Η κυβέρνηση έχει στα σκαριά το χτίσιμο νέων υδροηλεκτρικών έργων στις Ελβετικές Άλπεις και ετοιμάζει περικοπές ενέργειας στις μεγάλες βιομηχανίες - Η χώρα διαθέτει 677 υδροηλεκτρικούς σταθμούς

Η ενεργειακή κρίση που μαστίζει όλη την Ευρώπη έφτασε μέχρι και την Ελβετία.

Η πλούσια χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής νέων υδροηλεκτρικών φραγμάτων εν μέσω της πίεσης από την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης στην αγορά φυσικού αερίου.

Το Federal Office of Energy πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα, Δευτέρα, προκειμένου να εξετάσει μια λίστα νέων έργων, όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Le Matin Dimanche.

Η κυβέρνηση της Ελβετίας, η οποία είναι ήδη μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις σε επίπεδο υδροηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, προειδοποίησε τους μεγάλους βιομηχανικούς χρήστες από τον Οκτώβριο ότι μπορεί να χρειαστεί να εξοικονομήσουν ενέργεια αυτόν τον χειμώνα για να αποφύγουν μεγάλης κλίμακας διακοπές ρεύματος.

Η χώρα θα εξετάσει το ενδεχόμενο κατασκευής φραγμάτων από σκυρόδεμα στις Ελβετικές Άλπεις, τα οποία θα χρησιμοποιούν δεξαμενές νερού για να κινούν τουρμπίνες και να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια χωρίς, όμως, να παράγουν άνθρακα. Μεταξύ των πιθανών νέων φραγμάτων είναι το «Gornerli» κοντά στο Zermatt που θα μπορούσε να έχει ύψος 85 μέτρα (278 πόδια), πλάτος 285 μέτρα και να κοστίσει περίπου 250 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (271 εκατομμύρια δολάρια), ανέφερε η Le Matin Dimanche.

Το προτεινόμενο φράγμα, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο του Zermatt, θα έχει θέα τη διάσημη κορυφή του βουνού Matterhorn. Το έργο υποστηρίζεται από την ενεργειακή εταιρεία Alpiq AG και θα μπορούσε να παράγει αρκετή ενέργεια για 150.000 νοικοκυριά.

Αν και η πρόταση αφορά έργο μικρότερο σε σχέση με ορισμένα από τα υπάρχοντα φράγματα της Ελβετίας, όπως το Grande Dixence, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει την αντίθεση ορισμένων περιβαλλοντικών οργανώσεων, ανέφερε η εφημερίδα. Και τούτο καθώς το project πρόκειται να αναπτυχθεί σε ομοσπονδιακά προστατευόμενη γη.

Χάρη στα υδροηλεκτρικά φράγματα, η Ελβετία παράγει αρκετή ενέργεια το καλοκαίρι, αλλά πρέπει να εισάγει ενέργεια το χειμώνα. Η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσωπεύει περίπου το 57% των ενεργειακών αναγκών της Ελβετίας, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, σήμερα στην Ελβετία υπάρχουν 677 υδροηλεκτρικοί σταθμοί, κατατάσσοντάς την στην τέταρτη θέση στην Ευρώπη μετά από τη Νορβηγία, την Αυστρία και την Ισλανδία.