Η έλλειψη κρέατος που παρατηρείται φέτος στην αγορά, ειδικά στο χοιρινό, ανεβάζει τις τιμές!

Eτσι, πιο ακριβό θα είναι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι καθώς το χοιρινό πωλείται κατά 2 ευρώ ακριβότερο το κιλό!

Την ίδια ώρα, έλλειψη παρατηρείται πανελληνίως και σε αρνιά και γαλοπούλες, αλλά οι τιμές σε αυτά τα είδη θα είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι – στο αρνί ελαφρώς αυξημένη.

Τα παραπάνω επισήμανε χθες, μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα”, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Νομού Χανίων, Κωνσταντίνος Φιωτάκης.
Οπως ανέφερε ο κ. Φιωτάκης, «υπάρχει έλλειψη σε όλη την Ελλάδα και οι τιμές έχουν αυξηθεί δυστυχώς φέτος».

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΧΟΙΡΙΝΟΥ
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις κατηγορίες του χοιρινού κρέατος προς ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού και εξήγησε:
•Η πρώτη κατηγορία είναι: “Χοιρίδιο γάλακτος με δέρμα”, το οποίο είναι από 10 έως 20 κιλά, 2 – 3 μηνών και θα είναι και η τιμή του πιο αυξημένη.
•Η δεύτερη κατηγορία είναι: “Χοιρινό με δέρμα” με το χοιρινό 20 έως 20 κιλά, ηλικίας 4 – 5 μηνών.
•Η τρίτη κατηγορία είναι: “Χοίρος με δέρμα”, από 30 έως 60 κιλά και ηλικίας 6 – 8 μηνών.
Ο ίδιος τόνισε ότι πέραν από αυτές τις κατηγορίες, δεν υπάρχουν με βάση τη νομοθεσία, «ούτε γουρουνοπούλες, ούτε γουρουνούπολα γάλακτος.
Ο καταναλωτής θα βλέπει μια ταμπέλα που θα γράφει: χοιρίδιο γάλακτος, η τιμή του είναι αυτή βάσει των κιλών και της ηλικίας του. Πρέπει να κοιτάζει τις ταμπέλες, την προέλευσή του και να ρωτάει τον κρεοπώλη ή το κατάστημα από το οποίο ψωνίζει».
Ο κ. Φιωτάκης ανέφερε ότι «υπάρχει έλλειψη και στα αρνιά και στο χοιρινό και στις γαλοπούλες». Οσο για τις τιμές, ανέφερε ότι στο αρνί θα κυμανθούν στα ίδια περίπου επίπεδα η λίγο παραπάνω, αλλά «στα χοιρίδια γάλακτος θα πάμε στα 2 ευρώ πάνω».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο Σύλλογος Κρεοπωλών στηρίζει τους ντόπιους παραγωγούς και δεν θα υπάρχει κρεοπωλείο που δεν θα έχει ντόπια παραγωγή.
Ωστόσο, όπως είπε, η ελληνική παραγωγή καλύπτει πανελλαδικά το 30% της κατανάλωσης και για αυτό, σύμφωνα με τον κ. Φιωτάκη, στην εστίαση διατίθενται και εισαγόμενα κρέατα.