«Κάνει πολύ μεγάλο λάθος ο κ. Σαμαράς», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Μιλώντας στο OPEN, αναφερόμενη στην τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά, σχετικά με την εξωτερική πολιτική της χώρας, η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε:

«Ο κ. Σαμαράς τάσσεται εναντίον του διαλόγου με την Τουρκία. Κατά τη γνώμη μου κάνει πάρα πολύ μεγάλο λάθος. Με τους Τούρκους οφείλουμε να διαλεγόμαστε μέχρι τελικής κουβέντας. Εδώ διαλέγονται οι Ρώσοι με τους Ουκρανούς που σκοτώνονται κάθε μέρα. Δεν σταματάς ποτέ τον διάλογο. Από κει και πέρα υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα οι οποίοι διαφωνούν με αυτό, σέβομαι τη γνώμη τους, απλώς διαφωνώ ριζικά. Δεν υπάρχει καμία ελληνική κυβέρνηση, ούτε η κυβέρνηση Σαμαρά, που να έκοψε αυτό τον διάλογο».

Στην αναφορά του κ. Σαμαρά ότι κάποιοι ονειρεύονται να έχουμε «Πρέσπες του Αιγαίου», η κ. Μπακογιάννη είπε: «Ελάτε τώρα, να χαρείτε. Και ο κ. Σαμαράς ξέρει πολύ καλά ποιες είναι οι πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και πώς αυτές έχουν υποστηριχτεί στο παρελθόν. Έχει πολύ μεγάλη σημασία μία εξωτερική πολιτική να είναι σταθερή και αποτελεσματική».

«Ο πατριωτισμός δεν εξαγγέλλεται, αποδεικνύεται στην πράξη», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν την Τουρκία στη Δύση»

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της WSJ, σύμφωνα με το οποίο ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την αναβάθμιση του τουρκικού στόλου των F-16, η Ντόρα Μπακογάννη σημείωσε: «Είναι μία μεγάλη χώρα που συνορεύει με ευαίσθητες και δύσκολες περιοχές. Οι Αμερικανοί κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν κοντά στη Δύση την Τουρκία, ειδικά αυτή την εποχή».

Πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλη ενόχληση στην Τουρκία για το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τον διάλογο με τη γείτονα χώρα.