Η Ν.Ε. Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το Π.Δ. 129

Η Νομαρχιακή επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στέκεται καταφανώς απέναντι στο απαράδεκτο Π.Δ. που αφορά τον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων που μηδενίζει την αξία χιλιάδων οικοπέδων, μετατρέποντας τα σε αγροτεμάχια, απαξιώνοντας έτσι την περιουσία του μικροϊδιοκτήτη.

Βρισκόμαστε στη μεγαλύτερη στεγαστική κρίση της Μεταπολιτευτικής Ελλάδας και η κυβέρνηση επιλέγει την επιδείνωση της κατάστασης. Μετά το φιάσκο των προγραμμάτων “Σπίτι μου” 1 & 2, το νέο προεδρικό διάταγμα 129/2025 βάζει ταφόπλακα στη μικρή ιδιοκτησία.
Με το πρόσχημα της προστασίας του Περιβάλλοντος, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επανακαθορίζει τα κριτήρια δόμησης και τις χρήσεις γης στο διάσπαρτο των οικισμών, καθιστώντας “άχρηστα” τα οικόπεδα με έκταση μικρότερη των 2.000 τ.μ.. Συγκεκριμένα, οικόπεδα με δικαίωμα δόμησης μέχρι πρόσφατα, πλέον θεωρούνται αγροτεμάχια, με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς όπως τα Τεχνικά Επιμελητήρια να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις αστοχίες και τις ελλείψεις του συγκεκριμένου διατάγματος, πράγμα που θα οδηγήσει σε σύγχυση και κοινωνική αναταραχή. Δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε το κίνητρο και τη σκοπιμότητα της στοχοποίησης και της υποβάθμισης της μικρής ιδιοκτησίας για ακόμη μία φορά από την κυβέρνηση, ενώ προβληματισμό προκαλεί η παντελής έλλειψη διαβούλευσης με φορείς και τοπικές κοινωνίες.
Είτε κάποιος κληρονόμησε οικόπεδα στο διάσπαρτο οικισμών, είτε αγόρασε με την προοπτική της επένδυσης και της ανέγερσης κατοικίας στο μέλλον, θα δει την αξία της περιουσίας του να εξανεμίζεται. Η απώλεια της οικοδομησιμότητας επανακαθορίζει την αξία των (εσχάτως) αγροτεμαχίων, μειώνοντάς την κατά περισσότερο από 90%.
Θυμίζει κατά πολύ την πρόσφατη απόφαση για τα οικόπεδα εκτός οικισμού κάτω των 4.000 τ.μ., που επίσης έχασαν τη δυνατότητα δόμησης. Οι ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να εκδώσουν οικοδομικές άδειες και να χτίσουν με το ζόρι πριν τα οικόπεδά τους χάσουν την αξία τους. Όσοι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα τα “σκότωσαν” για να σώσουν ότι σώζεται, ενώ αρκετοί δεν συνειδητοποίησαν τις αλλαγές και κατέληξαν με χωράφια.
Πρόκειται για μία κατάφορη αδικία, που βάζει στο στόχαστρο τους μικρότερους οικισμούς, αναγκάζοντας τους πολίτες να στραφούν σε αγορά κατοικιών ή οικοδόμηση στα αστικά κέντρα. Είναι δεδομένο ένα πλήγμα για όλους όσους σκέφτονται να επιστρέψουν στην ύπαιθρο, αναζητώντας μία εναλλακτική ποιότητα ζωής πιο κοντά στη φύση. Έτσι, οι πολίτες οδηγούνται στις πόλεις, που ήδη αδυνατούν να καλύψουν την ανάγκη για στέγαση, ενώ ακόμα και η επανενεργοποίηση της οικοδομής τα τελευταία χρόνια αδυνατεί να καλύψει την αυξημένη ζήτηση. Αυτό αναμένεται να οξύνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα με τις αυξημένες τιμές ενοικίων, αλλά και το κόστος αγοράς κατοικίας. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που ήδη παρατηρείται και μας επιβαρύνει, όμως λόγω της νέας απόφασης θα είναι πιο έντονο στο μέλλον. Ταυτόχρονα, περιορίζονται σημαντικά οι προοπτικές ανάπτυξης και επενδύσεων στα χωριά και τους μικρούς οικισμούς. Είναι δεδομένη η απώλεια της εμπιστοσύνης και από ξένους μικροεπενδυτές, που βλέπουν την ελληνική κυβέρνηση να βάζει όλο και περισσότερα εμπόδια στην δόμηση. Οι επενδυτές θα στραφούν σε αγορές κατοικιών στα αστικά κέντρα, κάτι που επαναφέρει στη συζήτηση το ζήτημα της στέγασης και της αύξησης του κόστους κατοικίας.
Παράλληλα, με πολλούς μικρούς οικισμούς, ο νομός Χανίων πλήττεται σημαντικά από αυτή την απόφαση.Όλοι οι οικισμοί του νομού Χανίων επηρεάζονται άμεσα από το προεδρικό διάταγμα εκτός από 7 περιαστικούς (Κουνουπιδιανά, Μουρνιές, Γαλατάς, Δαράτσο, Νεροκούρου, Βαμβακόπουλο, Περιβόλια, Αγία Μαρίνα).
Όλες οι υπόλοιπες περιοχές οδηγούνται σε απαξίωση, αφού κανείς δεν θα μπορεί να χτίσει έξω από τα αυστηρά όρια των οικισμών.
Είναι ξεκάθαρο ποιοι πλήττονται από αυτό το προεδρικό διάταγμα. Μικροί ιδιοκτήτες θα δουν ακόμα μία φορά την περιουσία τους να μειώνεται εν μία νυκτί. Ποιος όμως θα είναι εκείνος που θα ωφεληθεί; Πως θα μπορούν να αξιοποιηθούν όλα εκείνα τα οικόπεδα, που πλέον είναι αγροτεμάχια; Τι παραθυράκια θα αφήσει η κυβέρνηση για αξιοποίηση της εν λόγω γης;Ποια είναι άραγε εκείνα τα «οργανωμένα συμφέροντα» τα οποία θα χρησιμοποιήσουν ενδεχομένως τις συγκεκριμένες μεθοδεύσεις και θα διαμορφώσουν εκείνες τις συνθήκες που θα τους επιτρέψουν την χρήση εκτάσεων που θα προκύψουν από την κοψοχρονιά μαζική αγορά «άχρηστων» πλεον γεωτεμαχίων;
Όποια και αν είναι αυτά, το δεδομένο είναι πως δεν θα είναι προς των συμφέρον του απλού κόσμου. Θα είναι προς το όφελος εκείνων, που θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν πολλά “άχρηστα” κομμάτια γης από απογοητευμένους ιδιοκτήτες. Η συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια των λίγων, εκείνων που έχουν το κεφάλαιο, ακόμα μια φορά μπροστά στα μάτια μας.Κάτι αντίστοιχο είδαμε και με το Ν4759/2020, που δίνει το δικαίωμα δημιουργίας σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων με υπερτετραπλάσια δόμηση. Στην παρούσα φάση, βλέπουμε αλλαγές στην αρτιότητα σε πλήθος μικρών και πολύ μικρών οικοπέδων, μικρότερα των 150τμ ή μικρότερα των 300τμ προ του 1979 ή μικρότερα των 500τμ προ του 1981, ενώ το προηγούμενο προεδρικό διάταγμα ανέφερε ότι οικόπεδα προ του 1985 ήταν άρτια σε οποιοδήποτε εμβαδόν. Μία τροποποίηση, που δεν αναφέρεται σε καμία απόφαση του ΣτΕ.
Τίποτα πια δεν θα μας προκαλέσει έκπληξη, μετά από όλα όσα έχουμε δει τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο κόσμος πρέπει να αντισταθεί και να αντιδράσει σε μία αυθαίρετη “δήμευση” της περιουσίας του μπροστά στα μάτια του. Να σταθούμε εμπόδιο στην συνεχόμενη προσβολή της αξιοπρέπειας μας. Να αντισταθούμε μαζικά απέναντι σε κάθε προσπάθεια απαξίωσης της περιουσίας μας ανατρέποντας τα σχέδια τους.