 κινητών μονάδων στέγασης για τις δομές φιλοξενίας στην Ελλάδα. Είναι η συνεισφορά της Πολωνίας και η συμμετοχή της στις δράσεις και των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και χαρακτήρισε την προσφορά «πάνω από όλα μια χειρονομία αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό. Κατανοούμε απόλυτα την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα στην μεταναστευτική κρίση».