Την έξοδό της από τη γειτονική μας Τουρκία φαίνεται να εξετάζει η τράπεζα HSBC, στο πλαίσιο της συρρίκνωσης που επιχειρεί ώστε να περιστείλει τις δαπάνες της, μεταδίδει σε αποκλειστικό του δημοσίευμα το Reuters, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.

Οπως επισημαίνεται, ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός επιδιώκει να πωλήσει ή να περιορίσει δραστικά τη λειτουργία του και σε άλλες αγορές όπου αναπτύσσει δραστηριότητα, όπως η Αρμενία, το Ομάν και η Ελλάδα.

Αφού του έγινε σχετική ερώτηση, εκπρόσωπος της τράπεζας απέφυγε να προβεί σε οποιονδήποτε σχολιασμό. Σε κάθε περίπτωση, η τράπεζα, εάν βρει αγοραστή, θα προβεί σε πώληση, προσθέτοντας πως δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση.

Η φυγή της HSBC από την Τουρκία, όπου επιχειρεί από το 1990, θα αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες και πιο ηχηρές εξόδους που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη γείτονα.

Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως η HSBC έχει ήδη μειώσει την παρουσία της από 315 υποκαταστήματα και περίπου 6.000 υπαλλήλους το 2013 σε περίπου 80 υποκαταστήματα και 2.000 υπαλλήλους τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με μία από τις πηγές.

Αν μη τι άλλο, η τουρκική αγορά προβλημάτισε ιδιαίτερα την HSBC τα τελευταία χρόνια, αθώς η μεταβλητότητα της λίρας και τα οικονομικά προβλήματα έχουν πλήξει τις αποδόσεις της, με την τράπεζα να καταγράφει αύξηση των αναμενόμενων ζημιών από δάνεια στην ετήσια έκθεση του 2018.

Μάλιστα, η συναλλαγματική κρίση του 2018 βύθισε την τιμή της τουρκικής λίρας περίπου κατά 30%, οδηγώντας την οικονομία της Τουρκίας σε ύφεση, που ώθησε την κυβέρνηση να ασκήσει έντονη πίεση στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο προσωρινός γενικός διευθυντής της HSBC, Noel Quinn, αναμένεται να ανακοινώσει τα μέτρα περικοπής του κόστους κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας και της παρουσίασης της νέας στρατηγικής της στις 18 Φεβρουαρίου.

Ο Quinn είναι μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του CEO της τράπεζας υπό την προεδρία του Mark Tucker, ωστόσο η θέση θα μπορούσε να καταλήξει και σε κάποιον εξωτερικό υποψήφιο.