Οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων πρέπει να αναλύονται με ακρίβεια και να μη διαγράφονται με τον γνωστό ωχαδερφισμό που διακατέχει τις ελίτ της Αθήνας και της Λευκωσίας. Και επιμένω να ασχολούμαι με τους εκπρόσωπους των ελίτ, διότι αποτελούν μάστιγα για την Ελλάδα και την Κύπρο. Επηρεάζουν τις εκάστοτε κυβερνήσεις των δύο χωρών, και ακόμα και αν βρεθούν εκτός εξουσίας, έχουν τον τρόπο να παρεμβαίνουν κινδυνολογώντας. Το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι έχουν πέσει έξω στις προβλέψεις τους, άρα έχουν δώσει λάθος συμβουλές σε πρωθυπουργούς, υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας. Και το αποτέλεσμα το βλέπουμε όλοι.

Η Τουρκία «κατεβαίνει» προς τη Ρόδο και σε άλλα νησιά των Δωδεκανήσων και η χώρα δεν είναι οχυρωμένη. Διότι κυριαρχείται από το φοβικό σύνδρομο προς την Τουρκία, με το οποίο έχει μπολιαστεί η πλειονότητα των πολιτικών. Πόσες φορές ακούσαμε -σε ενημερώσεις υπό καθεστώς ανωνυμίας- από επώνυμους πολιτικούς μας τη φράση «τι θέλετε, να τα βάλουμε με την Τουρκία;».

Και η αμέσως επόμενη φράση κυριαρχείται από τον συμβιβασμό. Και τι σημαίνει συμβιβασμός; Να δώσουμε για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Το ξέρω ότι πρόκειται περί αρρωστημένης, στην κυριολεξία, προσέγγισης της δυσάρεστης κατάστασης που δημιουργεί η Τουρκία. Βεβαίως, οι τελευταίες δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων έχουν ξυπνήσει τους πάντες στην Αθήνα και τη Λευκωσία, διότι βρισκόμαστε ενώπιον αυτού που οι Αμερικανοί ονομάζουν «γυμνή αλήθεια». Την Τετάρτη το βράδυ, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι εμφανίστηκαν, μεταφερόμενοι με λεωφορεία, οι πρώτοι «μετανάστες» στον Εβρο, με στόχο να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα. Αλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μας προειδοποίησε ο άνθρωπος!

Οτι θα ακολουθήσει τσουνάμι «μεταναστών». Και στον Εβρο και στο Αιγαίο. Η Τουρκία χτυπά σε πολλά μέτωπα σαν να είναι υπερδύναμη, που βεβαίως δεν είναι. Οσο πολεμούσε την Κυπριακή Δημοκρατία στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, στην Αθήνα επικρατούσε μια ανακούφιση. Και αναφέρομαι σε όλες τις κυβερνήσεις. Ενας πολιτικός, με τον οποίο συζητούσα συχνά για το Κυπριακό, επιχειρηματολογώντας εναντίον μιας κακής λύσης, μου απάντησε ότι το πρόβλημα της Κύπρου πρέπει να μείνει άλυτο για να μην ενοχλεί η κατοχική δύναμη το Αιγαίο και τη Θράκη! Ομολογώ ότι ενέταξα την κουβέντα του στα επιχειρήματά μου εναντίον της κακής λύσης του Κυπριακού. Οντως, φοβερή κουβέντα από έναν ρεαλιστή. Δυστυχώς, δεν ζει πια για να του ανακοινώσω ότι η σημερινή Τουρκία ενοχλεί ταυτόχρονα την Κύπρο, το Αιγαίο, τον Εβρο, τη Συρία και τη Λιβύη. Και ότι τόσα χρόνια μετά, και ενώ γνωρίζαμε τα σχέδια της κατοχικής δύναμης, δεν έχουμε ακόμα τρόπο αντιμετώπισής της.

Το πρώτο τεστ

Γεγονός είναι ότι στην προηγούμενη επίθεση στον Εβρο η Ελλάδα απάντησε κατάλληλα και βγήκε κερδισμένη. Ηταν ένα καλό τέστ και το πέρασε θαυμάσια. Σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές μειώθηκαν. Βοήθησε σε αυτό και η πανδημία του κορονοϊού, που χτύπησε και την Τουρκία. Ο Αλλάχ δεν βοήθησε τον κ. Ερντογάν, όπως ήλπιζε. Ε

άν η εμφάνιση των «μεταναστών» στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπως ισχυρίζονται τα τουρκικά ΜΜΕ, είναι η πρώτη ένδειξη, αυτό σημαίνει πως ξεκίνησε η δεύτερη φάση της εισβολής στον Εβρο. Εάν το τουρκικό σχέδιο είναι αυτό που γνωρίζουμε, θα ακολουθήσει επίθεση και στο Αιγαίο. Οι Ενοπλες Δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση, εάν προσθέσουμε στα παραπάνω και την απόφαση της Αγκυρας να ξεκινήσει έρευνες και γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Μέχρι την περασμένη Τρίτη υπήρχε ένας εφησυχασμός στην ελληνική πλευρά και ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο. Εάν ο λόγος είναι Τα σχέδια της Αγκυρας στα ελληνοτουρκικά σύνορα και το Αιγαίο και ο ρόλος του ενημερωμένου πολίτη. για να μην ανησυχήσουν οι πολίτες που εξέρχονται από την κρίση της πανδημίας, θα έλεγα ότι θα μπορούσα να τον κατανοήσω. Αλλά δεν γνωρίζουν ότι ο ενημερωμένος πολίτης δεν πανικοβάλλεται και αντίθετα βοηθά και υποστηρίζει;

Θα φτάσουμε στην εποχή που οι Ελληνες κατέφευγαν στις ξένες πηγές για να πληροφορηθούν τι συνέβαινε στην πατρίδα τους; Ο λόγος που αντιμετώπισε η Ελλάδα την πανδημία, και μάλιστα με επιτυχία, είναι ότι η κυβέρνηση δεν είπε ποτέ ψέματα στον λαό. Η ίδια ενημέρωση, γεμάτη αλήθειες, πρέπει να επιλεγεί και για την κρίση που προκαλεί η Τουρκία. Πάντα πίστευα ότι η κατοχική δύναμη δεν θα τολμήσει ποτέ να επιτεθεί στην Ελλάδα λόγω της σχέσης των δύο χωρών με το ΝΑΤΟ. Πια πιστεύω ότι στην Τουρκία χάθηκε η λογική και η ηγεσία της κυριαρχείται από σχιζοφρένεια.

Ξεχνούν ότι όταν ανοίγει η πόρτα του φρενοκομείου μπορεί να σαρώσει και τους ίδιους. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια του συμβιβασμού, διότι θα χάσει έδαφος. Αρα οι επιλογές του πρωθυπουργού είναι μηδενικές. Είναι υποχρεωμένος να προστατεύσει την εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα της Ελλάδας και τον ελληνικό λαό. Οπως το έκανε τον περασμένο Μάρτιο στον Εβρο, όπως το έπραξε με την πανδημία. Είναι και μια ευκαιρία να τελειώνει ο πενταετής εκβιασμός μέσω των «μεταναστών» που χρησιμοποιεί η Τουρκία στη Λιβύη και τη Συρία, και θα χρησιμοποιήσει ξανά στον Εβρο και στο Αιγαίο. Η κυβέρνηση πρέπει να αντέξει και αυτή την άνανδρη επίθεση της Τουρκίας και να θωρακίσει, επιτέλους, για πάντα τη χώρα. Εάν η απόφαση είναι η ορθή και πατριωτική, ο λαός θα ακολουθήσει οπωσδήποτε.