Με συντονισμένες προσπάθειες και μεγάλη κινητοποίηση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας σε συνεργασία με όμορες δυνάμεις, τέθηκε υπό έλεγχο χτες το βράδυ, η πυρκαγιά που ξέσπασε στην θέση Αμάτο νοτιοδυτικά και κοντά στον οικισμό του Ξεροκάμπου.
Ομως, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, όπως τις μετέφερε στον STYLE 100 ο διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας Παύλος Καπετανάκης,η φωτιά, με την ένταση του ανέμου να φτάνει τα 9 μποφόρ, πρόλαβε να εισχωρήσει και να καταστρέψει περίπου οχτώ στρέμματα αγροτικής έκτασης, ενενήντα στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και δυο ακόμα, δασικής έκτασης. Η επίσημη καταγραφή αναμένεται από την Δασική Υπηρεσία.
Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας, ενημερώθηκε για τη πυρκαγιά στις 5.30 μμ χτες και έτσι ξεκίνησε μια μεγάλη κινητοποίηση σε συνεργασία με την Ιεράπετρα, τον Αγιο Νικόλαο και το Ηράκλειο, κάτι που κρίθηκε αναγκαίο, αφού, οι πρώτοι πυροσβέστες που έσπευσαν, διαπίστωσαν πως υπήρχε κίνδυνος, που ευτυχώς, αποφεύχθηκε τελικά, να φτάσουν οι φλόγες κοντά στα σπίτια.
Υπήρχαν πολλά μέτωπα, ένα βόρειο, κοντά στον οικισμό, ένα δυτικό και ένα νοτιοδυτικό.
Δυο πολίτες , μετά από καθοδήγηση των πυροσβεστών μεταφέρθηκαν στον Ξερόκαμπο, για να αποφύγουν τον καπνό.
Ισχυρές δυνάμεις έμειναν μέχρι το βράδυ στην περιοχή που τώρα εποπτεύον τέσσερα οχήματα με δύο άντρες.
Μόλις ειδοποιήθηκε το Κλιμάκιο Σητείας, στάλθηκε στη περιοχή ένα όχημα από το Εποχικό Τμήμα Χανδρά, ενω αμέσως έσπευσαν δυο πυροσβεστικά οχήματα απο την Σητεία κι ένα ακόμα απο την Ιεράπετρα.
Στην συνεχεία, οι δυνάμεις ενισχύθηκαν με άλλα,οχήματα απο Σητεία, Ιεράπετρα, Αγιο Νικόλαο και πεζοπόρα τμηματα απο το Ηράκλειο(δύο τμήματα με έντεκα άντρες ), ένα απο ο Τζερμιάδο μετά απο απόφαση του διοικητή του Νομού αντιπύραρχο Κωνσταντίνο Γεροδήμου, ομάδα διάσωσης απο τον Αγιο Νικόλαο, δυνάμεις του Ερυθρού Σταύρου και οι εθελοντές τη ΕΔΕΑΚ..
Συνολικά, στην επιχείρηση πήραν μέρος δεκατρία οχήματα με είκοσι έξι άντρες.
Σε εγρήγορση βρισκόταν το Αστυνομικό Τμήμα Σητείας για την περίπτωση που χρειαζόταν να γίνει εκκένωση του οικισμού. Έγκαιρα είχαν ειδοποιηθεί ο Αστυνομικος Διευθυντής Λασιθίου Μανώλης Καζαμίας και ο Διοικητή του ΑΤ Σητείας Γεώργιος Μάλλιος.
Συνέβαλαν η Πολιτική Προστασία (δυο υδροφόρα οχήματα )και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Αιλαμάκης. Παρούσα και η πρόεδρος της κοινότητας Ζήρου Αλεξάνδρα Παπαθανασάκη που είχε την δική της συμβολή.


ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή : Style100 Fm