Κάλλιο αργά παρά ποτέ!

Έναν μήνα μετά την προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξης της θητείας της, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν.

Οι ευρωβουλευτές εγκρίνουν σε λίγο στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο το σύνολο της Κομισιόν – πρόεδρο και επιτρόπους. Πλέον, ο δρόμος έχει ανοίξει για την έναρξη της νέας 5ετίας με… άρωμα γυναίκας.

Ωστόσο, όσο κι αν προσπάθησε, η νέα πρόεδρος δεν τα κατάφερε να διατηρήσει την ισορροπία φύλου που υποσχέθηκε μεταξύ ανδρών και γυναικών στο Κολέγιο των Επιτρόπων. Οι άνδρες είναι για μια ακόμη φορά περισσότεροι (15), έναντι των γυναικών. Λείπει ακόμη ο Βρετανός Επίτροπος.

Η σύνθεση

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναλαμβάνει από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δίπλα της, θα έχει τον Ισπανό Υπατο Αντιπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Γιοζέπ Μπορέλ, υπεύθυνο πια για την ευρωπαϊκή διπλωματία.

ΚΟΣΜΟΣ03.07.2019 18:19Η Ευρώπη είναι γυναίκα! Στην Κομισιόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Στην ΕΚΤ η ΛαγκάρντΗ Ευρώπη είναι γυναίκα! Στην Κομισιόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Στην ΕΚΤ η Λαγκάρντ

Θα έχει επίσης 3 αντιπροέδρους από τις μεγάλες πολιτικές οικογένειες.

Ο Σοσιαλιστής Φρανς Τίμερμανς έχει τον πρώτο λόγο στο Πράσινο Συμβόλαιο της Ευρώπης.

Τον υποστηρίζει η Κύπρια Στέλλα Κυριακίδη στον τομέα της Υγείας. Ο Πολωνός Γιάνους Βόιτσεχόφσκι στη Γεωργία. Η Ρουμάνα Αντίνα Ιοανα Βαλεάν στις Μεταφορές. Η Κάντρι Σίμσον από την Εσθονία στην Ενέργεια. Και Βιργκίνιους Σινκέφιτσους από τη Λιθουανία, που θα ασχοληθεί με το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία.

Η φιλελεύθερη Δανή Μαργκρέτ Βεστάγκερ θα έχει την ευθύνη της Ψηφιακής Ανάπτυξης και του Ανταγωνισμού. Μαζί της θα δουλέψει ο Γάλλος Τιερί Μπρετόν για την Εσωτερική Αγορά και η Βουλγάρα Μαρίγια Γκάμπριελ για την Καινοτομία και τη Νεολαία. Και η Σουηδή Ούλβα Γιούχανσον που αναλαμβάνει στον τομέα των εσωτερικών υποθέσεων.

Ο Συντηρητικός Βάλντις Ντομπρόφσκις αναλαμβάνει την ευρωπαϊκή οικονομία. Μαζί του είναι ο Ιταλός Πάολο Τζεντιλόνι, ο νέος Μοσκοβισί, ο Νίκολας Σμιτ από το Λουξεμβούργο για τα Κοινωνικά δικαιώματα, η Πορτογαλίδα Ελίζα Φερέιρα για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις και ο Ιρλανδός Φιλ Χόγκαν για το εμπόριο, ένα χαρτοφυλάκιο σημαντικό, αφού ακόμη και οι εμπορικές σχέσεις με τη Βρετανία θα περάσουν από αυτόν.

Ως «αντάλλαγμα» ο Μ. Σχοινάς ανέλαβε επιπλέον κάτι από τη Β. Γιούροβα, το διάλογο με τις θρησκευτικές ομάδες της ΕΕ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ25.05.2019 14:20Μαργαρίτης Σχοινάς στο Έθνος: Παρά τις Κασσάνδρες η ΕΕ στάθηκε στα πόδια τηςΜαργαρίτης Σχοινάς στο Έθνος: Παρά τις Κασσάνδρες η ΕΕ στάθηκε στα πόδια της

Αλλαγή ονόματος και λίγων αρμοδιοτήτων για Σχοινά

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων για τον τίτλο του χαρτοφυλάκιού του. Τώρα, η “προστασία του ευρωπαϊκού μας τρόπου ζωής” έχει αλλάξει στην “προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής”.

Μόλις χθες το βράδυ της Τρίτης, ύστερα από απαίτηση των Σοσιαλιστών, το κομμάτι της Ισότητας που αναλαμβάνει η Ελενα Ντάλι από τη Μάλτα «έφυγε» από την αρμοδιότητα του Μ. Σχοινά και τέθηκε υπό την ευθύνη της Βέρας Γιούροβα. Το χαρτοφυλάκιο της Επιτρόπου από την Τσεχία είναι το Κράτος Δικαίου, ένα δύσκολο αντικείμενο, δεδομένης της κατάστασης στην Ευρώπη. Μαζί της θα είναι και ο Βέλγος Ντιντιέ Ρέιντερς.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας… αρνείται να προτείνει Επίτροπο παρόλο που παραμένει πλήρες μέλος. Ήδη, η Κομισιόν έχει ξεκινήσει νομική διαδικασία σε βάρος της.