Η θάλασσα της Παχιάς Άμμου δεν είναι χωματερή!

Η θάλασσα της Παχιάς Άμμου δεν είναι χωματερή!
Βασικά σημεία άρθρου by Parakritika AI −
  • Διαμαρτυρία στην <em Παχιά Άμμο ενάντια στο περιβαλλοντικό έγκλημα από τη διοχέτευση αποβλήτων του αντλιοστασίου <em Α44.
  • Ο <em Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (SEA) κατέθεσε δύο μηνύσεις κατά της <em ΔΕΥΑΧ, του αναδόχου, και παντός υπευθύνου για τη ρύπανση.
  • Από τις 2 Φεβρουαρίου ρίχνονται εργοταξιακά απόβλητα στη θάλασσα και τους βράχους, με τους κολυμβητές να μην έχουν επίσημη ενημέρωση για την ποιότητα των υδάτων.
  • Ο Σύλλογος ζητά άμεση ανάκληση της άδειας διάθεσης των υδάτων για την προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος και της δημόσιας υγείας.

Διαμαρτυρία στην Παχιά Άμμο: Πολίτες ενάντια στην περιβαλλοντική ρύπανση

Δεκάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στο κάλεσμα του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (SEA) για ειρηνική διαμαρτυρία έξω από το εργοτάξιο του υπό κατασκευή αντλιοστασίου ανεπεξέργαστων λυμάτων Α44 στην Παχιά Άμμο στον Σταυρό Ακρωτηρίου Χανίων.

Με συνθήματα περιβαλλοντικής αφύπνισης και μαντινάδες σε πανό, οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στο ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής. Μεταξύ τους ήταν και χειμερινοί κολυμβητές, οι οποίοι ουσιαστικά δεν μπορούν να κολυμπήσουν στην Παχιά Άμμο, καθώς δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για την ποιότητα των υδάτων από τις 2 Φεβρουαρίου έως σήμερα. Να θυμίσουμε ότι στις 2 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η διοχέτευση μεγάλου όγκου εργοταξιακών αποβλήτων από τον λάκκο εκσκαφής στη θάλασσα και τα βράχια. Παρά το γεγονός ότι οι εργασίες συνεχίζονταν και το Σάββατο, λόγω τεχνικού προβλήματος οι εργάτες αποχώρησαν νωρίς και ευτυχώς δεν υπήρξε ξανά ρίψη εργοταξιακών αποβλήτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Η ακτή και η θάλασσα υποβαθμίζονται, η Παχιά Άμμος σε κίνδυνο”

6 Φεβρουαρίου 2026

ΦΩΤΟ | Διαμαρτυρία μετά… μουσικής από τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου Χανίων

22 Ιανουαρίου 2026

Για την ανεξέλεγκτη ρίψη εργοταξιακών αποβλήτων και την εμφανή περιβαλλοντική ρύπανση, έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας. Ο Σύλλογος έχει καταθέσει δύο μηνύσεις ενάντια στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΧ), στον ανάδοχο του έργου και κατά παντός υπευθύνου, με τη δικογραφία να έχει ήδη σχηματιστεί. Το Λιμενικό αναμένει τα αποτελέσματα των ελέγχων από το αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει προκληθεί ρύπανση και να κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου.

Τις επόμενες ημέρες ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού αναμένει αποφασιστική αντίδραση από τις αρμόδιες αρχές, ώστε να τερματιστεί το περιβαλλοντικό έγκλημα στην Παχιά Άμμο. Έχει ήδη υποβληθεί επείγον αίτημα στη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για την άμεση ανάκληση της άδειας διάθεσης των υδάτων από τον λάκκο εκσκαφής, προκειμένου να προστατευθεί τόσο το ευαίσθητο οικοσύστημα όσο και η δημόσια υγεία. Η θάλασσα της Παχιάς Άμμου δεν είναι χωματερή – απαιτεί σεβασμό και άμεση προστασία!