Η ΛΑ.ΣΥ. Χανίων και Αποκορώνου για την διασύνδεση Χανίων – Δαμάστας

Η ΛΑ.ΣΥ. Χανίων και Αποκορώνου για την διασύνδεση Χανίων – Δαμάστας

Οι Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Χανίων και Αποκορώνου από κοινού δηλώνουμε την ξεκάθαρη εναντίωσή μας στην μελέτη που παρουσιάστηκε από τον ΑΔΜΗΕ Α.Ε και προβλέπει την ηλεκτρική διασύνδεση του υφιστάμενου υποσταθμού στην Ξυλοκαμάρα Χανίων στον υπό κατασκευή υποσταθμό στην Δαμάστα Μαλεβιζίου.

Η συγκεκριμένη ηλεκτρική διασύνδεση προβλέπει την εγκατάσταση πυλώνων φαραωνικού τύπου (400τμ βάση, 35μ ύψος) που ακολουθεί τη διαδρομή Νεροκούρου, Τσικαλαριά , Κεραμιά, Καρές, Μελιδόνι, Φρε, Τζιτζιφέ (Βόθωνας), Αχατζικιά, Αρεβίτης, Εμπρόσνερο, Κλίμα Αλίκαμπου (πάνω στο μνημείο της Μεταπολιτευτικής Επανάστασης), Μαθές, κάμπος Γεωργιούπολης- Δραμίων μέσα στους οικισμούς με τουριστικές και αγροτικές κατοικίες, (παραβλέποντας κι αυτό το ΣΧΟΟΑΠ Γεωργιούπολης), Κάστελλο, Πάτημα και εισέρχεται στο νομό Ρεθύμνης.

Η γραμμή υψηλής τάσης Χανιά – Δαμάστα έχει, ξεκάθαρα, κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις λαϊκές ανάγκες για φθηνό ρεύμα, προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων. Το έργο προγραμματίζεται στα πλαίσια της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης και για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των πράσινων επενδυτών για μεταφορά της παραγόμενης Ενέργειας, για την ικανοποίηση των συμφερόντων των ενεργειακών κολοσσών που απομυζούν τον τόπο και τον λαό. Απευθύνεται στις ανάγκες και των μελλοντικών επενδυτών ΑΠΕ που περιμένουν τη …σειρά τους στα κέρδη, αφού με την ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού ξεκλείδωσε η επέκταση νέων επενδύσεων.

Μεγαλύτερη απόδειξη για αυτό αποτελεί και η «προχειρότητα» της μελέτης να παίρνει υπόψη της την ανάπτυξη των οικισμών του 1980, και συχνά, να περνά σε απόσταση μικρότερη των 150 μέτρων από τους οικισμούς αλλά και δίπλα από κατοικίες εκτός οικισμού, αποδεικνύει ότι η προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού μας έρχεται σε δεύτερη μοίρα μπροστά στα υπερκέρδη των ομίλων της ενέργειας.

Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες αφού δίνει το δικαίωμα, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων της ενέργειας να σχεδιαστούν έργα που επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Ο ΑΔΜΗΕ A.E. δεν ενδιαφέρεται για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων λόγω της εκπομπής ισχυρής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, ούτε για το ότι οι κάτοικοι θα αναγκαστούν να αναζητήσουν αλλού κατοικίες και οικονομική δραστηριότητα, εγκαταλείποντας τις προγονικές τους εστίες κατεστραμμένοι οικονομικά.

Το μόνο που αποδεικνύει η εν λόγω μελέτη είναι ότι η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού μας αποτελεί «κόστος» χωρίς το αντίστοιχο οικονομικό «όφελος» για τους ομίλους της ενέργειας.

Να σημειωθεί ότι τα κέρδη των πέντε ομίλων που κυριαρχούν στον τομέα της ενέργειας, (ελέγχοντας το 90% της εγχώριας παραγωγής) το 2022 ήταν 1,6δις με αύξηση +50% έναντι του προηγούμενου έτους.

Αποκαλυπτικό είναι ότι την ίδια στιγμή που κόβονται ρεύματα, οι αγρότες είναι στα μπλόκα και λόγω του αυξημένου κόστους στο ρεύμα, να σχεδιάζονται τέτοιες επενδύσεις!

Η Λαϊκή Συσπείρωση θα στηρίξει τον δίκαιο αγώνα του Χανιώτικου και του Αποκορωνιώτικου λαού και των φορέων του, ενάντια στην ορμητική επίθεση των ενεργειακών επιχειρηματικών ομίλων στον τόπο μας.

ΟΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Αποκορώνου:
Μελισσάκης Νικήτας
Ζώης Σταύρος

Χανίων:
Λουτσέτης Μπάμπης
Κλωνιζάκης Μιλτιάδης
Μακρέας Δημήτρης
Μπομπολάκης Φώτης