Τη «γραμμή» της σκληρής κριτικής εναντίον της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού αξιοποιεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ την ίδια στιγμή η αντιπολιτευτική τακτική του ΚΙΝΑΛ υπό το νέο αρχηγό καταγράφει σημαντική άνοδο του κόμματος σε όλα τα τελευταία γκάλοπ.

Η δε δυναμική δεύτερου κόμματος που φαίνεται ότι αποκτά η Χαριλάου Τρικούπη με την τακτική αποδόμησης της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας «στριμώχνει» δημοσκοπικά την Κουμουνδούρου, που απαντά με σφοδρές επιθέσεις και το επαναλαμβανόμενο αίτημα προς το Μέγαρο Μαξίμου για πρόωρες εκλογές. Με την έλευση της κακοκαιρίας «Ελπίς» και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ ναι μεν απέφυγε να ζητήσει παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών, ωστόσο έμεινε σταθερά και συνέχισε το σφυροκόπημα, επιχειρώντας να αναδείξει την «κραυγαλέα προχειρότητα» όσον αφορά τη διαχείριση των μεγάλων κρίσεων.

Slide17.jpgSlide19.jpg
Ο ίδιος ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κινήθηκε προς ένα πολιτικό μπρα ντε φερ με τον πρωθυπουργό κατηγορώντας για πλήρη αδυναμία το «επιτελικό κράτος», ωστόσο στήριξε την ανάγκη στήριξης του αρμόδιου υπουργείου Κλιματικής Κρίσης υπό τον κ. Στυλιανίδη υπενθυμίζοντας την πρόταση που είχε προ μηνών κάνει το κόμμα του. «Είναι η ώρα το αρμόδιο Υπουργείο, να γίνει ένα πραγματικό στρατηγείο, όπως έχουμε ήδη προτείνει. Ένα ενιαίο κέντρο σχεδιασμού, συντονισμού και διαχείρισης κάθε φυσικής καταστροφής, με αναβαθμισμένα σχέδια πολιτικής προστασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Ανδρουλάκης, τονίζοντας μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο ότι «ο κ. Μητσοτάκης, δεν πήρε κανένα μάθημα από όσα έχουν προηγηθεί τα χρόνια της διακυβέρνησής του, συνεχίζοντας την πάγια τακτική να μετατοπίζει τις ευθύνες του σε άλλους παράγοντες». Κατηγόρησε ειδικότερα τον πρωθυπουργό ότι ζητά συγγνώμη κατόπιν εορτής, αλλά πρόκειται για μισή συγγνώμη, γιατί εκτός από τους εγκλωβισμένους στην Αττική Οδό, δεν είπε λέξη για όσους έμειναν και παραμένουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση, αλλά και τους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Για τον κ. Ανδρουλάκη το «επιτελικό κράτος» είναι απλώς η υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο Μέγαρο Μαξίμου που κάθε άλλο παρά ενισχύει την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής μηχανής σε δύσκολες καταστάσεις. «Δε νοείται σύγχρονη χώρα, να δείχνει πιο ανέτοιμη μετά από τόσες κρίσεις», επισημαίνει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δίνοντας την σκυτάλη των επιθέσεων σε βουλευτές και στελέχη του κόμματος για την τεκμηρίωση της αντιπολιτευτικής ρητορικής ανά τομέα. Στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί σήμερα και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στην Ολομέλεια με αφορμή την συζήτηση για το νέο αναπτυξιακό νόμο.

Η Χαριλάου Τρικούπη κατηγορεί συγκεκριμένα την κυβέρνηση ότι κατά την έλευση της κακοκαιρίας εμφανίστηκε χωρίς σχέδιο όσον αφορά τη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ότι παρά τις έγκαιρες προβλέψεις και προειδοποιήσεις της ΕΜΥ για τα επερχόμενα καιρικά φαινόμενα η παράλυση του κρατικού μηχανισμού προκάλεσε κυκλοφοριακό και όχι μόνο χάος, ότι απέτυχε στον συντονισμό και τη συνεργασία με την αυτοδιοίκηση κι ότι δεν φρόντισε για την κάλυψη των υποχρεώσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Αφού κατάφερε να παραμείνουν κλειστοί οι δρόμοι και η εφοδιαστική αλυσίδα για άλλη μια μέρα, ανακοίνωσε τριήμερη ουσιαστικά αργία για το σύνολο των δραστηριοτήτων Καθώς λοιπόν δεν υπάρχουν «λεφτόδενδρα», θα θέλαμε να μας ενημερώσει, πώς θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στους εργαζόμενους και τους πελάτες τους; Μήπως το επιτελικό κράτος έχει συμπεριλάβει και τον εαυτό του στην τριήμερη αργία;», ρωτούν με νόημα στελέχη του ΚΙΝΑΛ αφήνοντας αιχμές και για την τακτική που ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με τα «λεφτόδενδρα».

Για τα γκάλοπ πάντως η Χαριλάου Τρικούπη προτιμά το «ουδέν σχόλιο», παρότι όλα τα στελέχη εμφανίζονται αισιόδοξα για την έκβαση της μάχης με στόχο την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στις εθνικές εκλογές. «Κάθε μέρα και ένα βήμα», τονίζει στενός συνεργάτης του κ Ανδρουλάκη θέλοντας να πείσει τους συνομιλητές του ότι «παραμένουμε «προσγειωμένοι παρά την άνοδο των ποσοστών μας στις δημοσκοπήσεις».

Η χθεσινή εν τω μεταξύ δημοσκόπηση της Abacus ήταν η πρώτη που εμφανίζει το ΚΙΝΑΛ να παλεύει στα ίσια για την δεύτερη θέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η διαφορά της μισής μονάδας στην πρόθεση ψήφου είναι πολύ κάτω από τα όρια του στατιστικού λάθους. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ως «θέμα» για το κόμμα του, με πολύ υψηλό ποσοστό αρνητικών γνωμών, που φτάνουν στο 57%.
Slide12.jpg
Από την άλλη πλευρά, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρότι προηγείται του Αλέξη Τσίπρα στην δημοφιλία - με 17% έναντι 13% - εμφανίζεται με πολύ υψηλά ποσοστά ουδέτερων γνωμών, πράγμα που, όπως σημειώνει η Abacus, καταγράφει μία «καλή διάθεση» των πολιτών (κυρίως ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ) απέναντί του , χωρίς ωστόσο να έχουν κατασταλάξει στις επιλογές τους.
Slide13.jpg
Στο ίδιο γκάλοπ σημειώνεται επίσης μεγάλη δημοσκοπική διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ , αν και είχε ολοκληρωθεί πριν από την έλευση της κακοκαιρίας «Ελπίς». Η εταιρεία ωστόσο έσπευσε να μετρήσει την αντίδραση της κοινής γνώμης στην διαχείρισή από την πλευρά της κυβέρνησης, με σημερινή μέτρηση - και το αποτέλεσμα είναι ενδεικτικό , αφού το 80% εκφράζει αρνητική άποψη για τους χειρισμούς και τον βαθμό ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού.

«Ο πανικός του κ. Μητσοτάκη είναι γνωστός και δεν κρύβεται. Το ίδιο και η επιρροή του στα ΜΜΕ», εκτίμησε με ανακοίνωσή του -με αφορμή τη δημοσκόπηση- ο ΣΥΡΙΖΑ. Και συνέχισε επικαλούμενος τους πολίτες «που τους έχουν πάρει χαμπάρι» ότι:

«Είχαμε όμως την αίσθηση ότι στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha θα κρατούσαν τουλάχιστον τα προσχήματα και θα προστάτευαν το κύρος του καναλιού. Πέσαμε έξω.

Τη μέρα που η Αττική και αρκετές περιοχές της πατρίδας μας μετρούν ακόμη τις πληγές τους και η χώρα καταγράφει ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ με 118 θανάτους, έκριναν σκόπιμο να επιστρατεύσουν πρωτοεμφανιζόμενη δημοσκοπική εταιρεία και έναν πρώην πολιτευτή στο Ποτάμι, για να συνεχίσουν το γνωστό έργο της δημοσκοπικής περίθαλψης των κυβερνητικών τραυμάτων.

Μόνο που όλο αυτό άρχισε πια να γίνεται κουραστικό και γυρνάει μπούμερανγκ.

Οι πολίτες τους έχουν πάρει χαμπάρι».

**[Ειδήσεις σήμερα:

](https://www.protothema.gr/oles-oi-eidiseis/)[Κολλημένα στο χιόνι 300 αυτοκίνητα στην Αττική Οδό, φαντάροι φτυαρίζουν στο οδόστρωμα
](https://www.protothema.gr/greece/article/1205178/hionia-stin-athina-kakokairia-elpis-kollimena-sto-hioni-300-autokinita-stin-attiki-odo-fadaroi-ftuarizoun-sto-odostroma/)[
](https://www.protothema.gr/oles-oi-eidiseis/)[Ισχυρή έκρηξη σε κτίριο στη λεωφόρο Συγγρού - Δύο τραυματίες](https://www.protothema.gr/greece/article/1205008/ishuri-ekrixi-se-ktirio-sti-leoforo-suggrou-duo-traumaties/)[
](https://www.protothema.gr/oles-oi-eidiseis/)****
Κλειστά σχολεία χωρίς τηλεκπαίδευση σήμερα στις πληγείσες περιοχές - Τι ισχύει για τα Πανεπιστήμια**

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr