Τα πάνω κάτω έχει φέρει η συμφωνία θαλασσίων συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης εμπλέκοντας φυσικά μετά την Ελλάδα, την Αίγυπτο αλλά και την Γαλλία, η οποία έχει και αυτή τεράστια συμφέροντα στην λιβυκή έρημο.
Χθες μάλιστα ο Μακρόν έστειλε σαφές μήνυμα στην Άγκυρα.
Το μήνυμα Γαλλίας-Αιγύπτου
Ο υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry και ο Γάλλος ομόλογός του Jean-Yves Le Drian επέκριναν με σφοδρότητα τα δύο μνημόνια συμφωνίας που υπεγράφησαν την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της αποκαλούμενης κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας της Λιβύης και της Τουρκίας, με τα οποία οι Τούρκοι προσπαθούν να οριοθετήσουν τα δικά τους θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο, ενώ υπογράφηκε και συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειας μεταξύ των δύο πλευρών, που δίνει δυνατότητα να πατήσουν πόδι» οι νεο-Οθωμανοί στην Λιβύη.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία, οι δύο ΥΠΕΞ δήλωσαν ότι οι συμφωνίες αυτές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη.
Και οι δύο υπογράμμισαν τη σημασία της επίτευξης μιας συνολικής πολιτικής διευθέτησης για την κρίση στην Λιβύη, την υποστήριξη των θεσμών του κράτους της Λιβύης και του εκλεγμένου κοινοβουλίου, με την παροχή βοήθειας στην χώρα για την εξάλειψη της τρομοκρατίας, τον τερματισμό της στρατιωτικής σύγκρουσης και την προετοιμασία ελεύθερων εκλογών.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης τη συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου και Γαλλίας και τις σταθερές σχέσεις συμφωνώντας σχετικά με τη σημασία της διατήρησης των διαβουλεύσεων και του συντονισμού, για την περαιτέρω προώθηση όλων των ζητημάτων, ιδίως στον αμυντικό, οικονομικό, εμπορικό και επενδυτικό τομέα.
Ο Γάλλος υπουργός κάλεσε τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ να επισκεφθεί τη Γαλλία τις επόμενες εβδομάδες για περισσότερες διμερείς συνομιλίες με κύριο θέμα φυσικά το ζήτημα στην Α.Μεσόγειο.
Israel follows with concern recent steps taken by Turkey in the Mediterranean.
Ignoring customary international laws of the sea can jeopardize peace and stability in the area.
Israel reiterates its full support and solidarity with Greece in its maritime zones and its opposition to any attempt to violate these rights. Israel attaches great importance to its partnership with Greece.4338:01 PM - Dec 4, 2019
211 people are talking about this
Επίσης χθες και το Ισραήλ επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή του και την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα. δικαιωμάτων. «Το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία του με την Ελλάδα», ανέφερε με νόημα το ισραηλινό ΥΠΕΞ.
Μιλάμε όμως για ανακοινώσεις προς το παρόν από παντού υπέρ της Ελλάδος, αλλά αναμένουμε ακόμα πιο απτή συμπαράσταση διότι από λόγια έχουμε “χορτάσει”.
Όσο για το ΝΑΤΟ, υπενθυμίζουμε ότι ο Γενικός Γραμματέας Γ.Στόλτεμπεργκ προχθές στο Λονδίνο κάλεσε ουσιαστικά Ελλάδα και Τουρκία να συζητήσουν τα διμερή θέματα τους, (εννοεί την πρόθεση ανακήρυξης ΑΟΖ εντός ελληνικής ΑΟΖ, εξαφανίζοντας νησιά μας), ωσάν να πρόκειται για ένα ζήτημα ρουτίνας.
Με τέτοια αντιμετώπιση νομίζουμε ότι οι δηλώσεις του Γαλου προέδρου Μακρόν για «εγκεφαλικό νεκρό ΝΑΤΟ», έχουν απόλυτη ισχύ.
Σήμερα η τουρκική βουλή θα επικυρώσει τις συμφωνίες Λιβύης και Τουρκίας, ενώ αναμένουμε εξελίξεις το επόμενο διάστημα από πλευράς Τουρκίας, με δεδομένη την πρόθεση αποστολής πλοίου ερευνών στην περιοχή της Α.Μεσογείου, στο οποίο η Ελλάδα μπορεί και θα αντιδράσει αναλόγως.
Κρίσιμες στιγμές για την Α.Μεσόγειο: Απελαύνεται αύριο ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα – Κορυφώνεται η διπλωματική κρίση
Ιδιαίτερα κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες μέρες για την περιοχή μας, καθώς με την αυριανή λήξη του ελληνικού τελεσίγραφου προς τον Λίβυο πρέσβη, η Αθήνα αναμένεται να προχωρήσει στην απέλασή του. Μετά το αδιέξοδο στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν και τις σφοδρές αντιδράσεις για το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης, όλα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά.
Στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης στην Ελλάδα αναμένεται να προχωρήσει η Αθήνα μετά την άρνησή του να παραδώσει το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα.
Πιο αναλυτικά, η προθεσμία που είχε δοθεί στον Λίβυο πρέσβη από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ώστε να παρουσιάσει στην ελληνική πλευρά την συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης εκπνέει την Παρασκευή και το γεγονός πως το κείμενο του μνημονίου δεν παραδόθηκε στο ελληνικό ΥΠΕΞ δια της επίσημης διπλωματικής οδού, αναμένεται να προκαλέσει την απέλαση του Λίβυου επιτετραμμένου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρέσβης της αφρικανικής χώρας αναμένεται να κληθεί αύριο Παρασκευή στο υπουργείο Εξωτερικών όπου θα του εξηγηθούν οι λόγοι της απέλασής του από την Ελλάδα και θα του δοθεί διορία δύο ημερών ώστε να εγκαταλείψει την χώρα, αφού στο μεταξύ θα έχει χαρακτηριστεί persona non grata από την ελληνική κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται πως μόλις επιβεβαιώθηκε η σύναψη της συμφωνίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, ο Λίβυος διπλωμάτης εκλήθη εσπευσμένα στο ελληνικό ΥΠΕΞ όπου του εκφράστηκε η έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς, με τον Νίκο Δένδια να του απευθύνει τελεσίγραφο ώστε να γνωστοποιήσει το περιεχόμενο του μνημονίου, ειδάλλως θα αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές Αρχές ως ανεπιθύμητος στη χώρα.
Γαλλία & Άγκυρα σε «αιώνια» σύγκρουση – Ερντογάν προς Μακρόν: «Δεν έχεις κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνεις»
Παρίσι και Άγκυρα έχουν μετατραπεί σε «αιώνιοι» εχθροί, σε διπλωματικό επίπεδο τουλάχιστον, καθώς οι γαλλικές παρεμβάσεις για την άνομη προκλητικότητα της Τουρκίας συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, και η υπεράσπιση ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων – λόγω των γαλλικών συμφερόντων φυσικά – ενισχύεται συνεχώς.
Γαλλία και Γερμανία έθεσαν επίμονα το θέμα της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη κατά την τετραμερή στο Λονδίνο δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας πως ρώτησε την Γαλλία η οποία επέμενε παρά τις διευκρινίσεις του ίδιου «γιατί επιμένει τόσο τη στιγμή που δεν είναι εγγυήτρια δύναμη».
Ο Ερντογάν είναι έξαλλος με τους Γάλλους, οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία επισημαίνουν την αυταρχική – έως και εγκληματική – φύση του τουρκικού καθεστώτος, αρχικά στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και της Βόρειας Συρίας, και πλέον στη Λιβύη, όπου μια νέα «Πηγή Ειρήνης» είναι έτοιμοι να ξεσπάσει.
Καταφέρθηκε ακόμη και κατά της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα ο Ερντογάν είπε «αυτοί παρακολουθούν από τις κερκίδες κι εμείς παίζουμε ποδόσφαιρο στο γήπεδο».
Σε δηλώσεις του από το Λονδίνο στους Τούρκους δημοσιογράφους, είπε ότι το μνημόνιο συνεννόησης με τη Λιβύη το υπέγραψε με τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.
«Αυτή τη στιγμή οι φίλοι μας το διαβίβασαν στη Βουλή και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Αφού περάσει από την βουλή και γίνει ταχέως αυτό το βήμα θα έχει τεθεί πλέον σε ισχύ», ανέφερε. Αλλά, πρόσθεσε, «ασφαλώς η απέναντι πλευρά είναι αντίθετη. Εκείνοι που διεκδικούν δικαιώματα σε αυτά που δεν έχουν δικαιώματα σε τέτοια κατάσταση ασφαλώς βρίσκουν δυσκολίες».
Ασφαλώς, είπε, «όπως είναι ενοχλημένες κυρίως Ελλάδα αλλά και η Αίγυπτος, η ελληνοκυπριακή διοίκηση στη νότια Κύπρο (όπως είπε αναφερόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία) και το Ισραήλ, ενθαρρύνουν και την ΕΕ».
«Τώρα στην τετραμερή και η Γαλλία και η Γερμανία επέμειναν σε αυτό το θέμα. Εμείς κάνανε τις απαραίτητες δηλώσεις αλλά δυστυχώς η ενόχληση της Γαλλίας εξακολούθησε».
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως απευθυνόμενος στον Γάλλο Πρόεδρο τον ρώτησε: «Εσύ γιατί επιμένεις τόσο πολύ γι αυτό; Έχεις δικαίωμα εσύ εδώ; Εδώ εγγυήτριες χώρες είναι η Τουρκία, η Ελλάδα, η Βρετανία. Εσύ από που μπαίνεις εδώ; Εμείς εδώ χρησιμοποιούμε το δικαίωμά μας ως εγγυήτριες χώρες. Εκεί έχουμε ομογενείς μας και είμαστε με το μέρος των ομογενών μας. Επομένως θα εργαστούμε μέχρι τέλους για να προστατεύσουμε και τα δικά τους συμφέροντα. Δεν τίθεται θέμα να τους αποποιηθούμε».
Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή το δίκιο βρίσκει το δρόμο του» και αυτό τους ενοχλεί. «Αλλά όλη η ιστορία είναι εδώ. Τώρα βλέπετε κάποιοι έχουν προσεγγίσεις όπως ‘αποσυρθείτε από εκεί, μην μένετε εδώ, διαφορετικά θα τα στείλουμε στην πατρίδα σας’. Εμείς εδώ θα προστατεύσουμε το δίκαιο των ομογενών μας», επανέλαβε.
Αναφερόμενος στην συμφωνία με τη Λιβύη, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι με αυτό το βήμα κάποιοι λένε ψέματα. «Εκτοξεύουν ηλιθιότητες του τύπου ότι δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του τουρκικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP ότι η συμφωνία αυτή θα προκαλέσει νέες συζητήσεις, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε «πολύ σωστά το είπε».
«Ασφαλώς και θα προκαλέσει νέες συζητήσεις. Ο χρόνος κυλάει σαν το νερό. Όλα αυτά τα κείμενα συμφωνίας θα ονομάζονται συμφωνίες ή μνημόνια; Όλα αυτά πρέπει να επικαιροποιηθούν. Αυτοί δεν ξέρουν καν ποιος έχει την πιο μεγάλη ακτογραμμή στην Μεσόγειο. Θα το μάθουν και αυτό. Να μας συγχωρέσουν αλλά υπάρχουν αυτοί οι “Μεσιέ’ που πηγαινοέρχονται, η χώρα τράβηξε πολλά από αυτούς», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.
pentapostagma.gr