Η Ελούντα διώχνει τα υπεράκτια αιολικά από τις ακτές

Η Ελούντα διώχνει τα υπεράκτια αιολικά από τις ακτές

Την πρώτη τους νίκη στην χωροθέτηση τωνυπεράκτιων αιολικών πάρκωνπετυχαίνουν οι αυτοδιοικητικοί και τουριστικοί φορείς τηςΚρήτης, μεγαλώνοντας την απόσταση από τις ακτές και ενδεχομένως και το μέγεθος των έργων.

Όπως έγραψε χθες τοnewmoney,στην κλιμάκωση των αντιρρήσεων για τα έργα που πρόκειται να εγκατασταθούν στην ευρύτερη περιοχή της Ελούντας συμμετέχουν τόσο η υπουργός Τουρισμού κ.Όλγα Κεφαλογιάννηόσο και ΠολιτισμούΛίνα Μενδώνη, εκτιμώντας ότι ο σχεδιασμός για την περιοχή στο Λασίθι μπορεί να μεταβληθεί δίχως να επηρεάσει τον εθνικό σχεδιασμό.

Χθες σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Περιβάλλοντος με την συμμετοχή της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΑΠ) που έχει επιφορτιστεί με την ανάπτυξη τωνoffshoreαιολικών, εξετάστηκε το πλαίσιο των αντιρρήσεων αλλά και οι αντιδράσεις για την οπτική όχληση που δημιουργούν τα έργα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τοΥΠΕΝ εξετάζει τηνμετακίνησητων επίμαχων υπεράκτιων αιολικώνσε μεγαλύτερη απόσταση από τις ακτές, με στόχο να κατευνάσει τα πνεύματα και να προχωρήσει απρόσκοπτα τον εθνικό σχεδιασμό χωρίς άσκοπες συγκρούσεις που θα έδιναν έναν αρνητικό χαρακτήρα στη νέα και πολλά υποσχόμενη τεχνολογία παραγωγής καθαρής ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται να εξετάζεται ακόμη και ο περιορισμός της ισχύος των έργων καθώς στην Κρήτη έχουν προγραμματιστεί 800MW, από τα οποία τα 600 MW αφορούν το βορειoανατολικό τμήμα του νησιού μεταξύ ΑγίουΝικολάου και Σητείας που φαίνεται να συγκεντρώνει και τις αντιδράσεις των μελών της κυβέρνησης λόγω της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης που δέχεται αλλά και της ύπαρξης της Σπιναλόγκας και 200 MW ανατολικά της Σητείας.

Παράλληλα το ΥΠΕΝ επιδιώκει να προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς την ωρίμανση των υπεράκτιων αιολικών, αναθέτοντας στην ΕΔΕΥΑΠ την διεξαγωγή των απαραίτητων ερευνητικών μελετών μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού που προβλέπεται να συστήσει.

Τα δεδομένα που θα συλλέξει η εταιρεία σε αυτό το στάδιο, θα είναι διαθέσιμα έναντι αμοιβής στους επενδυτές. Οι τελευταίοι πάντως αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη την πρωτοβουλία αυτή, θεωρώντας ότι η ΕΔΕΥΑΠ δεν έχει τους πόρους αλλά και τον κόσμο που απαιτείται για να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες και να πάρουν στα χέρια τους τα στοιχεία που χρειάζονται.

Για την χρηματοδότηση πάντως των πρώτων μελετών υπάρχει δέσμευση του υπουργείου Περιβάλλοντος ότι θα χρηματοδοτηθούν με έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων.