Τα άνω κάτω έχει φέρει στον τομέα της ενεργειακής επάρκειας και των τιμών φυσικού αερίου, ρεύματος και πετρελαίου η στάση της Ρωσίας, με την Ευρώπη να έχει επικεντρωθεί στην εύρεση μέτρων για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και για ανακούφιση των πολιτών, σε μία προσπάθεια απεξάρτησης από τα ρωσικά καύσιμα. Όλα αυτά, ενόψει ενός χειμώνα που αναμένεται εξαιρετικά δύσκολος.

Μάλιστα, η Ευρώπη δηλώνει ετοιμότητα ακόμα και για το ενδεχόμενο η Ρωσία να «σκληρύνει» περισσότερο τη στάση της, κλείνοντας τη στρόφιγγα αερίου και πετρελαίου.

Συνεδριάζουν οι χώρες του ΟΠΕΚ

Δες μέσα σε 1’ πόσα μπορείς να εξοικονομήσεις στην ασφάλεια του αυτοκινήτου σου!σύγκριση ανάμεσα σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες

Σήμερα, Δευτέρα, οι χώρες και οι σύμμαχοι του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) συνεδριάζουν και αναμένεται να διατηρήσουν την παραγωγή πετρελαίου, όπως γράφει η Wall Street Journal.

Ο ΟΠΕΚ είναι πιθανό να διατηρήσει αμετάβλητες τις ποσοστώσεις παραγωγής πετρελαίου για τον Οκτώβριο στη συνάντηση της Δευτέρας, δήλωσαν πέντε πηγές του ΟΠΕΚ+ στο πρακτορείο Reuters, αν και ορισμένες πηγές δεν απέκλειαν μια μικρή μείωση της παραγωγής για να στηρίξουν τις τιμές που έχουν διολισθήσει λόγω των φόβων για οικονομική επιβράδυνση.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συνεδριάζει καθώς η ζήτηση αντιμετωπίζει αντίξοες συνθήκες και η προμήθεια θα μπορούσε να ενισχυθεί από την επιστροφή ιρανικού αργού εάν η Τεχεράνη εξασφαλίσει συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις για το πυρηνικό της έργο.

Το Ιράν αναμένεται να προσθέσει 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως ή το 1% της παγκόσμιας ζήτησης εάν χαλαρώσουν οι κυρώσεις.

Τι θα μπει στο «τραπέζι» των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας

Την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσουν και οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας, που θα συζητήσουν για επείγοντα μέτρα λόγω της εκτίναξης των τιμών φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας μετά τη διακοπή των ροών μέσω του Nord Stream 1.

Οι υπουργοί, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters, θα βάλουν στο «τραπέζι» επιλογές όπως ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου, στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή την προσωρινή αφαίρεση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο από το ισχύον σύστημα της ΕΕ για τον καθορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Παροχή ενέργειας με δελτίο;

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η εφαρμογή του μέτρου για παροχή **ενέργειας**με δελτίο, αυτό τον χειμώνα στην Ευρώπη, φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτη.

Όπως σημείωσαν το Σάββατο Γερμανοί αξιωματούχοι, είναι εγγυημένη η ασφάλεια του εφοδιασμού προς το παρόν, αφού η ρωσική Gazprom πήρε την απόφαση, την τελευταία στιγμή, να μη θέσει ξανά σε λειτουργία τον αγωγό Nord Stream μετά τη συντήρησή του. Η κυβέρνηση αναζητά νέες πηγές φυσικού αερίου, όσο οι αποθήκες γεμίζουν.

Κρεμλίνο κατά Ευρώπης

Το Κρεμλίνο, που διατηρεί μία κάθετη στάση, κατηγόρησε τους Ευρωπαίους πολιτικούς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγωγός Nord Stream 1, εξαιτίας των οποίων έχει σταματήσει η παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, λέγοντας πως οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία -λόγω της ρωσικής εισβολής- δυσκολεύουν τη Gazprom να προχωρήσει στη συντήρηση του αγωγού.

«Αν οι Ευρωπαίοι με απολύτως παράλογο τρόπο λάβουν την απόφαση να αρνηθούν να κάνουν συντήρηση στον εξοπλισμό τους, ή μάλλον στον εξοπλισμό που ανήκει στη Gazprom, κάτι το οποίο δεσμεύονται να πράξουν βάσει συμβολαίου, την ευθύνη δεν τη φέρει η Gazprom», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε συνέντευξή του στη ρωσική κρατική τηλεόραση, σύμφωνα με το Interfax.

«Είναι ευθύνη αυτών των πολιτικών που λαμβάνουν αποφάσεις για τις κυρώσεις», συμπλήρωσε.

Πόσο θα κρατήσει η επάρκεια φυσικού αερίου αν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα

Ο πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων της Γερμανίας, Κλάους Μούλερ, ωστόσο, τον περασμένο μήνα προειδοποίησε ότι, ακόμα και με πληρότητα κατά 95% των αποθηκών φυσικού αερίου, σε περίπτωση διακοπής των ροών από τη** Ρωσία**, η επάρκεια θα ήταν μόνο για δύο με δυόμισι μήνες. Αυτή τη στιγμή, τα γερμανικά αποθέματα ανέρχονται περίπου στο 85%.

Ο Τιερί Μπρος, καθηγητής ενέργειας στο Παρίσι, αναφέρει στο δημοσίευμα ότι, «αυτή τη στιγμή η ΕΕ βρίσκεται στην κόκκινη ζώνη, απαιτείται περαιτέρω μείωση της ζήτησης». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, πρέπει να μειωθεί ένα επιπλέον 3% της ζήτησης.

Έρχεται ο πιο δύσκολος χειμώνας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Όλα τα παραπάνω, ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα.

Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο του TIME με τίτλο: «Θα βαθύνει η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη».

Όπως σχολιάζει ο ειδικός σε θέματα ενέργειας, Λέβελιν Κινγκ, το τέλος του τρέχοντος έτους για την Ευρώπη είναι πιθανό να είναι «ο χειρότερος χειμώνας της από εκείνον στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από το 1944 έως το 1945».

Δεκάδες εμπειρογνώμονες, ανάμεσά τους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θεωρούν πλέον την πλήρη παύση των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ένα πιθανό σενάριο. Έτσι δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα το σενάριο κάποιοι πολίτες να μην έχουν καθόλου θέρμανση, ενώ κάποιοι άλλοι θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ ζεστασιάς και φαγητού.

«Οι τιμές του φυσικού αερίου ξεπέρασαν τα 3.100 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα στα μέσα Αυγούστου, μια αύξηση 610% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, όπως μετρήθηκε από την ολλανδική αγορά TTF. Σε αυτή την τιμή, πολλοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να λειτουργήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα» επισημαίνεται στο εν λόγω άρθρο. «Ως συνέπεια της αύξησης του κόστους των καυσίμων εισροών, οι τιμές αναφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη έχουν εκτιναχθεί σχεδόν 300% το 2022, σπάζοντας ρεκόρ. Συνολικά, οι τιμές της ενέργειας είναι δέκα φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο της πενταετίας» προστίθεται.

Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα, γράφει η αρθρογράφος. Η ευρωπαϊκή ήπειρος απέχει πολύ από το να είναι έτοιμη. Με ζεστό καιρό, ο εξοπλισμός ψύξης καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια, η οποία μπορεί να παράγεται από φυσικό αέριο, αιολική ή ηλιακή ενέργεια, άνθρακα, γεωθερμία, βιομάζα ή πυρηνική ενέργεια. Αντίθετα, σε κρύο καιρό -την «περίοδο θέρμανσης»- η ενέργεια αντλείται κυρίως από ορυκτά καύσιμα, ιδίως φυσικό αέριο και πετρέλαιο, επειδή τα περισσότερα συστήματα θέρμανσης εξακολουθούν να λειτουργούν με πετρέλαιο. Όπως κάθε χρόνο, η ζήτηση για φυσικό αέριο θα αυξηθεί επομένως δραματικά τον ερχόμενο χειμώνα, αναφέρεται στην κατακλείδα του άρθρου του περιοδικού TIME.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ